αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΑΕΔ: Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 1.295 ανέργων ηλικίας 25-29 ετών

ΟΑΕΔ: Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 1.295 ανέργων ηλικίας 25-29 ετών

Από τον ΟΑΕΔ έχει ανακοινωθεί η προκήρυξη του «Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 1.295 ανέργων ηλικίας 25-29 ετών», το οποίο εντάσσεται στο Ε.Π. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και διά βίου Μάθηση 2014-2020 και χρηματοδοτείται από την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ). Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, το ύψος της συνολικής διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 3.730.000,00 ευρώ και κατανέμεται σε ετήσια βάση ως εξής: για το έτος 2017: 1.400.000 ευρώ, για το έτος 2018: 2.330.000 ευρώ. Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη πρόσκληση, το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα, και δραστηριοποιούνται στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Ο αριθμός των ωφελουμένων ανά επιχείρηση ορίζεται σύμφωνα με τα κάτωθι:

• Επιχειρήσεις με προσωπικό 0-3 θέσεις πλήρους απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έναν ωφελούμενο.

• Επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 3 έως 9 θέσεις πλήρους απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έως δύο ωφελούμενους.

• Επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 9 έως 19 θέσεις πλήρους απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έως τρεις ωφελούμενους.

• Επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 19 έως 30 θέσεις πλήρους απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έως πέντε ωφελούμενους.

• Επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 30 έως 50 θέσεις απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έως οκτώ ωφελούμενους.

• Επιχειρήσεις άνω των 50 θέσεων απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έως δέκα ωφελούμενους.

Ο αριθμός του προσωπικού της επιχείρησης υπολογίζεται σε μονάδες εργασίας. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ο αριθμός των εργαζομένων κατά τον μήνα υποβολής της αίτησης (ημερολογιακά). Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του 9μήνου πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (ημερολογιακά). Δεν θεωρείται μείωση προσωπικού κατά το 9μηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης: Η συνταξιοδότηση λόγω γήρατος ή αναπηρίας μισθωτού της επιχείρησης. Η καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου (πριν από τη λήξη της) που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο (μήνυση για αξιόποινη πράξη). Η λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου. Η οικειοθελής αποχώρηση. Η φυλάκιση και ο θάνατος.

Η ανωτέρω προϋπόθεση (της μη μείωσης προσωπικού) ισχύει και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μέχρι την ημερομηνία ένταξης της επιχείρησης στο πρόγραμμα.

Στην αναλυτική πρόσκληση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ, αναφέρονται επίσης και ποιοι τομείς δραστηριότητας δεν είναι επιλέξιμοι και γιατί.

Ωφελούμενοι

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οι οποίοι:

• Εχουν ολοκληρώσει το «Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για ανέργους ηλικίας 25-29 ετών (ΚΥΑ 35451/701/01-08-2016 ΦΕΚ2426/Β/5-8-2016) ή το «Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για ανέργους ηλικίας 18 -24 ετών» (ΚΥΑ 35453/702/01-08-2016 ΦΕΚ/2425/Β/5-8- 2016) και να καλύπτουν την προϋπόθεση 4 της παρούσας παραγράφου. Οι ωφελούμενοι άνεργοι κατά την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2 πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση ολοκλήρωσης των ανωτέρω προγραμμάτων από το ΚΠΑ2 στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν.

• Εχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.

• Είναι Ελληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.

• Είναι ηλικίας 25-29 ετών, δηλαδή να έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και να διανύουν το 26ο έτος και να έχουν συμπληρώσει το 29ο και να διανύουν το 30ό έτος αντίστοιχα κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια υπηρεσία.

Επισημαίνεται ότι οι ωφελούμενοι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα ΜΟΝΟ από την αρμόδια υπηρεσία (ΚΠΑ2) όπου ανήκει η έδρα ή το υποκατάστημα που θα απασχοληθούν, σύμφωνα με τις ζητούμενες ειδικότητες.

Υψος επιχορήγησης

Οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για κάθε άτομο που υπάγεται στο πρόγραμμα από την ημερομηνία πρόσληψής του και για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών. Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 14,40 ευρώ και έως 25 ημέρες τον μήνα. Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα του μισθολογικού ή/και μη μισθολογικού κόστους και δεν υπερβαίνει το συνολικό ποσό των 2.880 ευρώ για κάθε ωφελούμενο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × one =