αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΞεκινά η ελληνοαραβική πλατφόρμα που θα επενδύσει 400 εκατ. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις

Ξεκινά η ελληνοαραβική πλατφόρμα που θα επενδύσει 400 εκατ. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις

Eλληνοαραβικά κεφάλαια, που σε πρώτη φάση ανέρχονται στα 400 εκατ. ευρώ, έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν «καλές και υποσχόμενες» ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, της υγείας, των τροφίμων και της ενέργειας μέσω της επενδυτικής πλατφόρμας που έχουν συστήσει από κοινού το ελληνικό Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) και η Mubadala, ο κρατικός επενδυτικός οργανισμός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Η πρωτοβουλία συνεπένδυσης των δύο φορέων σε ελληνικές επιχειρήσεις που υπογράφτηκε στα τέλη του περασμένου Μαρτίου είναι πλέον ενεργή και στο πλαίσιο αυτό, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλλουν τις προτάσεις τους προκειμένου να χρηματοδοτηθούν.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους που προαναφέρθηκαν, η συνεπένδυση θα γίνεται με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων και το ύψος αυτής (της επένδυσης) θα κυμαίνεται από 8 έως και 50 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΑΝΕΟ προσκαλεί ελληνικές επιχειρήσεις που προσβλέπουν σε περαιτέρω ανάπτυξή τους και φιλοδοξούν να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια, να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους αποστέλλοντας παρουσίαση της επιχείρησής τους και συνοπτικό επιχειρηματικό πλάνο στην ηλεκτρονική διεύθυνση InternationalCapital@taneo.gr μέχρι τις 21/12/2018, με την ένδειξη International Capital.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσκληση για αποστολή πρόσθετων στοιχείων και διμερείς συναντήσεις θα λάβουν οι επιχειρήσεις για τις οποίες θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον από πλευράς ΤΑΝΕΟ και Mubadala. Πέραν, όμως, του ενδιαφέροντος που θα εκδηλωθεί μέσω της συγκεκριμένης πρόσκλησης, οι δύο φορείς ήδη έχουν προχωρήσει στη δημιουργία μιας λίστας επιχειρήσεων στις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο, έναντι χρηματοδότησης.

Η διαδικασία

Εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον, το ΤΑΝΕΟ θα προχωρά στην αξιολόγηση των επιχειρηματικών προτάσεων και των προοπτικών και σε συνεργασία με τη Mubadala θα συναποφασίζουν για το αν θα προχωρήσουν στη χρηματοδότηση μιας επιχείρησης και το ύψος (της χρηματοδότησης), το οποίο όπως προαναφέρθηκε δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 8 εκατ. ευρώ, αλλά ούτε να υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ.

Βάσει της συμφωνίας των δύο φορέων, δεν τίθεται χρονικό όριο παραμονής στο μετοχικό κεφάλαιο της ενισχυόμενης εταιρείας. Θα υπάρχει ευελιξία, καθώς οι επενδυτές θα κρίνουν αυτοί για το πότε θα αποεπενδύουν – πωλούν το ποσοστό τους.

Προοπτικές διεύρυνσης

Σύμφωνα με κύκλους του οικονομικού επιτελείου, η συγκεκριμένη συμφωνία που έχει ως αρχικό στόχο τη διάθεση 400 εκατ. ευρώ, θα επεκταθεί με την προσθήκη και νέων κεφαλαίων και από τις δύο πλευρές, καθώς θεωρούν βέβαιο ότι θα υπάρξει, και μάλιστα έντονο, ενδιαφέρον από ελληνικές επιχειρήσεις.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την Ελλάδα είναι δεδομένο, υπενθυμίζοντας ότι η Mubadala, που αποτελεί τον κρατικό τους επενδυτικό φορέα, έχει παρουσία στη χώρα μας και στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας (Nηρέας – Σελόντα ΣΕΛΟ 0,00%), παλαιότερα στο real estate (Ελληνικό) και γενικά έχουν κατατάξει την Ελλάδα στους επενδυτικούς τους στόχους.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 5 =