αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Ξεκίνησα μια startup στα 60s μου. Και απέδειξα ότι ποτέ δεν είναι αργά»: Ένας βετεράνος παραθέτει μερικά business μαθήματα

«Ξεκίνησα μια startup στα 60s μου. Και απέδειξα ότι ποτέ δεν είναι αργά»: Ένας βετεράνος παραθέτει μερικά business μαθήματα

Μπορεί ακούγοντας την λέξη startup να μας έρχεται αμέσως στο μυαλό μια ομάδα με νεαρούς ιδρυτές, οι οποίοι δουλεύουν ατελείωτες ώρες πάνω σε ένα project, μέσα από ένα φοιτητικό δωμάτιο. Και όντως, τις περισσότερες φορές κάπως έτσι είναι το σκηνικό. Ωστόσο, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.

Ο Thomas Knauff είναι πετυχημένος επιχειρηματίας εδώ και αρκετές 10ετιες. Αλλά η ανατροπή είναι η εξής: Μόλις ξεπέρασε τα 60 του, αποφάσισε να ιδρύσει μια δική του startup. Όχι, δεν είναι η πρώτη. Έχει φτιάξει άλλες δύο πιο πριν. Αποδεικνύοντας ότι ποτέ δεν είναι αργά. «Αυτά που έμαθα στα 40 και στα 50 μου, με βοήθησαν να γίνω ένας επιτυχημένος innovator», τονίζει. Παρομοιάζοντας τους επιχειρηματίες… με το κρασί- όσο πιο παλιό τόσο το καλύτερο.

Ο ίδιος σε άρθρο του στο Entrepreneur.com, παραθέτει 5 σκληρά μαθήματα, τα οποία μαθαίνουν οι επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους. Μήπως να τα σημειώσεις;

1# Βρες επενδυτές που ξέρουν τη βιομηχανία σου. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν την αγορά. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι πιθανό να βάλουν χρονοδιαγράμματα ή γενικότερα δεδομένα στο τραπέζι, τα οποία θα οδηγήσουν την startup σου στην αποτυχία.

2# Αν δεν είναι οικονομικά υγιής η επιχείρηση σου, όλα τα άλλα είναι περιττά

3# Οι πωλήσεις μετράνε. Είναι σημαντικό να μάθεις τα πάντα, για το πως θα κάνεις πωλήσεις στο πεδίο σου. Έτσι θα έρθουν έσοδα και θα αναπτυχθείς.

4# Κάνε κάτι που αντικατοπτρίζει τις προσωπικές αξίες και τα κίνητρά σου. Οι «βαθιές δεσμεύσεις» σου, μπορούν να σε καθοδηγήσουν όταν φθάσουν οι πιο δύσκολες μέρες. Μην ξεχνάς τους λόγους που ξεκίνησες. Και προσπάθησε να διατηρήσεις κάποια στοιχεία αναλλοίωτα.

5# Πρέπει να εστιάσεις στην «εσωτερική» οργάνωση της εταιρίας. Και όχι μόνο αυτό. Δες πως αντιδρούν οι άνθρωποι που έχεις, μεταξύ τους. Πολλοί ιδρυτές το αφήνουν… για πιο μετά. Είναι όμως σημαντικό να έχεις από την αρχή τον έλεγχο. Αλλιώς μπορεί να έχεις… τα προβλήματα της Uber.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 3 =