αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΟι Έλληνες που έφτιαξαν μια μικροσκοπική high-tech συσκευή και έφτασαν ως τα Αραβικά Εμιράτα

Οι Έλληνες που έφτιαξαν μια μικροσκοπική high-tech συσκευή και έφτασαν ως τα Αραβικά Εμιράτα

Μια φοιτητική ομάδα που έφτασε να έχει στα χέρια της ένα τεχνολογικό business project, μια συσκευή σε μέγεθος σπιρτόκουτου και η «αποβίβαση» στα Αραβικά Εμιράτα. Τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά μεταξύ τους; Είναι η ιστορία της Embneusys. Μια Ελληνική εταιρία που παράγει μία συσκευή η οποία μπορεί να κολληθεί σε κατασκευαστικό εξοπλισμό παντός μεγέθους και να παρακολουθεί την τοποθεσία και την λειτουργία του.

Ο συνιδρυτής και CEO της εταιρίας, Γεώργιος Φόρογλου, μιλά στο It’s Possible για το πως ξεκίνησε η διαδρομή της ομάδας, τι ακριβώς κάνει η συσκευή που παράγουν, πως φτάσανε ως τα ΗΑΕ, αλλά και ποια είναι τα σχέδια τους για την συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Με τι ασχολούσασταν επαγγελματικά πριν, και πως προέκυψε η ιδέα για την εταιρία σας;

H ομάδα ξεκίνησε σαν φοιτητικό project με το όνομα Hack-of-Things  τον Νοέμβριο του 2016, θέλοντας να εξερευνήσουμε τις νέες τεχνολογίες γύρω από το Internet-of-Things, που τότε είχε ξεκινήσει να αναπτύσσεται σαν concept. Ένας διαγωνισμός που ήταν ενεργός εκείνη την στιγμή ήταν ο Hilti IoT Competition 2017, που αναζητούσαν ΙοΤ λύσεις στο τομέα των κατασκευαστικών εργαλείων. Σχεδιάζοντας μια λύση για την συλλογή δεδομένων από διάφορα εργαλεία, μπορέσαμε να περάσουμε από την ημιτελική φάση (που έγινε μέσω Skype) και να φτάσουμε στην τελική φάση στην Μαλαισία, όπου κερδίσαμε την 2η θέση. Με από την αρχική επιτυχία, πήραμε μέρος και σε άλλους διαγωνισμούς όπως το LC3 Construction Innovation Competition 2017 όπου κατακτήσαμε την 3η θέση και στο ΕΙΤ Raw Materials Business Idea Competition 2017 όπου μπήκαμε στην τελική πεντάδα.

Ωστόσο δεν είχαμε κάποιο business model μέχρι τότε και το project παρέμενε καθαρά τεχνικό. Με την εισαγωγή μας στον incubator της i4G Pro στην Θεσσαλονίκη, μπορέσαμε να αναπτύξουμε το business model μας και να λάβουμε την πρώτη μας χρηματοδότηση από το EIT Digital Venture Program. Οπότε συνοπτικά, είμασταν μια φοιτητική ομάδα που θέλαμε πολύ να ασχοληθούμε με μια νέα τεχνολογία που από ότι φαίνεται έχει πολύ μέλλον μπροστά της. H ιδέα προέκυψε μέσα από την τριβή με τους διαγωνισμούς, που αποτελούν ουσιαστικά ανάγκες εταιριών που θέλουν να καλύψουν με φθηνό τρόπο.

Με απλά λόγια, τι κάνει η συσκευή IoT που παράγετε;

Η συσκευή που παράγουμε είναι μια συσκευή σε μέγεθος σπιρτόκουτου που μπορεί να κολληθεί σε κατασκευαστικό εξοπλισμό παντός μεγέθους, από μπουλντόζες και εκσκαφείς μέχρι γεννήτριες και ανυψωτικά. Η συσκευή μπορεί να παρακολουθεί την τοποθεσία και την λειτουργία του μηχανήματος ανεξάρτητα από το που βρίσκεται.

Με αυτό τον τρόπο, μια κατασκευαστική εταιρία ή μια εταιρία που ενοικιάζει εξοπλισμό μπορεί να παρακολουθεί ολόκληρο το στόλο των μηχανημάτων της μέσω από την δική μας πλατφόρμα εύκολα και οικονομικά.

Η τεχνολογία που μας επιτρέπει την υλοποίηση αυτής της λύσης είναι το ΝΒ ΙοΤ, μια νέα τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί πάνω στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, με μια add-on κεραία. Η συγκεκριμένη τεχνολογία μας επιτρέπει να στέλνουμε συγκεκριμένο αριθμό δεδομένων σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση ενέργειας (κάνοντας την συσκευή αυτόνομη για αρκετούς μήνες) και την κατανάλωση δεδομένων (μειώνοντας δραματικά το μηνιαίο κόστος της συσκευής). Σε αυτήν την προσπάθεια, έχουμε την βοήθεια της Fuelics, μιας spin-off εταιρίας από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» που χρησιμοποιεί το ΝΒ ΙοΤ για διαφορετικές εφαρμογές όπως οι δεξαμενές και το πάρκινγκ.

Η συσκευή πρόσφατα τράβηξε τα βλέμματα και στα Αραβικά Εμιράτα. Πως φτάσατε ως εκεί;

Η είσοδος μας στην αγορά του Ντουμπάι έγινε μετά από αρκετές προσπάθειες μηνών όπου προσπαθήσαμε να στήσουμε ένα πρώτο δίκτυο συνεργασιών από την έκθεση Big 5 που έγινε στα τέλη Νοεμβρίου 2019. Αφού μπορέσαμε να έχουμε την υποστήριξη του δικτύου από την DU, μια από τις δύο εταιρίες τηλεπικοινωνιών στα ΗΑΕ, ξεκινήσαμε ένα κύκλο επαφών κατά την διάρκεια της έκθεσης ώστε να δούμε το ενδιαφέρον που υπήρχε στην αγορά και τους τρόπους που θα μπορούσαμε να μπούμε σε αυτήν.

Λάβαμε αρκετές προτάσεις για συνεργασία στην ανάπτυξη νέων προϊόντων αλλά και των ενδιαφέρον εταιριών για να διανείμουν το προϊόν σε διάφορες αγορές του Κόλπου όπως το Κατάρ και την Σαουδική Αραβία. Σκοπεύουμε μέσα στους επόμενους μήνες να μπορέσουμε να ανοίξουμε περισσότερους διαύλους επικοινωνίας και πωλήσεων με την συγκεκριμένη περιοχή καθώς υπάρχει ζήτηση για την υπηρεσία που προσφέρουμε και σε άλλους καθετοποιημένους τομείς.  

Βλέπουμε το Ίντερνετ των Πραγμάτων (Internet of Things) να μπαίνει όλο και περισσότερα στις ζωές των ανθρώπων. Πως πιστεύετε ότι θα διαμορφωθεί το μέλλον;

Το Internet-of-Things δημιουργεί ήδη ένα νέο οικονομικό μοντέλο όπου τα περισσότερα προϊόντα θα συνοδεύονται και από περισσότερες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Όλη αυτή η προστιθέμενη αξία προέρχεται από τις δυνατότητες συνδεσιμότητας που μας δίνει το Interne-of-Things. To πιο απλό παράδειγμα που μπορούμε να αναφέρουμε είναι το έξυπνο σπίτι και η έξυπνη πόλη.

Ένα ψυγείο θα μπορεί να πλέον να παραγγέλνει μόνο του τα ψώνια της εβδομάδας, γλυτώνοντας χρόνο από τον καταναλωτή ενώ εφαρμογές έξυπνου πάρκινγκ μπορούν να προσκομίσουν σημαντικά κέρδη στον εκάστοτε δήμο.

Όλη αυτή η προστιθέμενη αξία δημιουργείται μέσα από τα δίκτυα του Internet-of-Things και δίνει μια νέα τροπή στον οικονομικό σχεδιασμό επιχειρήσεων, νοικοκυριών και κράτους. Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο κομμάτι των προσωπικών δεδομένων και πως πρέπει να διαχειρίζονται καθώς είναι εξαιρετικά εύκολο να ξεφύγουν από τα σωστά χέρια και να εκμεταλλευτούν με ανήθικο τρόπο. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη για καλύτερη κυβερνοασφάλεια και καλύτερες υπηρεσίες πάνω στο χώρο αυτό.

Αν έπρεπε να δώσετε 1 συμβουλή σε έναν νέο επιχειρηματία, ποια θα ήταν αυτή;

Νομίζω ότι το συστατικό που μας βοήθησε περισσότερο να προχωρήσουμε με την εταιρία ήταν η σωστή δομή της ομάδας και οι μέντορες που είχαμε. Η συμπληρωματικότητα των στοιχείων που είχαμε οι founders , business και tech, αλλά και άνθρωποι με μεγαλύτερη εμπειρία από εμάς πάνω στο χώρο, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην συνέχιση του εγχειρήματος μας. Αυτό συνέβη τόσο με την περίπτωση της i4G Pro όσο και με την Fuelics.

H φράση που μου αρέσει να υπενθυμίζω συνέχεια στον εαυτό μου είναι η φράση του ναυάρχου James Stavridis, πρώην αρχηγού του ΝΑΤΟ, που όταν ρωτήθηκε τι χρειάζεται μια επιχείρηση για να επιτύχει είναι «Innovation, Communication and Partnerships». Όσο για το πιο skill θεωρώ το πιο σημαντικό για ένα νέο επιχειρηματία, αυτό είναι η πειθώ. Με αυτό θα πρέπει να πείσεις τους πάντες γύρω σου (συνιδρυτές, συνεργάτες, επενδυτές και πελάτες) ότι το προϊόν ή η υπηρεσία σου αξίζει και μπορείς να τους δώσεις αξία μέσα από αυτό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − twenty =