αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι άνθρωποι που έχουν κατακτήσει ανά τα χρόνια τον τίτλο του «πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο»

Οι άνθρωποι που έχουν κατακτήσει ανά τα χρόνια τον τίτλο του «πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο»

Στα 30 χρόνια που το Forbes “ανιχνεύει” τον παγκόσμιο πλούτο, μόνο πέντε άνθρωποι έχουν καταφέρει να κατακτήσουν την κορυφή της κατάταξης ως οι πλουσιότεροι στον κόσμο. Στο διάστημα της καταγραφής του πλούτου και προτού καταρτιστεί η τελική λίστα, τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν καταφέρει να γίνουν προς στιγμήν να πάρουν τα ηνία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον Jeff Bezos, που στις 27 Ιουλίου κατάφερε να ξεπεράσει τον Bill Gates ως Νο 1 χάρη στην άνοδο της μετοχής της Amazon. Έστω και προσωρινά.

O Gates διατηρεί τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου τα 18 από τα τελευταία 23 χρόνια. Ποιοι ήταν, όμως, οι έτεροι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο, αυτά τα 30 χρόνια που το Forbes συγκεντρώνει στοιχεία;

Forbes: Ποιοι έχουν κερδίσει τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμοΣτις 27 Ιουλίου, ο ιδρυτής της Amazon και CEO, Bezos, ξεπέρασε τον Bill Gates για να γίνει για πρώτη φορά ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, με περιουσία που ξεπερνά τα 90 δισ. δολάρια. Όταν άνοιξαν οι αγορές την Πέμπτη, η καθαρή αξία του Bezos έφτασε τα 90,6 δισ. δολάρια, ήτοι 500 εκατ. δολάρια περισσότερα σε σχέση με αυτή του ιδρυτή της Microsoft.

Τελευταία φορά που ο Gates είχε χάσει την πρωτοκαθεδρία του ήταν για δύο ημέρες πριν από σχεδόν ένα χρόνο από τον Ισπανό κροίσο του κλάδου λιανικής, Amancio Ortega. Το Forbes ξεκίνησε την αναζήτηση των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη το 1987.

Ο Bezos είναι ο έβδομος άνθρωπος που καταλαμβάνει τον τίτλο του πλουσιότερου και ο τρίτος Αμερικανός που φτάνει στην κορυφή, πέρα από τον Gates και τον CEO της Berkshire Hathaway, Warren Buffett.

(Credit: Holly Warfield, Forbes staff)Ο ιδρυτής της ισπανικής εταιρείας ειδών ένδυσης Inditex (γνωστή για τα καταστήματα Zara) ξεπέρασε τον Gates ως ο πλουσιότερος στον κόσμο για λίγες ώρες τον Οκτώβριο του 2015 και για δύο ημέρες τον Σεπτέμβριο του 2016 αλλά έπεσε εξίσου γρήγορα από τις κορυφαίες θέσεις της κατάταξης.Ο Ortega, που είναι ο πλουσιότερος λιανοπωλητής του κόσμου, κερδίζει συνήθως περισσότερα από 400 εκατ. δολάρια σε μερίσματα κάθε χρόνο.

Όταν η μετοχή της Inditex σημείωσε άνοδο 2,5% το 2016, η περιουσία του διογκώθηκε κατά 1,7 δισ. δολάρια, για να μειωθεί κατά 2,8% δύο ημέρες αργότερα.

Υιός ενός εργάτη σιδηροδρόμων από τη Λα Κορούνια της Ισπανίας, ο Ortega είναι τόσο “κλειστός” όσο είναι πλούσιος. Ξεκίνησε την καριέρα του ως υπάλληλος καταστήματος στη γενέτειρά  του προτού ανοίξει τη δική του επιχείρηση. Ξεκινώντας με λιγότερα από 100 δολάρια, ο ίδιος και η τότε σύζυγός του Rosalia Mera άρχισαν να κατασκευάζουν εσώρουχα, πιτζάμες και νυχτικά στο καθιστικό τους.

(Credit: Holly Warfield, Forbes staff)Το 2010, ένας δισεκατομμυριούχος από μια χώρα εκτός ΗΠΑ ή Ιαπωνίας, έφτασε για πρώτη φορά στην κορυφή της λίστας των δισεκατομμυριούχων: ο μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Carlos Slim Helu. Καλπάζοντας μαζί με τη μετοχή της δικής του εταιρείας τηλεπικοινωνιών America Movil, ο Μεξικανός ξεπέρασε τους Bill Gates και Warren Buffett για να γίνει ο πλουσιότερος στον κόσμο. “Υπερασπίστηκε” τον τίτλο του για τέσσερα χρόνια.

(Credit: Holly Warfield, Forbes staff)O Warren Buffett βρέθηκε στην κορυφή το 2008. Η περιουσία του Gates είχε συρρικνωθεί μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της Microsoft να συγχωνευτεί με την Yahoo. Ήταν επίσης το ίδιο έτος που ο Gates αποσύρθηκε από πρόεδρος της Microsoft για να επικεντρωθεί στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates. Ανακατέλαβε την 1η θέση το 2009 με πολύ μικρότερη περιουσία ύψους 40 δισ. δολαρίων.

(Credit: Holly Warfield, Forbes staff)Η πρώτη φορά που ένας Αμερικάνος κατέκτησε την 1η θέση στη Λίστα των Δισεκατομμυριούχων του Forbes ήταν το 1995. Επρόκειτο για τον συνιδρυτή της Microsoft, Bill Gates, που σκαρφάλωσε στο Νο 1 με καθαρή αξία 12,5 δισ. δολαρίων. Ήταν ένας από τους μόλις 365 δισεκατομμυριούχους εκείνης τς χρονιάς και διατήρησε την πρωτιά τα 18 από τα τελευταία 23 χρόνια.

Η άνοδος του Gates, αν και ραγδαία, δεν ήταν απότομη. Ιδρυσε την Microsoft to 1975 αλλά δεν κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή της λίστας για τις επόμενες δύο δεκαετίες. Το 1995, η μετοχή της Microsoft ανέβαινε καθώς οι αποτιμήσεις των εταιρειών τεχνολογίας εκτοξεύονταν. Η καθαρή αξία του Gates ήταν 12,9 δισ. δολάρια και συνέχισε να αυξάνεται με αλματώδη ρυθμό τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Στο υψηλότερό της σημείο, το 1999 λίγο πριν σκάσει η τεχνολογική φούσκα, η περιουσία του Gates έφτασε τα 90 δισ. δολάρια. Σήμερα παραμένει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Microsoft, της εταιρείας λογισμικού που ίδρυσε μαζί με τον Paul Allen.

(Credit: Holly Warfield, Forbes staff)To 1991, o Taikichiro Mori, έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 15 δισ. δολαρίων. Καθηγητής οικονομικών, εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο το 1959 και άρχισε να ασχολείται με τις επιχειρήσεις, κατασκευάζοντας κτίρια γραφείων στο διαμέρισμα Μινάτο του Τόκιο. Όταν το Forbes τον “έχρισε” πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, είχε 65 κτίρια γραφείων έκτασης 650.000 τ.μ.

(Credit: Holly Warfield, Forbes staff)Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην πρώτη Λίστα των Δισεκατομμυριούχων του Forbes το 1987 ήταν ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Yoshiaki Tsutsumi, που τότε είχε περιουσία 20 δισ. δολαρίων. Ο Tsutsumi ήταν ένας από τους 140 δισεκατομμυριούχους της πρώτης λίστας, που αθροιστικά συγκέντρωναν περιουσία 295 δισ. δολαρίων.

Ο πλούτος του Tsutsumi προήλθε από το real estate και τη λιανική μέσω του ομίλου του, Seibu, στην κορύφωσ της φούσκας της ιαπωνικής αγοράς ακινήτων. To 1991, έμεινε στη 2η θέση από τον Mori, αλλά επέστρεψε δύο χρόνια αργότερα για να καταλάβει την 1η θέση με περιουσία 9 δισ. δολαρίων. Παρέμεινε εκεί και το επόμενο έτος που ήταν και το τελευταίο του στην κορυφή του πλούτου.

Μια δεκαετία αργότερα, ο Tsutsumi έχασε το πρεστίζ του: ο όμιλος Seibu απεντάχθηκε από το χρηματιστήριο το 2004 εξαιτίας πολλών ετών εσφαλμένων ανακοινώσεων. Συνελήφθη το επόμενο έτος, τού επιβλήθηκε πρόστιμο 42.000 δολαρίων και ποινή 4ετούς φυλάκισης με αναστολή. Ο Tsutsumi βγήκε από τη Λίστα των Δισεκατομμυριούχων το 2007.

Πηγή: Forbes

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − 15 =