αρχικηVIRALΝέα έρευνα εξηγεί: Γιατί μετά τα 20 μας νιώθουμε ότι το μυαλό μας λειτουργεί… πιο αργά

Νέα έρευνα εξηγεί: Γιατί μετά τα 20 μας νιώθουμε ότι το μυαλό μας λειτουργεί… πιο αργά

Ίσως έχεις νιώσει ότι όσο μεγαλώνεις ηλικιακά, χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο για να απαντήσεις σε ερωτήσεις, να πάρεις αποφάσεις και να αντιμετωπίσεις προκλήσεις της στιγμής. Πράγματι, ο χρόνος απόκρισης σας τείνει να επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνετε, αλλά μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι αυτό δεν οφείλεται στο ότι η ταχύτητα επεξεργασίας του εγκεφάλου σας επιδεινώνεται.

Ο εγκέφαλος μας παραμένει ευκίνητος και λειτουργικός μέχρι να φτάσουμε στην ηλικία των 60 ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Human Behaviour.

Τότε γιατί μια σωρεία προηγούμενων ερευνών οδήγησε τους ειδικούς να πιστέψουν ότι η νοητική ταχύτητα κορυφώνεται στην ηλικία των 20;

Είναι επειδή ο χρόνος απόκρισης σας παρεμποδίζεται από παράγοντες πέρα από τη διανοητική οξύτητα σας, εξηγεί ο Mischa von Krause, επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία. Και συμπληρώνει: Πλέον, η έρευνά μας δείχνει ότι αυτή η επιβράδυνση δεν οφείλεται στη μείωση της ταχύτητας της γνωστικής επεξεργασίας. Μέχρι την τρίτη ηλικία, η ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών στο πλαίσιο της μελέτης που εστιάσαμε αλλάζει ελάχιστα.

Ωστόσο, όσο μεγαλώνουμε γινόμαστε λιγότερο παρορμητικοί και τα σωματικά αντανακλαστικά μας αρχίζουν επίσης να μειώνονται από την ηλικία των 20 ετών και έπειτα.

Η ταχύτητα με την οποία αντιδρούμε στον κόσμο γύρω μας επιβραδύνεται, αλλά «αυτό δεν οφείλεται στο ότι ο εγκέφαλος μας γίνεται λιγότερο οξύς», τονίζουν οι ερευνητές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × one =