αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΞεκινούν πάλι οι πλειστηριασμοί μετά το 5μηνο «πάγωμα»

Ξεκινούν πάλι οι πλειστηριασμοί μετά το 5μηνο «πάγωμα»

Επανέναρξη των πλειστηριασμών ακινήτων έγινε χθες, μετά το πολύμηνο «πάγωμα» που είχε επιβληθεί λόγω COVID-19. Η αυλαία έγινε με 320 πλειστηριασμούς με επισπεύδουσες τις τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων ή και ιδιώτες, και από αυτούς σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «eauction», περίπου 150 πραγματοποιήθηκαν κανονικά, ενώ οι υπόλοιποι ματαιώθηκαν ή αναβλήθηκαν για νεότερη ημερομηνία. 

Η επανέναρξη των πλειστηριασμών σηματοδοτεί την άρση της άτυπης προστασίας που είχε υπάρξει από τα μέσα Μαρτίου με το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, και η οποία είχε οδηγήσει σε «πάγωμα» των ρευστοποιήσεων για πέντε περίπου μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του «eauction», τον Μάρτιο που επιβλήθηκε το lockdown στην οικονομία πραγματοποιήθηκαν 842 πλειστηριασμοί έναντι 1.302 τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ενώ τον Απρίλιο και τον Μάιο δεν πραγματοποιήθηκε κανένας πλειστηριασμός. Τον Ιούνιο, μετά την άρση του lockdown πραγματοποιήθηκαν μόλις 3 και τον Ιούλιο 45 έναντι 1.322 και 1.337 τους αντίστοιχους μήνες του 2019. 

Η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών ακινήτων υπήρξε αίτημα των τραπεζών, προκειμένου να αποτραπεί η κατάχρηση της προστασίας από μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι αποφεύγουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους από δάνεια, τη στιγμή μάλιστα που οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε γενικευμένα προγράμματα αναστολών δόσεων για όσους δανειολήπτες πλήττονται από την κρίση. Τα μορατόριουμ δανείων ξεπερνούν τα 18 δισ. ευρώ και απευθύνονται κυρίως σε συνεπείς οφειλέτες, αλλά και σε όσους εμφανίζονται διατεθειμένοι να ρυθμίσουν το δάνειό τους. Σύμφωνα μάλιστα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζονται στις οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών για τα μορατόρια που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των αναστολών δόσεων αφορά στα στεγαστικά δάνεια αξίας 8 δισ. ευρώ περίπου, 9 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά δάνεια μεγάλων, μικρομεσαίων αλλά και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ενώ στα 900 εκατ. ευρώ είναι περίπου οι αναστολές καταναλωτικών δανείων. Τα ακίνητα που συνδέονται με αυτά τα δάνεια δεν απειλούνται με ρευστοποίηση και με τον τρόπο αυτό, όπως επισημαίνουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, καλύπτονται όλοι οι καλόπιστοι δανειολήπτες. Ειδικά για όσους έχουν οφειλή από στεγαστικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία «τρέχει» το πρόγραμμα «Γέφυρα» του υπουργείου Οικονομικών, που παρέχει όχι μόνο προστασία από αναγκαστικά μέτρα, αλλά και ρύθμιση της οφειλής με επιδότηση της δόσης από το κράτος. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «eauction», οι πλειστηριασμοί που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως και τα τέλη του χρόνου ξεπερνούν τις 7.500 και όπως διαβεβαιώνουν οι τράπεζες δεν πρόκειται για ακίνητα που αποτελούν πρώτη κατοικία των οφειλετών. Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις μεγαλοοφειλετών που επί χρόνια αποφεύγουν τη διευθέτηση των δανείων τους. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις μεταξύ αυτών είναι:

• Βιομηχανικό κτίριο στον Aσπρόπυργο, έκτασης 2.760 τ.μ., με αρχική τιμή πλειστηριασμού 700.000 ευρώ και για συνολική οφειλή του πιστούχου 260.000 ευρώ.

• Μεζονέτα στην Κηφισιά, έκτασης 590 τ.μ., με αρχική τιμή πλειστηριασμού 620.000 ευρώ και για συνολική οφειλή του πιστούχου 1,1 εκατ. ευρώ.

• Διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη, έκτασης 100 τ.μ., με αρχική τιμή πλειστηριασμού 570.000 ευρώ για συνολική οφειλή του πιστούχου 920.000 ευρώ.

• Πολυκατοικία στη Λιβαδειά, έκτασης 1.100 τ.μ., με αρχική τιμή πλειστηριασμού 560.000 ευρώ και για συνολική οφειλή του πιστούχου 1,1 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen − 1 =