αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Νεκρώνει» το Airbnb σε πολλές πόλεις του κόσμου. Αβέβαιο το τοπίο και στην μετα-κορονοϊού περίοδο

«Νεκρώνει» το Airbnb σε πολλές πόλεις του κόσμου. Αβέβαιο το τοπίο και στην μετα-κορονοϊού περίοδο

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι δραστηριοποιούνται στο πεδίο του Airbnb. Η εξάπλωση του Covid-19 έχει φέρει μαζικές ακυρώσεις, με το μέλλον να φαίνεται εξαιρετικά αβέβαιο.

Πριν από μερικές εβδομάδες, στην Μαδρίτη άρχισαν να παρατηρούν μια ξαφνική αύξηση του αριθμού των νέων διαμερισμάτων προς ενοικίαση, σε ιστότοπους μεσιτικών ακινήτων. Και δες κάτι ακόμα: πολλές από αυτές τις νέες αγγελίες ήταν για διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης και σε άλλους τουριστικούς χώρους και περιελάμβαναν φωτογραφίες υψηλής ποιότητας που έδειχναν πετσέτες όμορφα διπλωμένες σαν ρολά στο κρεβάτι και πλήρως εξοπλισμένα τραπέζια κουζίνας. Οι νέες καταχωρίσεις φαίνονταν εντυπωσιακά παρόμοιες με εκείνες που συνήθως βρίσκονταν στην Airbnb και άλλες τουριστικές πλατφόρμες ενοικίασης. Και αυτό γιατί στην πραγματικότητα ήταν διαμερίσματα που μέχρι πρόσφατα ήταν διαθέσιμα μόνο στην Airbnb. Καθώς ο τουρισμός και τα ταξίδια σταμάτησαν, οι ιδιοκτήτες ακινήτων φαινόταν να μετακινούν τα διαμερίσματά τους από τις τουριστικές πλατφόρμες στα μεσιτικά. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Μαδρίτη.

Το ίδιο συνέβαινε στη Βαρκελώνη, στο Δουβλίνο,σ το Εδιμβούργο, στο Λονδίνο και τις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ η ίδια τάση έχει αναφερθεί και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Σε πλατφόρμες ενοικίασης κατοικιών για την Ελλάδα και κυρίως την Αθήνα, θα παρατηρήσει κανείς επίσης πολλές καινούργιες αγγελίες με σπίτια που είναι μάλιστα επιπλωμένα και πλήρως εξοπλισμένα, κάτι που μέχρι που πριν εβδομάδες ήταν σπάνιο.

«Ο αντίκτυπος είναι τεράστιος. Δεν έχουμε δει ξανά κάτι τέτοιο», λέει στην Telegraph ο Scott Shatford, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας AirDNA της Airbnb analytics. «Τα ποσοστά ακύρωσης έχουν φτάσει στο ζενίθ», τονίζει. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κέρδη των οικοδεσποτών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπης έχουν βυθιστεί από τον Φεβρουάριο, μειωμένα κατά τόπους από 80% έως 90%.

Αν και η κατάσταση με τα ταξίδια και τις απαγορεύσεις μπορεί να είναι μόνο προσωρινή, το μέλλον του τουρισμού είναι ασαφές και πολλοί hosts βλέπουν τα ημερολόγια κρατήσεων για το 2020 να παραμένουν άδεια. Και καθώς οι ιδιοκτήτες διαθέτουν ξανά για ενοικίαση τα χιλιάδες διαμερίσματα που ήταν στην Aibnb o μεγαλύτερος κίνδυνος για το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας είναι ότι αυτές οι ιδιοκτησίες δεν θα επιστρέψουν ποτέ. Εκείνα που γίνονται μόνιμα σπίτια θα δεσμευθούν σε μακροχρόνιες συμβάσεις μίσθωσης, ενώ αρκετά θα βρουν αγοραστές που αποφεύγουν τον κίνδυνο.

Επιπλέον, αυτή είναι μια ευκαιρία για όσες αρχές θέλουν επιβολή αυστηρών νέων κανονισμών καθώς θα τεθεί το υγειονομικό θέμα. Τέλος υπάρχει και το θέμα ότι οι μελλοντικοί πελάτες θα θέσουν πολύ υψηλά στάνταρτς στην καθαριότητα, θα αυξηθούν τα έξοδα συντήρησης και αυτό θα την επιχείρηση λιγότερο κερδοφόρα και ξεκούραστη για τους οικοδεσπότες και πιο ακριβή για τους επισκέπτες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 1 =