αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΝέος πάροχος κινητής ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά

Νέος πάροχος κινητής ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά

Κοντά σε συμφωνία με μια από τις τρεις εταιρείες κινητής για να λειτουργήσει ως εικονικός πάροχος κινητής τηλεφωνίας (Mobile Virtual Network Operator -MVNO), βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η ενεργειακή εταιρεία Volton, η οποία είχε ανακοινώσει νωρίτερα φέτος την πρόθεσή της να μπει στην αγορά των τηλεπικοινωνιών.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη διαμεσολάβηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) μετά από αίτημα της Volton για να υπάρξει μια συμφωνία με κάποια εκ των τριών εταιρειών κινητής (Cosmote, Vodafone και Wind) και σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξει συμφωνία.

Η διαδικασία διαμεσολάβησης γίνεται βάσει των όσων προβλέπει η νομοθεσία. Είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις του ενεργειακού ομίλου με κάθε πάροχο ξεχωριστά, χωρίς όμως να μπορέσει να κλείσει κάποια συμφωνία.

Σημειώνεται ότι η ίδια διαδικασία είχε ακολουθηθεί και παλαιότερα όταν η Forthnet είχε ξεκινήσει διαδικασίες για να λειτουργήσει ως ΜVNO. Και εκεί είχε ζητηθεί η παρέμβαση της ΕΕΤΤ και τελικά υπήρξε συμφωνία με τη Vodafone, αλλά τελικά τα σχέδια της Forthnet “πάγωσαν” όταν η εταιρεία μπήκε σε διαδικασία αλλαγής ιδιοκτήτη και τελικά εγκαταλείφθηκαν όταν υπήρξε συμφωνία για εξαγορά της Wind από τον όμιλο United Group.

Τι είναι οι MVNO

Oι εικονικοί πάροχοι είναι εταιρείες που δεν διαθέτουν δικές τους υποδομές ή άδειες αξιοποίησης φάσματος, αλλά αντίθετα “νοικιάζουν” το ραδιοδίκτυο από τους παρόχους κινητής. Συνήθως οι εταιρείες MVNO στοχεύουν σε ειδικό κοινό και αγορές προσφέροντας ειδικά πακέτα και προσφορές.

Το μοντέλο αυτό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε άλλες χώρες, καθώς υπολογίζεται ότι οι MVNO παγκοσμίως ξεπερνούν τους 1.000. Στην Ευρώπη οι περισσότεροι εικονικοί πάροχοι βρίσκονται στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακόμη, στο εξωτερικό, πολλές εταιρείες με μεγάλη πελατειακή βάση σε άλλους κλάδους, από ενεργειακές έως αεροπορικές, έχουν επιχειρήσει να προσφέρουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες με το μοντέλο MVNO, αξιοποιώντας το πελατολόγιο τους.

Σήμερα στην Ελλάδα δεν λειτουργεί κανένας εικονικός πάροχος. Η τελευταία ήταν η Cyta Hellas που τελικά εξαγοράστηκε το 2018 από τη Vodafone σε μια συμφωνία ύψους 118 εκατ. ευρώ.

Κατά την περίοδο της εξαγοράς η Cyta Hellas είχε περίπου 300.000 συνδρομητές σταθερής και ιντερνετ και περίπου 40.000 πελάτες κινητής τηλεφωνίας ως εικονικός πάροχος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + 15 =