αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι Έλληνες ξενοδόχοι κατά του μοντέλου Airbnb

Οι Έλληνες ξενοδόχοι κατά του μοντέλου Airbnb

Οι προκλήσεις στις οποίες καλείται να ανταπεξέλθει ο ξενοδοχειακός κλάδος καθώς και τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος, με αιχμή την ανάπτυξη της οικονομίας του διαμοιρασμού, την εκτόξευση του πληθωρισμού και τον πόλεμο στην Ουκρανία, που ξέσπασε έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της γενικής συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Ψηλά στην ατζέντα των αιτημάτων των επιχειρηματιών του κλάδου είναι ένα διαχρονικό -όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος- πρόβλημα για τον ελληνικό τουρισμό, η ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

«Ο τουρισμός καταλαβαίνει ότι η βραχυχρόνια μίσθωση είναι ένα κομμάτι του προϊόντος, είναι μια παγκόσμια τάση, υπάρχουν πελάτες που το ζητάνε και άρα ως τουρισμός δεν μπορούμε να το απορρίψουμε», τόνισε ο Γ. Ρέτσος, επισημαίνοντας ότι η άναρχη ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας εκτός από στρέβλωση του ανταγωνισμού, μπορεί να αλλοιώσει την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος.

«Καταλαβαίνουμε τον λόγο που οι κυβερνήσεις δεν ήθελαν να πειράξουν το συγκεκριμένο ζήτημα κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, ήταν καθαρά πολιτικο-κοινωνικό. Ημασταν σε μια δεκαετία μνημονίων, υπερφορολόγησης και υπήρχε μία δυνατότητα στον μέσο Ελληνα μισθώνοντας ένα διαμέρισμα να έχει ένα έξτρα εισόδημα. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι να φτάνουμε σε μια κατάσταση σε όλες τις περιοχές της χώρας να εμφανίζονται επιχειρήσεις και να αγοράζουν ολόκληρα κτίρια, να τα μετασκευάζουν σε ξενοδοχεία με πλήρη παροχή υπηρεσιών και να διατυμπανίζουν ότι ενισχύουν τον θεσμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι πέρα από κοροϊδία στους τουριστικούς επιχειρηματίες, που ζουν σε ένα καθεστώς πλήρους ελέγχου, πάρα πολύ μεγάλη ζημιά για την κυβέρνηση και την οικονομία. Εχουμε ένα καθεστώς που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και είμαστε 100% απέναντι και θα το πολεμήσουμε όσο μπορούμε», είπε ο Γ. Ρέτσος.

Αναφερόμενος στις μισθώσεις τύπου Airbnb, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, τόνισε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αρχής με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες μέσω των οποίων μισθώνονται ακίνητα (Airbnb, Booking.com και VRBO), μέχρι τέλος του χρόνου δεν θα υπάρχουν αναρτημένα ακίνητα που δεν θα έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ).

«Στρέφουμε πλέον το ενδιαφέρον μας και σε άλλες πλατφόρμες με έμφαση σε εκείνες που διαθέτουν πολυτελείς βίλες στη χώρα. Τίθενται και νέες προκλήσεις. Εργαζόμαστε συστηματικά ώστε να καταστήσουμε ακόμη πιο σαφή τα όρια ανάμεσα στα δύο είδη δραστηριοτήτων και να μην αφήσουμε περιθώρια για καταστρατήγηση. Ταυτόχρονα, εντείνουμε ελέγχους μας γιατί είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε τον υγιή ανταγωνισμό», προσέθεσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ.

Η έλλειψη προσωπικού

Ένα δεύτερο πρόβλημα το οποίο ανέδειξαν οι επιχειρηματίες του κλάδου είναι εκείνο της έλλειψης προσωπικού. «Η έλλειψη εργαζομένων αφορά όλο το φάσμα των υπηρεσιών, όχι μόνο τον τουρισμό, όχι μόνο την Ελλάδα, όλη τη νότια Ευρώπη. Είναι πιο σημαντικό απ’ ό,τι νομίζουμε, θα το έχουμε μπροστά μας τα πολλά επόμενα χρόνια. Θέλουμε στρατηγική προσέγγιση του θέματος. Θέλουμε και δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, γιατί είναι σαφές ότι δεν φτάνουν οι Ελληνες που θέλουν να ασχοληθούν με τουρισμό για να καλύψουν θέσεις εργασίας. Χρειαζόμαστε εργαζομένους και από το εξωτερικό με πολύ αυστηρές διαδικασίες κατά τα πρότυπα και άλλων χωρών», τόνισε ο Γ. Ρέτσος, κάνοντας λόγο για ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα σε συνεργασία με την κυβέρνηση στην κατεύθυνση άμβλυνσης της εποχικότητας, που, όπως είπε, αποτελεί τον βασικό λόγο που δεν θέλουν να εργαστούν νέα παιδιά στον τουρισμό.

«Χρειαζόμαστε πολιτικές απασχόλησης που έχουν να κάνουν με δημιουργία προϋποθέσεων απασχόλησης νέων ανθρώπων τον χειμώνα στους προορισμούς έτσι ώστε να ξεφύγουμε από πολιτική επιδομάτων στην πολιτική της επιδότησης εργασίας. Αν δεν το κατανοήσουμε και δεν κάνουμε τομές και γενναίες παρεμβάσεις, το πρόβλημα θα το έχουμε τα επόμενα χρόνια όχι ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά ως προς την αλλοίωση του προϊόντος», προσέθεσε.

Στις ανισορροπίες του κλάδου και στην ανάγκη λήψης μέτρων για την ανακούφιση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί περισσότερο εξαιτίας της πανδημίας επικεντρώθηκε ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, λέγοντας πως η υγειονομική κρίση επηρέασε με διαφορετικό τρόπο τα ορεινά ξενοδοχεία, από τα ξενοδοχεία πόλης ή τα resorts. «Είναι μικρές οι παρεμβάσεις προκειμένου να ισορροπήσουμε την ανισότητα και πολύ μικρό το δημοσιονομικό κόστος. Είναι πολύ σημαντικό να γίνουν παρεμβάσεις γιατί είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί ο ξενοδοχειακός ιστός της χώρας σε όλη τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − 2 =