αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜόνο το 9% των ανθρώπων πετυχαίνει τους στόχους του. Εδώ είναι 4 πράγματα που ίσως κάνεις λάθος και δεν φτάνεις εκεί που θες

Μόνο το 9% των ανθρώπων πετυχαίνει τους στόχους του. Εδώ είναι 4 πράγματα που ίσως κάνεις λάθος και δεν φτάνεις εκεί που θες

Ναι, πολλοί άνθρωποι θέτουν μικρούς ή μεγάλους στόχους. Αλλά μάντεψε: Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, μόλις το 9-12% των ανθρώπων πετυχαίνει τους στόχους που βάζει στην αρχή κάθε έτους.

Το πρόβλημα δεν είναι απλώς η έλλειψη αυτοπειθαρχίας και κινήτρων, αλλά στο πώς δημιουργούμε και διαχειριζόμαστε πραγματικά τους στόχους μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τώρα θα δούμε 4 λόγους για τους οποίους δεν πετυχαίνεις ποτέ τους στόχους που βάζεις.

1. Θες τεράστια αλλαγή… μέσα σε μία νύχτα

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι στόχοι της Πρωτοχρονιάς αποτυγχάνουν είναι ότι θέλουμε τον πλήρη μετασχηματισμό της ζωής μας… και τον θέλουμε το συντομότερο! Θέλουμε να γίνουμε fit, έξυπνοι και πλούσιοι σε μια στιγμή – σαν να έχει το νέο έτος ένα μαγικό ραβδί. Εάν αντιμετωπίζετε τις αποφάσεις και τους στόχους με αυτόν τον τρόπο, είναι βέβαιο ότι θα αποτύχετε.

Θα είστε εξαντλημένοι ακόμα και πριν ξεκινήσετε. Σίγουρα, επιφανειακά είστε γεμάτοι πάθος και αποφασιστικότητα (και αυτό είναι πραγματικά υπέροχο), αλλά δεν θα παραμείνετε εντός δρόμου για πολύ.

Κάντε ένα πράγμα τη φορά. Φτιάξτε μια μακρά λίστα (μας επιτρέπεται να είμαστε φιλόδοξοι), αλλά κάντε μόνο ένα ή δύο πράγματα τη φορά. Μόλις γίνει συνήθεια (ας πούμε ότι το κάνετε καθημερινά για έναν συνεχόμενο μήνα), τότε προχωρήστε στο επόμενο point που έχετε στη λίστα σας.

2. Τα παρατάς γρήγορα

Κανείς δεν θέλει να απογοητεύεται. Και έτσι τα παρατάμε όταν βλέπουμε κάποιο σημάδι «ήττας». Θέλουμε συνεχώς να αποδεικνύουμε στους εαυτούς μας (και στους άλλους) ότι είμαστε πολύ καλύτεροι άνθρωποι, ότι έχουμε αυτοπειθαρχία, ότι δεν είμαστε «losers»… και έτσι αν «αποτύχουμε» έστω και μία ή δύο φορές, χάνουμε το θάρρος μας. Λέμε «οκ, προσπάθησα» και μετά πετάμε τα πάντα στον κάδο και επιστρέφουμε στο παλιό μοντέλο με το οποίο ζούσαμε. 

Σταματά να προσπαθούμε γιατί θα προτιμούσαμε να μην βλέπουμε τον εαυτό μας να «αποτυγχάνει» ξανά και ξανά. Αλλά εδώ είναι το σημαντικό: Οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν βρεθεί μπροστά σε πολλά εμπόδια και αποτυχίες. Αλλά τα ξεπέρασαν. Μπορείς να τα ξεπεράσεις και εσύ. Αρκεί να συνεχίσεις.

3. Πας να τα κάνεις όλα μόνος σου

Και αυτός είναι πιθανώς ένας λόγος που συνεχίζετε να μην πιάνετε τους στόχους σας. Χρειαζόμαστε συμμάχους. Χρειαζόμαστε συνεργάτες. Χρειαζόμαστε ένα ακροατήριο για να δείξουμε πόσα έχουμε καταφέρει. Χρειαζόμαστε την ενέργεια των άλλων! Αν απλώς κρατήσουμε τους στόχους μας για τον εαυτό μας, θα χρειαστεί πολύ περισσότερη θέληση για να είμαστε συνεπείς. Γιατί; Γιατί έτσι κι αλλιώς δεν θα απογοητεύσουμε κανέναν εκτός… από εμάς τους ίδιους.

Και εδώ είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο πρέπει να μοιραστείτε τους στόχους σας: Οι άλλοι άνθρωποι ίσως να μπορούν να σας βοηθήσουν άμεσα. Για παράδειγμα, αν μοιράζεστε τους στόχους της καριέρας σας και τις αποφάσεις σας με το αφεντικό σας, μπορεί να σας διευκολύνει να δεσμευτείτε σε αυτούς. Σίγουρα, μερικοί άνθρωποι μπορούν να βρουν λύσεις μόνοι τους, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο (και ευχάριστο) όταν το κάνετε μαζί με άλλους.

4. Είσαι υπερβολικά απασχολημένος

Αν θέλετε να κάνετε αλλαγές στη ζωή, μεγάλες ή μικρές, πρέπει να ορίσετε χρόνο για να γίνει η δουλειά. Δεν θέλετε να τελειώσει η χρονιά και να λέτε «ήμουν απασχολημένος» όταν αναρωτιέστε γιατί δεν είστε σε θέση να κρατήσετε τις δεσμέυσεις σας. Οχι ξανά.

Αν ο Bill Gates έχει χρόνο για να διαβάσει βιβλία και να ακούσει μουσική ακόμα κι αν είναι πολύ απασχολημένος, τότε μάλλον δεν μπορείτε να λέτε ότι δεν έχετε χρόνο.

Και ας είμαστε ειλικρινείς εδώ, πόσες ώρες περνάτε στα social media;

Κάντε τους στόχους σας πρώτη προτεραιότητα. Τουλάχιστον για τον πρώτο μήνα. Μπορείτε ακόμα να τα πάτε καλά στη δουλειά σας ή σε οτιδήποτε σας απασχολεί, επειδή στην πραγματικότητα ΔΕΝ είστε απασχολημένοι, απλώς έχετε συνηθίσει τις παλιές σας συνήθειες. Αυτό είναι όλο. Βάλε τις σωστές προτεραιότητες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − eleven =