αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝέα Ζηλανδία: Η χώρα που έκλεισε τα σύνορα και μείωσε την ανεργία… στην εποχή της πανδημίας

Νέα Ζηλανδία: Η χώρα που έκλεισε τα σύνορα και μείωσε την ανεργία… στην εποχή της πανδημίας

Όλοι μιλούν για την Νέα Ζηλανδία τις τελευταίες ημέρες. Χτες η χώρα συμπλήρωσε 100 μέρες χωρίς κορονοϊό. Η ζωή στην χώρα των 5 εκατ. κατοίκων έχει επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς της και ο κόσμος γεμίζει στάδια του ράγκμπι, εστιατόρια και καφέ, χωρίς να φοβάται ότι θα κολλήσει τον ιό – αν και κάποιοι φοβούνται ότι αυτή η χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε νέα έξαρση κρουσμάτων.

«Το να πετύχουμε 100 ημέρες χωρίς μετάδοση στον πληθυσμό, είναι ένα σημαντικό ορόσημο. Ωστόσο, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε», δήλωσε ο Άσλεϊ Μπλούμφιλντ, ανώτερος αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας.

Πώς τα κατάφερε η Ν. Ζηλανδία και συμπλήρωσε 100 ”καθαρές” μέρες; Ο βασικός λόγος, όπως όλα δείχνουν, είναι το γεγονός ότι διατηρεί τα σύνορά της κλειστά. Η διεθνής τουριστική βιομηχανία της χώρας έχει καταρρεύσει, αλλά η κυβέρνηση της Τζασίντα Αρντερν διστάζει να δεχτεί ξένους ταξιδιώτες, καθώς η έξαρση των κρουσμάτων στη γειτονική Αυστραλία, όπως και σε άλλες χώρες του κόσμου, δείχνει το τι συμβαίνει όταν επικρατεί η ψευδαίσθηση ότι η πανδημία βρίσκεται υπό έλεγχο.

Η Ν. Ζηλανδία επέβαλε αυστηρό lockdown από τα τέλη Μαρτίου, όταν είχαν καταγραφεί μόλις 100 κρούσματα. Αυτό ήταν αρκετό για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην χώρα. Από τον Μάϊο μέχρι και τον Ιούλιο, οι μόνες νέες περιπτώσεις ήταν λιγότεροι από δέκα Νεοζηλανδοί που επέστρεψαν στη χώρα και έμειναν σε καραντίνα στα σύνορα. 

Και όχι μόνο αυτό. Η Νέα Ζηλανδία κατάφερε με όλα αυτά… να μειώσει την ανεργία της.

Η Στατιστική Υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας δημοσίευσε ένα εντυπωσιακά χαμηλό ποσοστό ανεργίας, της τάξης του 4% για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο – σημειώνοντας πτώση από το 4,2% του πρώτου τριμήνου, όταν ακόμη δεν είχαν εισαχθεί τα μέτρα του lockdown.

Στον προϋπολογισμό του Μαΐου, το εθνικό θησαυροφυλάκιο είχε προβλέψει ότι ο δείκτης για τον Ιούνιο θα έφτανε στο 8,3%.

Οι επικριτές της κυβέρνησης είχαν τονίσει ότι το lockdown θα είχε τεράστιο κόστος στον τομέα της απασχόλησης. Όμως, ο υπουργός οικονομικών Γκραντ Ρόμπερτσον σημείωσε ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν πόσο «στιβαρή είναι η οικονομία» και αποτελούν δικαίωση των μέτρων.

«Το γεγονός ότι μπορέσαμε να ανοίξουμε πιο σύντομα την οικονομία μας έσωσε θέσεις εργασίας», δήλωσε. «Αποδεικνύει ότι η νίκη επί του ιού είναι το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε για την οικονομία μας».

Ο Ρόμπερτσον, ο οποίος ανήκει στο κεντροαριστερό κόμμα των Εργατικών, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι συγκριτικά, οι δείκτες ανεργίας φτάνουν στο 7,4% στην Αυστραλία και στο 11,1% στις ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει η ASB Economics, τα αποτελέσματα διέψευσαν την αναμονή σημαντικής αύξησης της ανεργίας. Ωστόσο, αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι πολλοί άνεργοι σταμάτησαν να αναζητούν απασχόληση εν μέσω του lockdown. Η ενεργή αναζήτηση εργασίας είναι προαπαιτούμενο προκειμένου κάποιος να ταξινομηθεί ως άνεργος στη Νέα Ζηλανδία.

Όπως δήλωσε στον Guardian ο επικεφαλής οικονομολόγος της ASB Economics, «Τα σημερινά στοιχεία φυσικά και είναι καλοδεχούμενα, αφού παραπέμπουν σε μια πιο ευνοϊκή γραμμή έναρξης για την αγορά εργασίας. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι οι συνθήκες αναμένεται να χειροτερέψουν από εδώ και πέρα σε ό,τι αφορά την απασχόληση».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × one =