αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΞεκίνησαν οι δηλώσεις για τις αναστολές του Ιανουαρίου

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις για τις αναστολές του Ιανουαρίου

Από σήμερα έως και τις 31 Ιανουαρίου υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» οι δηλώσεις αναστολών συμβάσεων Ιανουαρίου από εργοδότες – επιχειρήσεις, ανάλογα με τα τοπικά, τα κλαδικά και το εθνικό lockdown. Με δεδομένο ότι από τη Δευτέρα πολλές επιχειρήσεις πέρασαν από κλειστές με κρατική εντολή στην κατηγορία πληττόμενες, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας εφιστούν την προσοχή στα λογιστήρια, καθώς πρέπει να υποβληθούν διαφορετικές δηλώσεις. Επίσης, ειδικές προβλέψεις, με βάση τοπικά lockdowns, ισχύουν στον Δήμο Σπάρτης, στην κοινότητα Σπερχειάδας, στην Αργολίδα, στη Λέσβο, στη Βοιωτία, στον Ασπρόπυργο, στην Ελευσίνα, στην Κοζάνη, στην Κάλυμνο κ.α.  

Ετσι, οι εργοδότες οφείλουν να δηλώσουν σε αναστολή το σύνολο των εργαζομένων τους για το διάστημα εντός του Ιανουαρίου, κατά το οποίο οι επιχειρήσεις είναι κλειστές με κρατική εντολή. Εφόσον από τη Δευτέρα και μετά πέρασαν ή θα περάσουν, βάσει του σχεδιασμού, στις πληττόμενες επιχειρήσεις, θα μπορούν να δηλώσουν σε αναστολή όσους εργαζομένους επιθυμούν. Για παράδειγμα, για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, αυτό σημαίνει στην πράξη ότι οι εργοδότες θα υποβάλουν διαφορετική δήλωση από την 1η έως τις 17 Ιανουαρίου και διαφορετική από τις 18 έως τις 31 του μήνα.

Αναλυτικά και σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, για τις επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν ΚΑΔ ο οποίος εντός του μήνα Ιανουαρίου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είναι στην κατηγορία των πληττόμενων και για άλλο χρονικό διάστημα στην κατηγορία των κλειστών κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, υποβάλλεται ξεχωριστό έντυπο – δήλωση αναστολής για κάθε κατηγορία.

Οι επιχειρήσεις πρέπει δηλαδή να καθορίσουν στο ειδικό πεδίο «κατηγορία υπαγωγής» αν τα δηλωθέντα χρονικά διαστήματα αναστολής συμβάσεων εργαζομένων αφορούν διάστημα κατά το οποίο το ΚΑΔ είναι στην κατηγορία κλειστό με εντολή δημόσιας αρχής («Από Δημόσια Αρχή») ή στην κατηγορία πληττόμενο («Πλήττομαι Σημαντικά»).

Να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους πληττόμενους βάσει ΚΑΔ μπορούν να θέτουν σε αναστολή τμήμα ή ακόμη και το σύνολο των εργαζομένων τους, δηλαδή έως και το 100%. Μάλιστα, αυτό ισχύει όχι μόνο για αυτές που πέρασαν ή θα περάσουν από τη μία κατηγορία στην άλλη, αλλά και για τις επιχειρήσεις που από την αρχή του μήνα ανήκουν στις πληττόμενες. Οσο για τις πληρωμές, βάσει του σχεδιασμού, δεν αναμένονται πριν από το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου. Οι αιτήσεις λήγουν άλλωστε στις 31 Ιανουαρίου και στη συνέχεια εκτιμάται ότι θα δοθεί και μια περίοδος για συμπληρωματικές – διορθωτικές δηλώσεις.

Το ποσό της αποζημίωσης και για τον Ιανουάριο έχει οριστεί στα 534 ευρώ για 30 ημερολογιακές ημέρες, που σημαίνει ότι η αποζημίωση θα υπολογιστεί με βάση ημερομίσθιο της τάξης των 17,8 ευρώ. Για παράδειγμα, εργαζόμενος στο λιανικό εμπόριο που από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου επέστρεψε στην εργασία του θα λάβει ειδική αποζημίωση της τάξης των 302,6 ευρώ. Για το διάστημα από 18 Ιανουαρίου έως 31 του μήνα θα λάβει αναλογία του μισθού του, από τον εργοδότη του.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 1 =