αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΝέο σκάνδαλο: Το Facebook φαίνεται να έδινε δεδομένα χρηστών στις Apple, η Amazon, η Microsoft, η Spotify και η Netflix

Νέο σκάνδαλο: Το Facebook φαίνεται να έδινε δεδομένα χρηστών στις Apple, η Amazon, η Microsoft, η Spotify και η Netflix

Μια ακόμη αποκάλυψη των New York Times φέρνει σε δεινή θέση το Facebook που φαίνεται πως είχε συμφωνίες ανταλλαγής δεδομένων με εταιρείες όπως η Apple, η Amazon, η Microsoft, η Spotify και η Netflix. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εταιρείες είχαν πρόσβαση στα δεδομένα για έτη μετά την υποτιθέμενη αποσύνδεσή τους από το σύστημα. Τα έγγραφα, καθώς και συνεντεύξεις με περίπου 50 πρώην υπαλλήλους του Facebook και εταιρικούς συνεργάτες του, αποκαλύπτουν ότι το Facebook επέτρεψε σε ορισμένες εταιρείες να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα παρά το γεγονός ότι είχαν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα προστασίας απορρήτου.

Οι συμφωνίες αυτές λειτουργούσαν σε βάση quid-pro-quo, σύμφωνα με την έκθεση, με τις συνδέσεις να βοηθούν το Facebook να κερδίσει περισσότερους χρήστες και τους συνεργάτες του να προσθέσουν νέα χαρακτηριστικά στα προϊόντα τους, αποφεύγοντας αποτελεσματικά τους κανόνες απορρήτου του Facebook. Συνολικά, οι συμφωνίες που περιγράφονται στα έγγραφα έχουν ωφελήσει περισσότερες από 150 εταιρείες – οι περισσότερες από αυτές είναι επιχειρήσεις τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικών καταστημάτων λιανικής πώλησης και χώρων ψυχαγωγίας, αλλά και αυτοκινητοβιομηχανίες και οργανώσεις μέσων ενημέρωσης. Οι εφαρμογές των εταιριών αυτών είχαν πρόσβαση σε δεδομένα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων το μήνα, σύμφωνα με τα αρχεία. Οι συμφωνίες, οι παλαιότερες από τις οποίες χρονολογούνται από το 2010, ήταν όλες ενεργές το 2017 και μερικές εξακολουθούν να ισχύουν και φέτος. Το ρεπορτάζ των ΝΥΤ περιγράφει μια ποικιλία εταιρικών σχέσεων ανταλλαγής δεδομένων, μερικές από τις οποίες οι χρήστες πιθανότατα δεν γνώριζαν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συμφωνία έδινε πρόσβαση στην Apple στις επαφές των χρηστών και τις καταχωρήσεις του ημερολογίου, ακόμη και αν οι χρήστες είχαν απενεργοποιήσει την κοινή χρήση δεδομένων, ως μέρος μιας εταιρικής σχέσης που εξακολουθεί να υφίσταται.

Η Apple δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι είχε ειδική πρόσβαση και ότι τα δεδομένα που περιγράφονται δεν έφευγαν ποτέ από τη συσκευή του χρήστη. Η Amazon είχε επίσης πρόσβαση σε ονόματα και στοιχεία επικοινωνίας των χρηστών, σε μια εταιρική σχέση που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη. Επίσης, το Facebook επέτρεψε στη μηχανή αναζήτησης της Microsoft, γνωστή ως Bing, να έχει πρόσβαση στα ονόματα όλων των φίλων ενός χρήστη του Facebook, χωρίς συγκατάθεσή. Το πλέον ενοχλητικό στοιχείο της έρευνας είναι πως το Facebook έδινε στο Spotify, το Netflix και τη Royal Bank of Canada τη δυνατότητα να διαβάζουν τα ιδιωτικά μηνύματα Facebook των χρηστών. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα ενός API, το οποίο ξεκίνησε το 2010 ως μέρος μιας πρόωρης (προ-Messenger) προσπάθειας για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων. Στην περίπτωση του Spotify, για παράδειγμα, η εταιρεία συνδέθηκε με τα παράθυρα συνομιλίας χρηστών για να στείλει τραγούδια στους φίλους τους. Σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα, το Spotify και το Netflix δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν ότι είχαν λάβει συγκεκριμένη πρόσβαση και πως δεν έκαναν χρήση της. Οι ΝΥΤ δήλωσαν ότι τα έγγραφα και οι συνεντεύξεις θέτουν ερωτήματα σχετικά με το αν το Facebook παραβίασε τη συμφωνία συναίνεσης του 2011 με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου που εμπόδιζε το κοινωνικό δίκτυο να μοιράζεται δεδομένα χρήστη χωρίς ρητή άδεια.

Το Facebook δεν έχει ακόμη σχολιάσει επισήμως το ρεπορτάζ αν και ο Στιβ Σάτερφιλντ, διευθυντής του τμήματος Προστασίας του Απορρήτου και Ιδιωτικότητας του Facebook δήλωσε ότι «Οι συνεργάτες του Facebook δεν μπορούν να αγνοήσουν τις ρυθμίσεις προστασίας απορρήτου των χρηστών και είναι λάθος να ισχυρίζεται κανείς ότι το κάνουν». «Με τα χρόνια, έχουμε συνεργαστεί με άλλες εταιρείες, ώστε οι χρήστες να μπορούν να χρησιμοποιούν το Facebook σε συσκευές και πλατφόρμες που δεν υποστηρίζουμε οι ίδιοι. Σε αντίθεση με ένα παιχνίδι, υπηρεσία μουσικής ή άλλη εφαρμογή τρίτου μέρους που προσφέρει εμπειρίες που είναι ανεξάρτητες από το Facebook, αυτοί οι συνεργάτες μπορούν να προσφέρουν συγκεκριμένες λειτουργίες στο Facebook και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πληροφορίες για ανεξάρτητους σκοπούς», πρόσθεσε O Σάτερφιλντ είπε επίσης ότι κανένας από τους συνεργάτες του Facebook δεν παραβίασε τη Συμφωνία Συγκατάθεσης του 2011, η οποία υπογράφηκε μεταξύ της πλατφόρμας και της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, και ξεκαθάριζε ότι θα χρειαζόταν η συγκατάθεση των χρηστών για να κοινοποιηθούν οποιαδήποτε στοιχεία τους σε άλλες εταιρείες.

Πηγή: LIFO

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 3 =