αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣκέψεις στην κυβέρνηση: Θέλουν να αντικαταστήσουν τον ΕΝΦΙΑ με τον ΦΑΠ

Σκέψεις στην κυβέρνηση: Θέλουν να αντικαταστήσουν τον ΕΝΦΙΑ με τον ΦΑΠ

Την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας μελετά η κυβέρνηση, σύμφωνα με το “Έθνος”. Πρόκειται για έναν φόρο που σχεδιάζεται να επιβάλλεται στη συνολική ακίνητη περιουσία με κλιμακωτούς συντελεστές. Τα προσδοκώμενα έσοδα πάντως μένουν ίδια, δηλαδή 2,65 δισ. ευρώ, όσα περιμένει η κυβέρνηση να εισπράξει και με τον ΕΝΦΙΑ.

Όπως είχε μεταδώσει το capital.gr επί αυτού του σεναρίου, το βάρος του ΥΠΟΙΚ έχει πέσει στον σχεδιασμό ενός νέου φόρου που μεν θα μοιάζει με τον ΕΝΦΙΑ αλλά θα δίνει το επικοινωνιακό δικαίωμα στο οικονομικό επιτελείο να λέει ότι επιβάλλει έναν πραγματικά νέο φόρο. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται σοβαρά να καταργηθεί ο φόρος ανά τετραγωνικό και να υπολογίζεται μόνο με βάση το σύνολο της αξίας των ακινήτων κάθε φορολογούμενου.

Επί της ουσίας εξετάζεται να επιστρέψει ο ΦΑΠ με πολύ υψηλούς συντελεστές και πολύ χαμηλό αφορολόγητο όριο. Να σημειωθεί ότι, με βάση σενάρια που είχαν εξεταστεί στο παρελθόν, για να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ το αφορολόγητο όριο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τα 20.000 έως 30.000 ευρώ. Όλα βέβαια τελούν υπό την έγκριση των θεσμών που θα έχουν τον τελευταίο λόγο και είναι δηλωμένοι οπαδοί του ΕΝΦΙΑ επειδή έχει αποδειχθεί ότι αποδίδει εισπρακτικά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 + 6 =