αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝέο νομοσχέδιο: Υπερωρίες θα «πληρώνονται» με ρεπό ή πρόσθετη άδεια

Νέο νομοσχέδιο: Υπερωρίες θα «πληρώνονται» με ρεπό ή πρόσθετη άδεια

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στις υπερωρίες με το νέο εργασιακό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που θα κατατεθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, στο σχέδιο νόμου σε συνδυασμό με την αλλαγή του καθεστώτος των υπερωριών, μέσω της αύξησης και της δήλωσης τους στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ σε πραγματικό χρόνο, θα προβλέπεται η προσαρμογή του χρόνου εργασίας στις ανάγκες του εργαζομένου και της επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που παραθέτει το Dikaiologitika.gr, θα δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότη και εργαζόμενο να συμφωνούν την «κάλυψη» της υπέρβασης του χρόνου απασχόλησης μιας ημέρας με αντίστοιχη μείωση σε άλλη ημέρα, ρεπό, πρόσθετη άδεια κλπ, κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου ή του εργοδότη που ο αντισυμβαλλόμενος μπορεί να αρνηθεί μόνο για σοβαρό λόγο.

Ακόμη εξετάζεται η θεσμοθέτηση αλλαγών και στο βιβλίο αδειών.

Η επιτροπή Πισσαρίδη έχει ξεκινήσει τις προτάσεις της με τον εξορθολογισμό της χρήσης και του κόστους των υπερωριών επισημαίνοντας ότι η ευελιξία στη χρήση υπερωριών είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα και ότι το κόστος των υπερωριών είναι “απαραίτητο να ευθυγραμμιστεί με εκείνο στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.”

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve − 6 =