αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Νομίζει ότι τα ξέρει όλα»: 4+1 σημάδια για να καταλάβεις έναν ανασφαλή leader

«Νομίζει ότι τα ξέρει όλα»: 4+1 σημάδια για να καταλάβεις έναν ανασφαλή leader

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή στη ζωή μας να δουλεύουμε για κάποιον εργοδότη ή προϊστάμενο που δεν είχε καλή συμπεριφορά. Αυτό δεν είναι τόσο σπάνιο, και συνήθως πίσω από ένα τέτοιο αφεντικό κρύβεται ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό: Η ανασφάλεια.

Μπορεί οι περισσότεροι leaders να έχουν ανασφάλειες, είτε το παραδέχονται είτε όχι. Ωστόσο, κάποιοι δεν μπορούν να τις ελέγξουν, και καταλήγουν να δημιουργούν ένα ιδιαίτερα τοξικό περιβάλλον εργασίας. Με αποτέλεσμα να πέφτει η αποδοτικότητα και η δημιουργικότητα της ομάδας. Αφού η ανασφάλεια του leader επηρεάζει αρνητικά όλο το περιβάλλον εργασίας.

Το αμερικανικό Success.com έφτιαξε μια ενδιαφέρουσα λίστα. Σε αυτή θα δεις 5 αρνητικές συνήθειες που έχουν οι ανασφαλείς leaders. Είναι 5 σημάδια για να τους καταλάβεις (και ίσως να φύγεις μακριά).

1# Bullying. Αυτή η συμπεριφορά εκδηλώνεται συνήθως με λεκτική βία και σκληρές εκφράσεις προς τους εργαζομένους, ακόμα και σε δημόσια θέα. Τέτοιοι εργοδότες/ προϊστάμενοι συνήθως καταπιάνονται από κάποιο λάθος που μπορεί να κάνει ένας εργαζόμενος και αυτό λειτουργεί ως αφορμή για να εκδηλώσουν την κακή συμπεριφορά τους. Για να αιτιολογήσουν το bullying, θα τους ακούσεις να λένε ότι «αυτό χρειάζεται για να γίνει η δουλειά». Εδώ υπάρχει επίσης και ένα power game. Τέτοιοι leaders αισθάνονται ότι δεν έχουν τον έλεγχο της κατάστασης μέσα σε έναν εργασιακό χώρο, και θεωρούν ότι με το να δείχνουν ένα «σκληρό πρόσωπο» θα επιβάλουν… την «κυριαρχία» τους.

2# Νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα. Αυτοί οι εργοδότες/ διευθυντές νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα. Έχουν… μια απάντηση για το οτιδήποτε προκύψει. Δεν ακούνε ποτέ τις ιδέες και τις προτάσεις των μελών της ομάδας. Το αποτέλεσμα είναι πολλά από τα μέλη της ομάδας αργά ή γρήγορα να αποχωρούν για άλλη επαγγελματική στέγη, αφού βλέπουν ότι οι ιδέες τους δεν ακούγονται. Και φυσικά η δημιουργικότητα εξατμίζεται.

3# Έλλειψη ανταπόκρισης και προσαρμογής. Αυτό συμβαίνει όταν ο ηγέτης δεν απαντά σε αιτήματα ή αγνοεί εντελώς την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Αυτός το τύπος leader, συνήθως αισθάνεται ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια όταν στην δουλειά πρέπει να ενσωματωθούν νέες τεχνολογίες ή skills τα οποία δεν γνωρίζει ο ίδιος. Και φυσικά αισθάνονται ότι «απειλούνται» από εργαζομένους που πιθανόν γνωρίζουν περισσότερα από αυτούς. Έτσι κάνουν ότι μπορούν για να μην φαίνονται αυτές οι αδυναμίες τους- και ένας τρόπος για να το πετύχουν αυτό είναι να μην εντάσσουν στην δουλειά τις νέες τεχνολογίες και τα skills που λέγαμε πριν.

4# Micromanaging. Έχουμε μιλήσει και σε άλλα άρθρα για την μικροδιαχείρηση. Είναι κάτι που το βλέπουμε και στην Ελλάδα. Micromanaging είναι τότε που ένας εργοδότης/ προϊστάμενος ασχολείται ακόμα και με τις παραμικρές λεπτομέρειες στην δουλειά, δίνοντας εντολές και κάνοντας κριτική. Πολλές φορές μάλιστα, δεν διστάζει να παίρνει projects και tasks από τα χέρια των εργαζομένων για να τα κάνει ο ίδιος. Αφού ο ίδιος πάντα «τα κάνει καλύτερα».

5# Αποφεύγουν το… άγνωστο. Τέτοιοι ηγέτες νιώθουν ότι με τον τρόπο που ήδη γίνεται η δουλειά είναι «ανεβασμένοι». Έτσι αποφεύγουν το άγνωστο και κάθε τι που μπορεί να δημιουργήσει νέες συνθήκες και να επηρεάσει αυτή την κυριαρχία τους. Δεν βάζουν τολμηρούς στόχους, δεν εφαρμόζουν ιδέες που δεν έχουν ξανά εφαρμοστεί, και αναβάλουν οποιαδήποτε απόφαση μπορεί να περνά μέσα από έναν «άγνωστο δρόμο». Η ιστορία έχει δείξει βέβαια, ότι σε ένα business περιβάλλον μπορείς να παραμείνεις ανταγωνιστικός μόνο όταν είσαι ανοιχτός να αποδεχτείς την αλλαγή όταν υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος για να γίνει η δουλειά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen + twelve =