αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΝέες δηλώσεις Snowden: Με αφορμή την πανδημία, χτίζεται η αρχιτεκτονική της καταπίεσης (ΒΙΝΤΕΟ)

Νέες δηλώσεις Snowden: Με αφορμή την πανδημία, χτίζεται η αρχιτεκτονική της καταπίεσης (ΒΙΝΤΕΟ)

Νέες δηλώσεις έκανε ο Edward Snowden, εκφράζοντας την ανησυχία του για τα μέτρα που λαμβάνονται από τα κράτη εν μέσω πανδημίας, αλλά και το πως θα είναι ο κόσμος μας όταν ο ιός θα είναι απλά μια ανάμνηση.

«Καθώς ο αυταρχισμός εξαπλώνεται, καθώς οι νόμοι έκτακτης ανάγκης πολλαπλασιάζονται, καθώς θυσιάζουμε τα δικαιώματά μας, θυσιάζουμε επίσης την ικανότητά μας να συλλάβουμε τη διαφάνεια σε έναν λιγότερο φιλελεύθερο και λιγότερο ελεύθερο κόσμο. Πιστεύετε πραγματικά ότι όταν το πρώτο κύμα, το δεύτερο κύμα, το 16ο κύμα του κορωνοϊού είναι μια μακρά ξεχασμένη μνήμη, ότι αυτές οι δυνατότητες δεν θα διατηρηθούν; Ότι αυτά τα δεδομένα δεν θα διατηρηθούν; Ανεξάρτητα από το πώς χρησιμοποιείται, αυτό που χτίζεται είναι η αρχιτεκτονική της καταπίεσης», είπε μεταξύ άλλων ο Snowden, στο πλαίσιο της νέας σειράς «Shelter in Place» του VICE, η οποία εξετάζει τις επιπτώσεις της COVID-19 σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρώην πράκτορα της NSA και της CIA, αρκετοί γνώριζαν από πριν ότι θα εμφανιστεί μια τέτοια πανδημία: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο προβλέψιμο από μια κρίση δημόσιας υγείας όπως μια πανδημία, σε έναν κόσμο όπου ζούμε απλώς ο ένας πάνω στον άλλο σε πολυσύχναστες και μολυσμένες πόλεις. Και κάθε ακαδημαϊκός, κάθε ερευνητής που το μελετούσε αυτό, ήξερε ότι έρχεται. Και μάλιστα, ακόμη και οι υπηρεσίες πληροφοριών. Mπορώ να σας το πω από πρώτο χέρι, επειδή διαβάζουν τις αναφορές που προετοιμάζονται για τις πανδημίες».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν τα αυταρχικά καθεστώτα αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα πιο αποτελεσματικά από τα δημοκρατικά, ο Snowden απαντάει, μεταξύ άλλων: «Δεν το νομίζω. Θέλω να πω, υπάρχουν επιχειρήματα ότι η Κίνα μπορεί να κάνει πράγματα που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό που κάνουν αυτές οι αυταρχικές χώρες είναι στην πραγματικότητα πιο αποτελεσματικό».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − seven =