αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη εφαρμόζουν αυτές τις 4 (απρόσμενες) συνήθειες

Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη εφαρμόζουν αυτές τις 4 (απρόσμενες) συνήθειες

Ξέρετε ότι υπάρχει κάτι που ξεχωρίζει τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Φαίνονται να κάνουν ορισμένα πράγματα διαφορετικά. Και φτάνουν σε σπουδαία αποτελέσματα.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε 4 απρόσμενες συνήθειες που υιοθετούν οι άνθρωποι αυτοί και οι οποίες υποστηρίζουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη. (Και ότι μπορείτε να τις αντιγράψετε!)

1) Τα παρατάνε… πιο γρήγορα από ότι νομίζεις

Όλοι γνωρίζουμε το ρητό «Οι νικητές δεν τα παρατάνε ποτέ και όσοι τα παρατάνε ποτέ δεν κερδίζουν». Μπορεί λοιπόν να σας εκπλήξει το γεγονός ότι οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι τείνουν να εγκαταλείπουν κάτι… πολύ εύκολα.

Δεν λέμε να μην τελειώσεις ποτέ αυτό που ξεκινάς. Έχει να κάνει με το να αναγνωρίζεις πότε οι προσπάθειές σου έχουν νόημα και πότε όχι.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι ξεκινάτε ένα επιχειρηματικό project. Επενδύετε χρόνο και χρήματα σε αυτό και αρχίζετε να αντιμετωπίζετε κάποια απρόβλεπτα ζητήματα. Η αγορά δεν είναι πραγματικά έτοιμη για το προϊόν σας και αρχίζετε να κάνετε δεύτερες σκέψεις. Κάποιος μπορεί να πει ότι πρέπει να συνεχίσετε, αφού έχετε ήδη επενδύσει χρόνο και προσπάθεια. Δεν θα θέλατε να πάει χαμένο, σωστά;

Αλλά οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι ξέρουν καλύτερα. Ο χρόνος και τα χρήματα που έχουν επενδύσει μέχρι στιγμής τους οδήγησαν σε ένα σημαντικό μάθημα: Aυτό που προσπαθούν να κάνουν δεν λειτουργεί. Άξιζε τον κόπο για όσα έμαθαν στην πορεία.

Και τώρα που το ξέρουν αυτό, δεν χρειάζεται να συνεχίσουν να ξοδεύουν πόρους στο ίδιο αδιέξοδο μονοπάτι.

2) Εκτιμούν τα αρνητικά συναισθήματα

Αν είχατε την επιλογή, θα προτιμούσατε να νιώθετε χαρούμενοι ή λυπημένοι;

Μάλλον οι περισσότεροι άνθρωποι που διαβάζουν αυτό, θα επέλεγαν το πρώτο.

Τι είναι όμως τα αρνητικά συναισθήματα; Η επισήμανση των συναισθημάτων ως «καλά» ή «κακά» είναι μια ανθρώπινη κατασκευή. Τα συναισθήματα είναι σαν τα δάχτυλα των ποδιών μας — ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Είναι απλά συναισθήματα.

Ο αρχικός σκοπός τους είναι να μας βοηθήσουν να λύσουμε προβλήματα. Ο φόβος σας κάνει να ξεφύγετε από τον κίνδυνο – ο θυμός σας κάνει να αντιμετωπίσετε μια απειλή. Το άγχος σας κάνει να παραμένετε σε εγρήγορση.

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη το αναγνωρίζουν αυτό και μπορούν να εκτιμήσουν ακόμη και δύσκολα συναισθήματα για αυτά που μας διδάσκουν.

3) Τους αρέσει η αλλαγή

Ο Tony Robbins είναι γνωστό ότι ρωτά το κοινό του: «Σας αρέσουν οι εκπλήξεις;» Οι περισσότεροι από το κοινό λένε «ναι». Και λέει, «αυτό είναι χαζομάρες! Σου αρέσουν οι εκπλήξεις που θέλεις».

Η αλλαγή είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να εκτιμήσει, όταν τον οδηγεί σε κάτι καλύτερο. Αλλά δυστυχώς, δεν έχουμε πάντα αυτήν την επιλογή ή κανέναν έλεγχο για αυτό. Μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτείς την αλλαγή όταν σημαίνει ότι χάνεις κάτι, είτε πρόκειται για μια σχέση, μια άνεση ή ένα προνόμιο.

Όμως η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε αυτή την ασυνήθιστη συνήθεια. Και θα κάνει τη ζωή σας πολύ πιο χαρούμενη και πιο ανάλαφρη.

Ακόμη και οι αλλαγές που θεωρούμε αρνητικές μπορεί να αποδειχθούν καλές για εμάς μακροπρόθεσμα. Η απόλυση από μια δουλειά μπορεί να σας οδηγήσει να ανακαλύψετε ένα νέο πάθος. Η απώλεια του συντρόφου σας μπορεί να σας ωθήσει να γίνετε πιο ανεξάρτητοι. Και κάθε είδους αλλαγή μας δίνει την ευκαιρία να αναπτυχθούμε.

Αν σας αρέσει να βιώνετε τη ζωή στο 100%, θα πρέπει να μάθετε να σας αρέσει η αλλαγή, γιατί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής.

4) Συνεχίζουν να μαθαίνουν — ακόμα και για πράγματα που ήδη γνωρίζουν

Ξέρουμε ανθρώπους που δεν θα δουν καν την ίδια ταινία δύο φορές. Πόσο μάλλον να ξοδέψουν χρήματα για να παρακολουθήσουν μια εκδήλωση που σας διδάσκει το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά.

Γιατί λοιπόν να το κάνεις αυτό; Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη το κάνουν. Καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει ποτέ τέλος στη μάθηση. Η στιγμή που λέτε, «Δεν χρειάζεται να μάθω τίποτα περισσότερο – το ξέρω ήδη αυτό», είναι η στιγμή που σταματάτε οποιαδήποτε περαιτέρω πρόοδο.

Γι’ αυτό δεν πρόκειται για σπατάλη χρημάτων ή χρόνου. Συνέχισε να μαθαίνεις και να αναπτύσσεσαι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 5 =