αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΝαι, τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία, λέει νέα πανεπιστημιακή έρευνα

Ναι, τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία, λέει νέα πανεπιστημιακή έρευνα

«Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία», λέει μια γνωστή φράση. Φαίνεται όμως ότι κάτι τέτοιο δεν εφάπτεται με την πραγματικότητα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα έρευνα του University of Pennsylvania, την οποία παραθέτει το αμερικανικό CNBC.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένα έρευνα, οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι, όταν βγάζουν περισσότερα χρήματα. Το χρήμα προσφέρει στους ανθρώπους την αυτονομία να κάνουν επιλογές σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, εξηγεί ο Matthew Killingsworth, συγγραφέας της έρευνας και ανώτερος συνεργάτης του διάσημου πανεπιστημίου, ο οποίος μελετά την ανθρώπινη ευτυχία.

Όπως σημειώνει το CNBC, οι ειδικοί για να μετρήσουν την ευτυχία στην συγκεκριμένη έρευνα, έλαβαν υπόψη τη συναισθηματική ευεξία των ανθρώπων ή το πώς αισθάνονται καθημερινά και πόσο ικανοποιημένοι είναι με τον τρόπο με τον οποίο η ζωή τους κυλά συνολικά.

Για αυτήν τη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δείγμα 33.391 εργαζομένων (ηλικίας 18 έως 65) στους οποίος ζήτησαν να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή smartphone που τους ζητούσε να ελέγξουν τα συναισθήματά τους καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η εφαρμογή τους ζητούσε να βαθμολογήσουν τα επίπεδα ευτυχίας τους απαντώντας σε ερωτήσεις όπως για παράδειγμα: «Πώς νιώθεις τώρα;» και «Συνολικά, πόσο ικανοποιημένοι είστε με τη ζωή σας;».

Τα στοιχεία έδειξαν ότι όλες οι μορφές ευημερίας συνέχισαν να αυξάνονται, όσο αυξανόταν το εισόδημα. Χωρίς να υπάρχει κάποιο «οικονομικό ταβάνι» το οποίο να θεωρείται αρκετό για να είναι κάποιος χαρούμενος.

«Σε ατομικό επίπεδο, τα στοιχεία δείχνουν ότι καθώς οι άνθρωποι προχωρούν στην καριέρα τους και τα εισοδήματά τους αυξάνονται, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη ζωή τους πραγματικά καλύτερη», λέει ο Matthew Killingsworth.

Σε ένα ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι «η συνεχής οικονομική ανάπτυξη στις επόμενες δεκαετίες μπορεί να βελτιώσει την ευημερία των ανθρώπων», συμπληρώνει ο ίδιος.

Βέβαια στο παρελθόν έχουν υπάρξει έρευνες που έχουν δείξει ότι τα χρήματα δεν είναι ο Νο1 παράγοντας που επηρεάζει την ευτυχία ενός ανθρώπου. Βάζοντας σε πιο πάνω θέσεις άλλα πράγματα όπως οι κοινωνικές επαφές ή το αν η δουλειά κάποιου συνοδεύεται από κάποιον «μεγάλο σκοπό».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + 11 =