αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝέο νομοσχέδιο προβλέπει ότι όποιος εργαζόμενος παραιτείται λόγω απλήρωτης εργασίας, θα παίρνει επίδομα ανεργίας

Νέο νομοσχέδιο προβλέπει ότι όποιος εργαζόμενος παραιτείται λόγω απλήρωτης εργασίας, θα παίρνει επίδομα ανεργίας

Να λύσει τον γόρδιο δεσμό της απλήρωτης εργασίας επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας με το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά εισάγοντας ρυθμίσεις που ωφελούν εργαζομένους «θύματα» κακής εργοδοσίας. Μία από τις νέες ρυθμίσεις που εισάγει το πολυνομοσχέδιο είναι και η χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους παραιτούνται λόγω απλήρωτης εργασίας

Το Σχέδιο Νόμου εισάγει ένα πλέγμα ρυθμίσεων με τις οποίες επιχειρείται να αντιμετωπιστεί όσο είναι δυνατόν αποτελεσματικότερα το φαινόμενο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Πρόκειται για ρυθμίσεις με τις οποίες ισχυροποιείται τουφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και θωρακίζεται η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, ενώ διευκολύνεται το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών. Επιπλέον, οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αντιμετωπίζουν και ζητήματα, όπως είναι η οφειλή δεδουλευμένων μισθών.

Όπως διαβάζουμε στο Dikaiologitika.gr, μια από τις τομές του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αφορά την απλήρωτη εργασία που θα δίνει τη δυνατότητα μερικού απεγκλωβισμού του μισθωτού. Συγκεκριμένα όποιος μισθωτός έχει θεωρήσει τη μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του ως καταγγελία της σχέσης εργασίας από τον εργοδότη και έλυσε μονομερώς τη σύμβαση εργασίας του, τότε θα μπορεί να λαμβάνει το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Μια ακόμη παρέμβαση του πολυνομοσχεδίου συνιστά το ποινολόγιο για παραβατικές εργοδοτικές συμπεριφορές το οποίο θα οδηγεί σε κλείσιμο επιχειρήσεων είτε προσωρινό (3-5 ημέρες) είτε οριστικό.

Το ποινολόγιο αυτό, το οποίο θα είναι αυτοματοποιημένο για να μην υπάρξουν φαινόμενα διαφθοράς, θα προβλέπει διαβαθμίσεις, ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος. Η τιμωρία πέραν των προστίμων θα είναι αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 3 έως 5 ημέρες ή και για μεγαλύτερο διάστημα.

Διαβάσ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 5 =