αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝέο άλμα τιμών: Στο 5,5% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Γενάρη

Νέο άλμα τιμών: Στο 5,5% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Γενάρη

Νέο άλμα τιμών στη χώρα μας τον Ιανουάριο καταγράφει στην αρχική της εκτίμηση η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 5,5% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του εθνικού δείκτη η ΕΛΣΤΑΤ προγραμματίζει να ανακοινώσει στις 15 Φεβρουαρίου.

Η έκρηξη στις τιμές αποτελεί πονοκέφαλο για τα νοικοκυριά -υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο καταγράφηκε πληθωρισμός 5,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Παράλληλα ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 0,7%.

Όπως σημειώνει το Euro2day.gr, το ράλι των τιμών, ειδικά στον χώρο της ενέργειας, ζαλίζει. Στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφονταν σε ένα χρόνο αύξηση 135% στο φυσικό αέριο και 34% στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ο ηλεκτρισμός έχει ανατιμηθεί κατά 45%. Στα τρόφιμα, αρνί-κατσίκι αυξήθηκε κατά 19,7%, το ελαιόλαδο κατά 17%, οι πατάτες κατά 14% και τα ζυμαρικά κατά 7,6%.

Εν τω μεταξύ, στο 5,1% και σε νέο ιστορικό ρεκόρ αναμένεται να έχει διαμορφωθεί ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Τον Δεκέμβριο, η ετήσια μέτρηση ήταν 5%. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα επιβραδύνει στο 4,4%.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × five =