αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝέο σενάριο λέει ότι πάει… για το 2022 η αύξηση του κατώτατου μισθού

Νέο σενάριο λέει ότι πάει… για το 2022 η αύξηση του κατώτατου μισθού

“Πάγωμα” του κατώτατου μισθού έως το τέλος του τρέχοντος έτους και αύξησή του από τον Ιανουάριο του 2022 προβλέπει το βασικό σενάριο το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης εν όψει των σχετικών αποφάσεων προς τα τέλη του ερχόμενου μήνα (δηλ. μετά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου), σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.

Εκείνο το οποίο ιδίως παραμένει ανοιχτό είναι το πότε θα ληφθεί η απόφαση αύξησης, πότε θα τεθεί ισχύ η σχετική απόφαση, αλλά και το ποσοστό της εξεταζόμενης αύξησης του κατώτατου μισθού, με το “κλειδί” για όλες τις παραπάνω αποφάσεις να βρίσκεται στις κυβερνητικές αποφάσεις σε σχέση με τη χρονική στιγμή των επόμενων εθνικών εκλογών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δύο είναι τα βασικά σενάρια:

1. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει να πάει σε πρόωρες εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο (2021), τότε το πιθανότερο ενδεχόμενο προβλέπει πως η απόφαση, μαζί και η σχεδιαζόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, θα μετατεθεί για αρκετά μετά τις εκλογές (π.χ. στα μέσα του 2022) και θα είναι μεγαλύτερη του 2%-3%.

2. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να πάει σε εκλογές από την άνοιξη του 2022 και έπειτα, τότε ως πιθανότερο ενδεχόμενο προβάλλει εκείνο που προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%-3% από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Η απόφαση αυτή, όπως προβλέπει το ίδιο σενάριο, θα μπορούσε να ληφθεί από τον ερχόμενο Ιούλιο.

Στο ίδιο διάστημα οπότε τοποθετείται η επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού (είτε στις αρχές είτε στα μέσα του 2022) θα εφαρμοστεί −σε κάθε περίπτωση (δηλ. ανεξάρτητα από ποιο σενάριο θα επιλεγεί από την κυβέρνηση)− μια νέα μείωση των εισφορών των μισθωτών. Συγκεκριμένα, θα εφαρμοστεί η (ήδη ψηφισμένη) μείωση 0,5% των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης. Μάλιστα, πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως στο τραπέζι βρίσκεται εισήγηση περί μείωσης των εισφορών όχι στα μέσα του 2022 (όπως προβλέπει ο νόμος), αλλά στις αρχές του ίδιου έτους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × one =