αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΝέοι μπελάδες: Το Υπερταμείο ζητά αποζημίωση- μαμούθ 12 εκα. ευρώ από την οικογένεια Κουτσολιούτσου

Νέοι μπελάδες: Το Υπερταμείο ζητά αποζημίωση- μαμούθ 12 εκα. ευρώ από την οικογένεια Κουτσολιούτσου

Όλο και σε μεγαλύτερους «μπελάδες» μπαίνει η οικογένεια Κουτσολιούτσου. Αυτή τη φορά είναι το Υπερταμείο που διεκδικεί να ικανοποιηθεί χρηματικά καταθέτοντας αγωγή – μαμούθ, μέσω της οποίας ζητά να του καταβληθεί αποζημίωση ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ για ηθική βλάβη από αδικοπραξία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του news247.gr, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, γνωστή και ως Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, αναφέρει στην αγωγή της πως ζητά το ποσό των 12 εκατ. ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση, ενώ σε περίπτωση που η ελληνική Δικαιοσύνη δεν επιδικάσει το επίμαχο ποσό, τότε επικουρικά ζητείται το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ για άλλη αιτία. Η αγωγή στρέφεται τόσο κατά των Δημήτρη, Αικατερίνη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, όσο και άλλων πρώην μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Folli Follie, που έχουν καταστεί κατηγορούμενοι στην έρευνα για την οικονομική διαχείριση του Ομιλου.

Το Υπερταμείο μπήκε και αυτό στο «χορό» των ασφαλιστικών μέτρων, όπως ήδη έχει κάνει ήδη η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών, καταθέτοντας αίτηση για τη συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκομένων. Μάλιστα, το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας διατήρησε την προσωρινή διαταγή που έχει εκδοθεί για το «πάγωμα» της περιουσίας του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, της συζύγου του Αικατερίνης, αλλά και του υιού τους, Τζώρτζη, του μόνου από την οικογένεια που παραμένει μέχρι σήμερα μέλος, μη εκτελεστικό, του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας.

Το Υπερταμείο βρέθηκε να στρέφεται κατά κατηγορούμενων στο αποκαλούμενο σκάνδαλο της Folli Follie, εξαιτίας των μετοχών του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες μεταβιβάστηκαν σε αυτό. Όπως αναφέρθηκε κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, «το Δημόσιο πούλησε τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ) και πήρε μετοχές της Folli Follie».

Μάλιστα, το οικονομικό στέλεχος του Υπερταμείου που προτάθηκε ως μάρτυρας, χαρακτήρισε τα ΚΑΕ «διαμάντι», που μεταβιβάστηκαν στη πολυεθνική έναντι μετοχών: «Μετά τη συγχώνευση, ο Όμιλος έχει βγάλει χρήματα. Αν και εκείνη την περίοδο, τα στοιχεία ήταν πειραγμένα, τότε υπάρχει ζήτημα». Παράλληλα, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι σήμερα η εταιρία δεν έχει κεφάλαια, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της σχετίζεται με την κινεζική θυγατρική του, η οποία έχει ζημίες και χρειάζεται οικονομική ενίσχυση.

Η βίλα στις Σπέτσες

Το οικονομικό στέλεχος, θέλοντας να επισημάνει τη ρευστότητα της υπάρχουσας κατάστασης, έκανε ξεχωριστή αναφορά σε ακίνητο στις Σπέτσες, αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, τονίζοντας ότι ενεχυριάστηκε πρόσφατα και έτσι υπάρχει αποξένωση από την περιουσία της εταιρίας. Πρόκειται για την πολυτελή βίλα του Δημ. Κουτσολιούτσου, που κοστολογείται στα 36,4 εκατομμυρίων ευρώ και -σύμφωνα με δημοσιεύματα- ενεγράφη προσημείωση εξαιτίας δανείου από μια εταιρεία με το όνομα Petrus AG και έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας. Αυτό επί της ουσίας σήμαινε -κατά τα δημοσιεύματα- ότι δεν μπορούν άλλοι πιστωτές να εγείρουν αξιώσεις στο ακίνητο. Κατά τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, η πλευρά του Δημ. Κουτσολιούτσου υποστήριξε πως έπρεπε να αποπληρωθεί το συγκεκριμένο τραπεζικό δάνειο, ενώ όταν ρώτησε το μάρτυρα, αν η οικογένεια έκανε προσπάθεια εκποίησης ή αποξένωσης από τα περιουσιακά της στοιχεία, εκείνος απάντησε: «Δεν είμαι από μέσα για να γνωρίζω».

Αντίστοιχα, το στέλεχος της οικονομικής διεύθυνσης της Folli Follie ισχυρίστηκε ότι ήδη έχει δεσμευθεί εξ ολοκλήρου η κινητή και ακίνητη περιουσία της εταιρίας. Αναφορικά με τη ζημία που υποστηρίζει ότι έχει υποστεί το ελληνικό Δημόσιο, ισχυρίστηκε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, την ημέρα της μεταβίβασης των μετοχών των ΚΑΕ «δεν έγινε καμία πληρωμή για να θεωρηθεί ότι υπήρξε ζημία». Τέλος, αρνήθηκε αυτό που αναφέρει στην αίτησή του το Υπερταμείο, ότι δηλαδή «υπήρχαν υψηλές καταβολές μισθών και αποζημιώσεων για αυτό και φούσκωναν τα στοιχεία». Σύμφωνα με το μάρτυρα, «κίνητρα για να παραποιηθούν στοιχεία δεν υπήρχαν».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 − five =