αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΝέα «επεισόδια» στην εσωτερική κόντρα που έχει ξεσπάσει στην Καρέλια

Νέα «επεισόδια» στην εσωτερική κόντρα που έχει ξεσπάσει στην Καρέλια

Συμμετοχή στο Δ.Σ. και στη διοίκηση της καπνοβιομηχανίας Καρέλια αξιώνουν η Ιωάννα Καρέλια του Κωνσταντίνου και η μητέρα της Ασημίνα (Μίνα) Σπυροπούλου, χήρα του Κωνσταντίνου Καρέλια, που από κοινού ελέγχουν το 45% της εταιρείας.

Αυτός εμφανίζεται να είναι και ο λόγος των «ζητημάτων» που ανακύπτουν τα τελευταία χρόνια στις γενικές συνελεύσεις της εταιρείας, όπου οι δύο προαναφερθείσες αρνούνται να υπερψηφίσουν την έγκριση των αιτήσεων και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων και την απαλλαγή του Δ.Σ. και από κάθε ευθύνη.

Σήμερα, την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης –που έκλεισε το 2016 με κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 62,4 εκατ. έναντι 53,9 εκατ. το 2015– ελέγχουν η σύζυγος του, εκ των εγγονών των ιδρυτών, και εκλιπόντα πλέον Γιώργου Καρέλια και τα παιδιά της. Αυτή η οικογένεια ελέγχει το 49,7% του μετοχικού κεφαλαίου και ασκεί τη διοίκηση της καπνοβιομηχανίας.

Στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχουν επίσης μέσω των λιγοστών στην ελεύθερη διασπορά μετοχών και θεσμικοί επενδυτές, όπως (σύμφωνα με το Bloomberg) η Fidelity Management, η Invesco, η Global X Management, η Triton Asset Management και η Alpha Trust. Με τη μερισματική πολιτική της Καρέλια να κρίνεται «γενναία», πολλοί εξ αυτών και όχι μόνο θα ενδιαφέρονταν ενδεχομένως να αυξήσουν θέσεις ή ακόμα και να συμμετάσχουν σε ένα placement, αν κάποια από τις δύο οικογένειες αποφάσιζε να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, εξηγούν στην «Κ» κύκλοι της αγοράς. Σημειώνεται πως η Γ.Σ. αποφάσισε τη διανομή μεικτού μερίσματος 9,2 ευρώ ανά μετοχή.

Σε αυτό το κλίμα η ενδοοικογενειακή διελκυστίνδα ισχύος έτυχε αυξημένης προσοχής μετά και την πρόσφατη Γ.Σ. «Υπήρχε μακρά παράδοση στην καπνοβιομηχανία όλοι οι μεγαλομέτοχοι και συγγενείς να συμμετέχουν στο Δ.Σ. και να μοιράζονται τις ευθύνες», λέει στην Καθημερινή ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Ιωάννας Κ. Καρέλια και της μητέρας της. «Πιστεύω ότι είναι ώριμες οι καταστάσεις ώστε οι εντολείς μου να συμμετάσχουν στη διοίκηση ως μέτοχοι του 45% και με την εμπειρία τους να συμβάλουν στη μεγιστοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της», υπογραμμίζει. «Για την πλευρά των μετόχων που εκπροσωπώ προτεραιότητα είναι να επιλύονται όλα με διάλογο και συζήτηση και έσχατο καταφύγιο θα είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη», συμπληρώνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Τέλος, αρνείται ότι οι εντολείς του ρίχνουν σκιές στη διαχείριση και στα πεπραγμένα των διοικούντων Ανδρέα και Στάθη Καρέλια, αλλά απλώς εκτιμούν πως «για να υπάρχει αποτελεσματικότερη προώθηση των εταιρικών ζητημάτων, πρέπει να υπάρχει αναλυτικότερη και συχνότερη πληροφόρηση».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − three =