αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝέα συνέντευξη Δρ Ιωαννίδη: «Το lockdown αυξάνει τα κρούσματα» (ΒΙΝΤΕΟ)

Νέα συνέντευξη Δρ Ιωαννίδη: «Το lockdown αυξάνει τα κρούσματα» (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια νέα τηλεοπτική συνέντευξη έδωσε ο καθηγητής Παθολογίας, Επιδημιολογίας και πληθυσμιακής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης, και στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε φυσικά η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, το lockdown, και οι επόμενες κινήσεις που αναμένονται.

Σε ότι αφορά το lockdown, ο γνωστός καθηγητής σημείωσε: «Είχα πάρα πολλές επιφυλάξεις. Το lockdown είναι μια λύση που μπορεί να λειτουργήσει σε οξείες καταστάσεις, για λίγο χρονικό διάστημα. Δεν είναι μια λύση διαχείρισης όταν μιλάμε για πολλούς μήνες, για ένα χρόνο- πάμε πλέον για τον δεύτερο χρόνο. Είναι μια λύση που δυστυχώς αυξάνει τα κρούσματα. γιατί δημιουργεί καταστάσεις όπου αυξάνεται η διάδοση του ιού. Δημιουργεί ενδοοικογενειακή μετάδοση, μέσα σε εσωτερικούς χώρους. Περιορίζουμε τους διαθέσιμους χώρους που έχουμε, και τον χρόνο που έχουμε ελεύθερο για να κινηθούμε».

Σε ότι αφορά το πρώτο lockdown του περσινού Μαρτίου, ο Δρ Ιωαννίδης σημείωσε ότι στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες το πρώτο κύμα του ιού ήταν περιορισμένο και ουσιαστικά είχε σβήσει πριν γίνει το lockdown.

Στα θετικά, ο ίδιος βάζει το γεγονός ότι πλέον η Ελλάδα κάνει περισσότερα τεστ. «Ήταν κάτι που το έλεγα από την πρώτη στιγμή» συμπληρώνει.

Σε ότι αφορά το τι προτείνει στη συγκεκριμένη χρονική φάση, ο Δρ. Ιωαννίδης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega σημείωσε: «Μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα. Δυστυχώς είναι αργά και δεν μπορούν να περισωθούν όλα όσα θα ήθελα να είχαν περισωθεί. Θα πρέπει να κάνουμε άρση των τυφλών μέτρων του lockdown. Το απαγορευτικό σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει. Θα πρέπει να απελευθερωθεί ο χρόνος στον οποίο κάποιος μπορεί να βρεθεί έξω από το σπίτι. Να εμμείνουμε στα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης και την αποφυγή συγχρωτισμού». Όπως εξήγησε ο ιός μεταδίδεται έντονα μέσα στο σπίτι ή στα ΜΜΜ. Άρα οτιδήποτε μπορεί να γίνει, για παράδειγμα, στο κομμάτι της αποσυμφόρησης των ΜΜΜ είναι θετικό.

Παράλληλα, ο ίδιος προτείνει απελευθέρωση των εξωτερικών χώρων. Σε ότι αφορά την εστίαση είπε: «Η εστίαση μπορεί να ανοίξει κατά την γνώμη μου. Στην Καλιφόρνια αυτή τη στιγμή έχουμε ανοιχτή εστίαση και σε εξωτερικό και σε εσωτερικό χώρο. Έχουμε ανοιχτούς κινηματογράφους. Έχουμε ανοιχτά μουσεία. Θέλει κάποια προσοχή ως προς την διατήρηση αποστάσεων και στις μάσκες».

«Μπορούν να ανοίξουν σχεδόν όλα με συνειδητοποίηση του κόσμου ότι υπάρχει ένας επικίνδυνος ιός, κρατάμε αποστάσεις, χρησιμοποιούμε τα μέτρα υγιεινής, δεν κάνουμε συγκεντρώσεις μεγάλες ή πάρτι. Οι συγκεντρώσεις μπορούν να γίνουν με σεβασμό στα μέτρα, αποστάσεις, και μάσκες. Μία από τις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι αστυνομικοί. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας είναι σε άτομα των σωμάτων ασφαλείας», συνέχισε ο καθηγητής.

«Ζήστε τη ζωή σας προσεκτικά», συμβουλεύει ο Δρ Ιωαννίδης. Τονίζοντας ότι τα μακροχρόνια lockdown ‘αποκουρδίζουν’ τους ανθρώπους και για αυτο είδαμε φαινόμενα μαζικού συνωστισμού όταν άνοιγαν τα lockdowns.

Ο καθηγητής του Stanfod τάσσεται υπέρ και του ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Για τα εμβόλια τόνισε: «Τα εμβόλια ήταν τεράστια κατάκτηση, για το γεγονός ότι τα είχαμε τόσο γρήγορα. Δυστυχώς όπως είχα προβλέψει δεν δόθηκαν αρκετά γρήγορα, γιατί δεν είναι και εύκολο. Επίσης δοθήκανε κάτω από συνθήκες που δεν είχαμε πληροφορίες για την μακροχρόνια ασφάλεια τους. Άρα λοιπόν κάποιος ζυγίζει, το όφελος το οποίο ειδικά για ευπαθείς και άτομα μεγάλης ηλικίας είναι σαφές, έναντι της αβεβαιότητας που έχουμε για τις παρενέργειες. Ειδικά για το εμβόλιο της AstraZeneca υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που με κάνουν κάπως επιφυλακτικό».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one + 20 =