αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝέο εργασιακό νομοσχέδιο: Εργασία πέρα του 8ωρου, υπερωρίες που θα «πληρώνονται» με ρεπό, και άλλα

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Εργασία πέρα του 8ωρου, υπερωρίες που θα «πληρώνονται» με ρεπό, και άλλα

Σημαντικές ανατροπές αναμένεται να φέρει στα εργασιακά το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που σύντομα θα κατατεθεί στην Βουλή από τον Γιάννη Βρούτση.

Όπως μεταδίδει το News247.gr, η βάση της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας που είναι το 8ωρο απασχόλησης επί 5 ημέρες την εβδομάδα, θα μπορεί πλέον να αποδομηθεί. Έτσι οι 40 ώρες απασχόλησης θα μπορούν να διαμοιράζονται μέσα στην εβδομάδα δίχως αυτούς τους περιορισμούς ενώ παράλληλα διαφαίνεται η πρόθεση να απελευθερωθεί και το εργοδοτικό δικαίωμα της υπερεργασίας – υπερωρίας. Ο συνδυασμός αυτών των διατάξεων συνιστά ελαστικοποίηση του εργασιακού χρόνου, με την παράλληλη αύξηση του. Επίσης κατάργηση της αργίας για Σάββατα και Κυριακές εφόσον σε μία εταιρία υπογραφθεί σχετική επιχειρησιακή σύμβαση.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει εκτός από τα μέτρα αποδόμησης του οκτάωρου και τον διπλασιασμό του ορίου των υπερωριών. Ειδικά για την βιομηχανία και τις μεγάλες επιχειρήσεις ο υπολογισμός των υπερωριών θα γίνεται σε εξαμηνιαία βάση, που σημαίνει ότι προσαρμόζονται ωράρια και εργασιακός χρόνος στις παραγωγικές ανάγκες της μονάδας.

Οι υπερωρίες θα είναι 120 ανά εξάμηνο που σημαίνει αύξηση των ωρών υπερεργασίας κατά 4 την εβδομάδα ενώ σήμερα το όριο είναι στις 48 ανά εξάμηνο. Σε αυτές συνυπολογίζεται και η διάταξη που ορίζει ότι εργαζόμενοι που απουσιάζουν από την δουλειά τους για λόγους που σχετίζονται με τον Covid 19 οφείλουν να εργάζονται μία ώρα παραπάνω από το 8ωρο για 45 ημέρες μετά την επιστροφή τους. Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να μην πληρώνουν τις υπερωρίες αλλά να τις «ανταλλάσουν» με «ρεπό» η ημέρες κανονικής άδειας, μειώνοντας έτσι σαφώς το κόστο. Σήμερα η επιβάρυνση είναι 40% επιπλέον του ωρομισθίου και μεγαλύτερη για αργίες και σαββατοκύριακα.

Παράλληλα όμως με αυτά αναμένονται και αλλαγές στην συνδικαλιστική νομοθεσία. Τέτοιες που θα θίξουν τον πυρήνα που είναι ο νόμός 1264/82 που ψηφίστηκε στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου και παρά τις αλλαγές που έχει υποστεί αποτελεί την ραχοκοκκαλιά της εργατικής νομοθεσίας στην Ελλάδας. Αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στους όρους και προϋποθέσεις κήρυξης απεργιών αλλά και την λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Θεσμοθετείται το δικαίωμα της ατομικής διαπραγμάτευσης εργοδότη – εργαζόμενου προκειμένου να παρακαμφθούν τα συνδικαλιστικά σωματεία. Στο πλαίσιο αυτό είναι δυνατόν να συμφωνείται ατομικό ωράριο εργασίας ανά εργαζόμενο τόσο ως προς την ώρα προσέλευσης όσο και ως προς την ώρα αποχώρησης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − 7 =