αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝέα αύξηση καταθέσεων τον Οκτώβριο

Νέα αύξηση καταθέσεων τον Οκτώβριο

Νέα αύξηση των καταθέσεων κατά 2,5 δισ. ευρώ καταγράφηκε τον Οκτώβριο, καθώς τα μέτρα στήριξης της οικονομίας βοηθούν στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) με βάση τα οποία το ύψος των καταθέσεων ανήλθε στα τέλη Οκτωβρίου στα 155,7 δισ. ευρώ από 153,1 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,7% σε ένα μόλις μήνα.

Συνολικά από την αρχή της κρίσης, δηλαδή τα τέλη Μαρτίου, οι καταθέσεις στις τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά 10,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 7,6% παρά την ύφεση στην οικονομία. Στην ενίσχυση της αποταμίευσης συνέβαλε η συγκράτηση των δαπανών από την πλευρά των επιχειρήσεων και η μείωση της κατανάλωσης από την πλευρά των νοικοκυριών, που στρέφονται στην περικοπή εξόδων για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ύφεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η άνοδος των καταθέσεων των νοικοκυριών φθάνει τα 4,2 δισ. ευρώ από τον περασμένο Μάρτιο, οδηγώντας τις αποταμιεύσεις στα 121,8 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου, ενώ το ίδιο διάστημα η ρευστότητα των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 6,4 δισ. ευρώ και η ρευστότητα που διατηρούν στις τράπεζες ανήλθε στα 33,9 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικό στήριγμα παρέχουν τα κυβερνητικά μέτρα, όπως η καταβολή των αναδρομικών τον Οκτώβριο, η επιστρεπτέα προκαταβολή προς τις επιχειρήσεις και η ρευστότητα που διοχετεύουν οι τράπεζες μέσω των δύο προγραμμάτων –του εγγυοδοτικού ταμείου και του ΤΕΠΙΧ ΙΙ– που έχει ενεργοποιήσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) για την παροχή κεφαλαίων κίνησης προς τις επιχειρήσεις.

Η ενίσχυση της ρευστότητας αποτυπώνεται και στα στοιχεία της πιστωτικής επέκτασης, ο ρυθμός ανόδου της οποίας ανήλθε στο υψηλότερο σημείο της δεκαετίας, αγγίζοντας το 7,5% σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων, ενώ ειδικά για τις επιχειρήσεις του μη χρηματοοικονομικού τομέα, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης ανήλθε στο τέλος Οκτωβρίου στο 8,6%. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε λίγους μόλις μήνες, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2020 έως και τον Σεπτέμβριο οι τράπεζες μέσω της ΕΑΤ, έχουν διοχετεύσει στην αγορά δάνεια 5,6 δισ. ευρώ, όταν για όλο το διάστημα μεταξύ 2010-2019, τα δάνεια που είχαν δοθεί μέσω του ίδιου μηχανισμού δεν ξεπερνούσαν το 1,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα με τα προγράμματα της ΕΑΤ, οι τράπεζες έχουν ανοίξει την κάνουλα των χρηματοδοτήσεων, ενισχύοντας τις πιστωτικές γραμμές προς τις επιχειρήσεις και, σύμφωνα με τα στοιχεία, η παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ξεπέρασε τα 15 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 2 δισ. ευρώ αναμένεται να διοχετευθούν από τις τράπεζες μέχρι το τέλος του έτους. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως σημειώνει στην πρόσφατη έκθεσή της η Κομισιόν, «η καθαρή μέση μηνιαία ροή πιστώσεων προς επιχειρήσεις του μη χρηματοοικονομικού τομέα αυξήθηκε από 110 εκατ. ευρώ το 2019 σε 723 εκατ. ευρώ το διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020, με αντίστοιχη αύξηση των ακαθάριστων δανειακών ροών. Η τάση αυτή έχει επιταχυνθεί σημαντικά από τον Ιούλιο λόγω των εκταμιεύσεων των δύο προγραμμάτων από την Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης να φτάσει για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στην υψηλότερη τιμή που επιτεύχθηκε από τα μέσα του 2009.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − 6 =