αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Ξεκινήστε με αυτό που ξέρετε»: Ένας αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος δίνει μια συμβουλή στους νέους που θέλουν να ξεκινήσουν επιχείρηση

«Ξεκινήστε με αυτό που ξέρετε»: Ένας αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος δίνει μια συμβουλή στους νέους που θέλουν να ξεκινήσουν επιχείρηση

Για τον Mark Cuban έχουμε μιλήσει πολλές φορές εδώ στο It’s Possible. Ξεκίνησε από το μηδέν. Και πλέον είναι δισεκατομμυριούχος. Aυτός και οι συνιδρυτές του πούλησαν το Broadcast.com στην Yahoo για 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 1999. Σήμερα, ο 61χρονος έχει μία περιουσία που φτάνει στα περίπου 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι πετυχημένος επιχειρηματίας και επενδυτής.

Ο δισεκατομμυριούχος Mark Cuban ήταν μόλις 12 χρονών όταν ξεκίνησε την πρώτη του επιχειρηματική προσπάθεια, οπότε ξέρει τι χρειάζεται να κάνει κάποιος/α για να ξεκινήσει μια επιχείρηση σε νεαρή ηλικία.

Και λέει ότι υπάρχει ένα απλό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη.

«Το κλειδί για να ξεκινήσεις μια επιχείρηση όταν είσαι νέος είναι να κάνεις πράγματα που μπορείς να κάνεις μόνος σου – πράγματα που μπορείς να κάνεις μέσα στον δικό σου χρόνο», είπε πρόσφατα ο Cuban σε ομιλία του προς μαθητές, στο Τέξας.

Αυτό σημαίνει να ξεκινήσεις με αυτό που ξέρεις, σημείωσε. «Αν είναι προϊόν, διαλέξτε κάτι που είναι εύκολο να το αποκτήσετε και εύκολο να το πουλήσετε», είπε ο Cuban, προσθέτοντας: «Πραγματικά έχει να κάνει με ένα απλό πράγμα. Οι καλύτερες επιχειρήσεις είναι πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε και να κάνετε μόνοι σας. Αυτό είναι το νόημα του να είσαι επιχειρηματίας».

Όπως σημειώνει το CNBC, o Cuban άρχισε από νωρίς να μαθαίνει πως να διευθύνει τη δική του επιχείρηση, αφου ως έφηβος πουλούσε σακούλες σκουπιδιών από πόρτα σε πόρτα σε ένα προάστιο των ΗΠΑ. Αργότερα, πούλησε μια ποικιλία από συλλεκτικά αντικείμενα, από κάρτες του μπέιζμπολ μέχρι νομίσματα και γραμματόσημα. Τα έσοδα μάλιστα τον βοήθησαν να πληρώσει τα δίδακτρα του πανεπιστημίου.

Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, ο Cuban χρησιμοποίησε είδη οικιακής χρήσης και συλλεκτικά αντικείμενα που ήταν προσβάσιμα σε ένα παιδί και τα πουλούσε για να βγάλει κέρδος.

Ο Cuban λέει σε παιδιά και εφήβους που θέλουν να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις να κάνουν αυτό που έκανε. Να ξεκινήσουν με «κάτι που μπορούν να φτιάξουν ή μια υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν σε φίλους, οικογένεια και γείτονες», είπε στο CNBC τον Σεπτέμβριο.

Φυσικά, αυτό είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις: Η επιτυχής έναρξη και ανάπτυξη της δικής σου επιχείρησης είναι δύσκολη πρόκληση. Περίπου το 20% των νέων επιχειρήσεων αποτυγχάνει μέσα σε ένα χρόνο από την έναρξη λειτουργίας τους, σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ. «Το να είσαι επιχειρηματίας και να ξεκινήσεις μια επιχείρηση δεν σημαίνει ότι θα είναι εύκολο και ξαφνικά θα κερδίζεις πολλά χρήματα», είπε ο Cuban στους μαθητές. «Το να είσαι επιχειρηματίας, είναι ο δυσκολότερος δρόμος», τόνισε.

Το να βρεις κάτι που μπορείς να ελέγξεις και να κάνεις μόνος σου είναι αρκετά δύσκολο. Το να γίνεις σπουδαίος σε αυτό, είναι ακόμα πιο δύσκολο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two + six =