αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΞαφνικό «μπλόκο» της περιφέρειας Κρήτης στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Αττικής

Ξαφνικό «μπλόκο» της περιφέρειας Κρήτης στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Αττικής

Την ξεκάθαρη άρνηση της Περιφέρειας Κρήτης στη χωροθέτηση του σταθμού μετατροπής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής στην περιοχή της Δαμάστας, υπογραμμίζει ψήφισμα που εκδόθηκε προ ημερών και απειλεί με εκτροχιασμό το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του κομβικού για την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης έργου.

Όπως έχει γίνει γνωστό με βάση το σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης Αττικής θα προσαιγιαλωθεί στην περιοχή της Κορακιάς ενώ ο σταθμός μετατροπής προβλέπεται να κατασκευαστεί στο χωριό Δαμάστα του δήμου Μαλεβιζίου. Ωστόσο, στην προοπτική αυτή αντιδρά η τοπική κοινωνία και ο δήμος Μαλεβιζίου, ο οποίος διεκδικεί να χωροθετηθεί ο σταθμός στην περιοχή της Κορακιάς.

Μάλιστα πριν τα Χριστούγεννα, ο δήμος Μαλεβιζίου παρουσίασε τις θέσεις του στο περιφερειακό συμβούλιο, επιτυγχάνοντας να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Συγκεκριμένα το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης με ψήφισμα που υιοθέτησε συντάχθηκε με τις θέσεις του δήμου Μαλεβιζίου.

Όπως αναφέρει το ψήφισμα, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, το περιφερειακό συμβούλιο της Κρήτης “δηλώνει ένα ξεκάθαρο όχι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στον ΑΔΜΗΕ για το θέμα της χωροθέτησης του Σταθμού Μετατροπής στη Δαμάστα”.

Παράλληλα το Περιφερειακό Συμβούλιο “πρωτοστατεί και συντάσσεται με το Δήμο Μαλεβιζίου, ζητώντας να εξειδικευτεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το Δ.Σ. της ΔΕΗ το χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, με έγγραφες δεσμεύσεις για το οριστικό του κλείσιμο” ενώ παράλληλα στηρίζει, το αίτημα του Δήμου να αποδοθεί η περιοχή των Λινοπεραμάτων στην τοπική κοινωνία.

Τέλος το ψήφισμα “ζητά την απόδοση, με συγκεκριμένη εξειδίκευση, ανταποδοτικών οφελών σε όλο το Μαλεβίζι από την προσαιγιάλωση του μεγάλου καλωδίου στην Κορακιά (Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής), και την εφαρμογή των ανταποδοτικών οφελών από την έναρξη των εργασιών για το μεγάλο καλώδιο, στην κατεύθυνση ανάλογων ανταποδοτικών που έχουν αποδοθεί σε περιοχές που έχουν επιβαρυνθεί από ανάλογες δραστηριότητες, όπως οι Δήμοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Μεγαλόπολης, λαμβάνοντας υπόψη, επιπλέον, τη διαχρονική επιβάρυνση την οποία έχει υποστεί το Μαλεβίζι από τη λειτουργία του ΑΗΣ”.

Πηγή: capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × two =