αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝέα συνέντευξη Δρ. Ιωαννίδη: «Η Ελλάδα έχει ένα από τα σκληρότερα, αλλά και πιο αναποτελεσματικά lockdown στον κόσμο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Νέα συνέντευξη Δρ. Ιωαννίδη: «Η Ελλάδα έχει ένα από τα σκληρότερα, αλλά και πιο αναποτελεσματικά lockdown στον κόσμο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην εκπομπή «Αντιθέσεις» του ΚΡΗΤΗ ΤV βρέθηκε καλεσμένος ο καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, Γιάννης Ιωαννίδης. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν φυσικά ο Covid-19 και η πορεία της πανδημίας, σε μια στιγμή μάλιστα που στην χώρα μας ξεκινούν να μπαίνουν σε εφαρμογή ακόμα σκληρότερα μέτρα.

Σε σχέση με το lockdown, ο γνωστός καθηγητής σημείωσε: «Ακούω πολλές συζητήσεις που λένε να κάνουμε πιο σκληρό lockdown. Η Ελλάδα έχει εδώ και 3 μήνες παρατεταμένο σκληρό lockdown. Με δείκτη Οξφόρδης 80 και άνω. Το lockdown στη Wuhan έχει έναν αντίστοιχο δείκτη 80. Πρακτικά είμαστε σαν την Wuhan». Ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Τώρα θα μου πείτε ότι δεν μπορεί να έρθει ο Κινέζος να σου σου πει ότι θα σου κλειδώσω την πόρτα ή θα σε πάρω και θα σε βάλω κάπου χωρίς να μπορείς να δεις την οικογένεια σου. Όντως. Όμως συνολικά μιλάμε για ένα πολύ σκληρό lockdown. Η Ελλάδα έχει ένα από τα σκληρότερα και από τα πλέον αναποτελεσματικά lockdown στην υφήλιο».

Αμέσως μετά χρησιμοποιώντας και τα παραδείγματα άλλων χωρών, ο κ. Ιωαννίδης εξήγησε ότι τα σκληρά lockdown, με βάση και τα δεδομένα του πρώτου κύματος, αυξάνουν τον αριθμό των κρουσμάτων αντί να τον μειώνουν. Ωστόσο ο ίδιος είπε επίσης: «Δεν μπορώ να σας αποκλείσω ότι μπορεί να υπήρξε και ένα μικρό όφελος. ‘Η λίγο μεγαλυτερο σε κάποιες χώρες. Δεν μπορώ όμως να σας αποκλείσω και ότι σε κάποιες χώρες είχαμε δραματικές συνέπειες στην αύξηση των κρουσμάτων, με την χρήση lockdown. Το δεύτερο είναι πιο πιθανό σενάριο από το πρώτο». Με τον ίδιο να καταλήγει: «Η φιλοσοφία ότι δεν χρησιμοποιούμε στοχευμένα μέτρα, αλλά χρησιμοποιούμε σκληρό lockdown με απαγορεύσεις -να κλειστείτε στις 6 ώρα στα σπίτια σας, να βγάλουμε περισσότερα περιπολικά στον δρόμο αντί για μοριακά τεστ- δυστυχώς όχι απλώς δεν δουλεύει, αλλά χειροτερεύει την πορεία της πανδημίας».

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είχε κανένα όφελος από το πρώτο lockdown, παραθέτοντας και τα σχετικά γραφήματα που περιλαμβάνουν το λεγόμενο Rt.

Στην συνέχεια, ο παρέθεσε και στοιχεία που δείχνουν τους θανάτους από επιδημίες στην ανθρώπινη ιστορία. Παραθέτοντας το ποσοστό του πληθυσμού της Γης που πέθανε σε 3 χρόνια, στην κάθε μία περίπτωση.

Τελικά τι μπορούμε να κάνουμε μέσα σε όλα αυτά; Ο Δρ Ιωαννίδης παρέθεσε 8 συγκεκριμένες κινήσεις που μπορεί να κάνει μια χώρα, με περίπου το 1/100 του κόστους του lockdown.

Σε ότι αφορά τα εμβόλια, ο Δρ Ιωαννίδης είπε: «Η ανάπτυξη των εμβολίων ήταν πραγματικά μια μεγάλη κατάκτηση της επιστήμης μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Φαίνεται ότι έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια. Φαίνεται ότι είναι ασφαλή, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμη παρακολούθηση. Θα συνεχίσουμε βέβαια να τα παρακολουθούμε για πιθανές παρενέργειες σε πιο μακροπρόθεσμη βάση. Το πρόβλημα είναι όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι οι διαδικασίες είναι πολύ αργές. «Η μάχη έχει δοθεί ήδη. Μένει ένα τελικό κομμάτι» είπε ανάμεσα σε άλλα.

Στην ίδια εκπομπή, η συζήτηση πήγε και στις μεταλλάξεις του Covid-19. Ο Δρ. Ιωαννίδης σημείωσε: «Γίνεται πάρα πολύς λόγος για μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι ιοί κάνουν μεταλλάξεις. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μεταλλάξεις για τον συγκεκριμένο ιό, παρόλα αυτά κάνει λιγότερες μεταλλάξεις από άλλους ιούς. Θα τρελαθούμε πλήρως αν ακολουθήσουμε τη διαδικασία οι μεταλλάξεις να διοχετεύονται μέσα στα ΜΜΕ. Καταλαβαίνω ότι έχει γίνει ένα ενδιαφέρον σπορ. Και πολλοί δημοσιογράφοι έχουν βρει… δουλειά με το να ασχολούνται με τις μεταλλάξεις. Υπάρχει ψωμί για ‘δημοσιογραφία του τρόμου’ για πολλές 10ετιες αν το παρακολουθήσουμε όλο αυτό. Αλλά καλό είναι να σοβαρευτούμε».

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκπομπή του ΚΡΗΤΗ TV:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρέμβαση Μόσιαλου: «Αρκετά με τη συνεχή τρομολαγνεία και την καλλιέργεια του φόβου»

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − 17 =