αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ#Νο_Spend_January: To μοντέλο για να κάνεις δραστική εξοικονόμηση χρημάτων τον πρώτο μήνα του έτους

#Νο_Spend_January: To μοντέλο για να κάνεις δραστική εξοικονόμηση χρημάτων τον πρώτο μήνα του έτους

Αν μέσα στις γιορτές -όπως πολλοί άνθρωποι- έκανες παραπάνω έξοδα, τώρα ίσως ήρθε η ώρα… να μαζευτείς λίγο. Κάποιοι ακολουθούν την τάση «Νο Spend January» (όχι έξοδα τον Ιανουάριο), η οποία έχει προκύψει εδώ και περίπου 5 χρόνια. Τι ακριβώς σημαίνει όμως μηδενικές δαπάνες; 

Δεν τρώμε έξω, δεν παραγγέλνουμε, δεν αγοράζουμε καφέδες ή αλκοόλ, και γενικά δεν πληρώνουμε για τίποτα που δεν αφορά λογαριασμούς ή καταστήματα τροφίμων, εξηγεί η 35χρονη Nicola Richardson από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ίδια λατρεύει να πίνει ένα φρέσκο καφέ καθ’ οδόν για τη δουλειά – αλλά αυτόν τον μήνα θα οδηγεί και θα κρατά τα μετρητά που θα ξόδευε σε έναν φάκελο.

Μιλώντας στο BBC, η νεαρή δασκάλα και μητέρα δύο παιδιών υπογραμμίζει ότι ο Ιανουάριος είναι για την ίδια ένας μήνας σύνεσης και αυτοσυγκράτησης, ο οποίος ακολουθεί την περίοδο των εορτών και της σπατάλης. 

Μέσα στις 31 ημέρες του μήνα, επομένως, η 35χρονη αποφεύγει όλα τα περιττά έξοδα. «Ακόμη και στο κατάστημα τροφίμων προσπαθώ να το φτάσω όσο πιο χαμηλά γίνεται», λέει. «Σίγουρα θα έχουν μείνει δύο ή τρία γεύματα από τα εορταστικά τραπέζια. Και όλοι έχουν τρόφιμα στα ντουλάπια της κουζίνας ή στο ψυγείο» σημειώνει.

Αυτές οι κινήσεις, όπως εξηγεί, τη βοηθούν να ανακάμψει οικονομικά από τις υπέρογκες δαπάνες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. 

Μαζί με τον σύζυγό της, συνεχίζει, καταφέρνουν να εξοικονομούν περίπου 800 λίρες κάθε Ιανουάριο. 

Με τα χρήματα που εξοικονομούν τον Ιανουάριο, υπερπληρώνουν το στεγαστικό δάνειο κατά £ 100 και τοποθετούν £ 700 σε επενδύσεις. Και δεν σταματούν τον Ιανουάριο. Το ζευγάρι χρησιμοποιεί ένα σύστημα φακέλων για τα μετρητά, για να ορίσει τα όρια δαπανών του όλο το χρόνο.

«Κάθε εβδομάδα βάζω ένα ποσό μετρητών σε κάθε φάκελο και αυτό ξοδεύω. Δεν μπορείς να το παραβλέψεις γιατί δεν έχει μείνει τίποτα άλλο», λέει η Nicola.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + eleven =