αρχικηVIRALΝιώθεις ότι βαριέσαι στο γραφείο; Δες πως θα το καταπολεμήσεις (χωρίς να scrollάρεις στο Facebook)

Νιώθεις ότι βαριέσαι στο γραφείο; Δες πως θα το καταπολεμήσεις (χωρίς να scrollάρεις στο Facebook)

Kοιτάς τον καρπό σου και το ρολόι δείχνει να έχει κολλήσει. Στρέφεις αμέσως το βλέμμα σου στον υπολογιστή και μετά στο κινητό. Κι όμως, τα πάντα δουλεύουν ρολόι. Απλά η ώρα δεν περνά. Ειδικά την εποχή που διανύουμε, με τις καλοκαιρινές διακοπές να έχουν τελειώσει και την επιστροφή στο γραφείο να είναι πραγματικότητα, τουλάχιστον για την πλειοψηφία, ο χρόνος στο εργασιακό περιβάλλον φαίνεται να κυλά εξωφρενικά αργά, προκαλώντας ανυπομονησία για τη λήξη του 8ώρου, αλλά και βαρεμάρα.

Δύο αλληλένδετα συναισθήματα που αρκεί να καταφέρεις να καταπολεμήσεις το δεύτερο, για να γίνει λιγότερο έντονο το πρώτο. Πώς όμως θα κάνεις τον χρόνο να κυλά πιο γρήγορα στη δουλειά για να μην βαριέσαι; Βλέποντας κρυφά Netflix, ίσως σκεφτείς ή μήπως scrollάροντας με μανία σε Facebook ή Instagram; Τίποτα από τα δύο. Το ζητούμενο είναι να κάνεις κάτι που θα σε “ξυπνήσει”, όπως σημειώνει το Esquire.com.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν πλήττεις επιδιώκεις τη διέγερση, κάποιο ερέθισμα, αποφεύγεις την επαναληπτικότητα και επιζητάς να νιώσεις δημιουργικός. Αντί λοιπόν να προσπαθείς να βρεις καταφύγιο σε παράπλευρες δραστηριότητες ή σε σπασμωδικές κινήσεις, φρόντισε να κάνεις τη δουλειά σου πιο συναρπαστική, βρίσκοντας κίνητρα και αλλάζοντας οπτική. Συχνά, το μικρό ενδιαφέρον σχετίζεται με το μικρό νόημα που αποδίδει κάποιος στην επανάληψη. Με απλά λόγια, στα ίδια και τα ίδια που έχει να κάνει καθημερινά.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ανθρωπολόγος David Graeber στο βιβλίο του Bullshit Jobs, το κίνητρο εργασίας των μελών ενός συνεργείου καθαρισμού σε νοσοκομείο στη Βρετανία αυξήθηκε όταν συνειδητοποίησαν ότι η δουλειά τους δεν αφορούσε μόνο τη διατήρηση της υγιεινής των ασθενών, αλλά κυρίως τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος μέσα στον οποίο θα αισθάνονταν σαν το σπίτι τους, κάνοντας λιγότερο επώδυνη τη διαμονή τους. Με αυτό τον τρόπο ένιωσαν πιο σημαντικοί και εργάζονταν με μεγαλύτερη χαρά, μόνο και μόνο επειδή είδαν τα πράγματα από μία διαφορετική σκοπιά και αντιλήφθηκαν τη σημαντική θέση που κατέχουν στην πυραμίδα του εργασιακού τους χώρου.

Μία ακόμη τεχνική κατά τον Graeber είναι να θέτεις χρονοδιαγράμματα στον εαυτό σου, ορίζοντας τον χρόνο που πρέπει να ολοκληρώσεις κάθε εργασία μέσα στην ημέρα. Μπορεί να μην έχεις ανταγωνιστή και να συναγωνίζεσαι τον εαυτό σου, πιο δόκιμα, την καλύτερη εκδοχή αυτού, αλλά αυτό είναι κάτι που θα σε ωθήσει να γίνεις πιο παραγωγικός. Συνεπώς, να μην πλήττεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five + 17 =