αρχικηVIRALΜόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα: 4 κοντινές εκδρομές για να περάσεις σούπερ

Μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα: 4 κοντινές εκδρομές για να περάσεις σούπερ

Είτε το μπάτζετ σηκώνει Σαββατοκύριακο, είτε σου βγαίνει ίσα-ίσα για μονοήμερη, οι προορισμοί που ακολουθούν είναι ό,τι πρέπει για εκδρομή τώρα που είμαστε μέσα στο καλοκαίρι.

Η Μαυρολίμνη είναι εντελώς γαλάζια

Πολύ κοντά στο Αλεποχώρι, μία ώρα και ένα τέταρτο μακριά από την Αθήνα (χάρτης εδώ) η Μαυρολίμνη είναι μια μικρή, πανέμορφη λίμνη που έχασε στον σεισμό του ’81 το φυσικό της ανάχωμα κι έγινε… λιμνοθάλασσα, αποκτώντας έτσι και μια μικρή αμμουδερή παραλία. Πολύ κοντά της βρίσκεται το υπέροχο, άγνωστο εν πολλοίς Φαράγγι των Μύλων.

Αν είσαι λιγότερο περιπετειώδης (αν και το φαράγγι είναι ιδανικό για αρχαρίους) θα οδηγήσεις απλά προς το Αλεποχώρι, και τη βοτσαλωτή παραλία του Σχίνου, με τα πευκάκια της που αγγίζουν σχεδόν τα νερά του Κορινθιακού παρέχοντας απλόχερα τη σκιά τους. Λίγα χιλιόμετρα βορειότερα βρίσκεται και η μεγάλη, βοτσαλωτή παραλία της Ψάθας, τα δύο ταβερνάκια της οποίας είναι ό,τι πρέπει για θαλασσινά τσιμπούσια εκεί που σκάει το κύμα.

Τη Συκιά την έχεις ακουστά;



Είναι ένα χωριό τοσοδούλι, ανάμεσα στο Κιάτο και το Ξυλόκαστρο, με τη δική του, βοτσαλωτή παραλία που βρέχεται από τα νερά του Κορινθιακού, και αξιοθέατο την εντυπωσιακή βίλα του Άγγελου Σικελιανού, που σχεδίασε ο ίδιος. Ένα από τα στοιχεία που κάνουν την βίλα εντυπωσιακή, είναι ο συνδυασμός τριών εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους αρχιτεκτονικών ρευμάτων: Οι κίονες στην πρόσοψή της είναι αρχαιοελληνικοί, τα μπαλκόνια βενετσιάνικα, και τα παράθυρα εμπνευσμένα από τη βυζαντινή τεχνοτροπία. Λίγα μόλις μέτρα από την βίλα ξεκινά το καταπράσινο Δάσος του Πευκιά, η βοτσαλωτή παραλία στα πόδια του οποίου είναι από τις ωραιότερες της βόρειας ακτογραμμής της Πελοποννήσου.

Στον Ωρωπό έχει και αρχαία, το ήξερες;

Το ήξερες, αν μας διαβάζεις συχνά, αν πάλι όχι άφησέ μας να σε διαφωτίσουμε: Το Αμφιαράειο του Ωρωπού είναι ένας σούπερ ενδιαφέρον αρχαιολογικός χώρος, με αρχαίο θέατρο, πηγή που αναβλύζει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και το ιερό του Αμφιάραου, έναν από τους Επτά επί Θήβας, ο οποίος λατρευόταν μετά θάνατον (ή όχι ακριβώς θάνατον, καθότι ο Δίας υποτίθεται τον «έσωσε» τελευταία στιγμή ανοίγοντας μια ρωγμή στη γη που τον κατάπιε) ως μάντης, γιατρός και θεός του κάτω κόσμου. Το Αμφιαράειο είναι επισκέψιμο καθημερινά 8.30-15.30, με το εισιτήριο στα 3€ (χάρτης εδώ).

Η ώρα που κλείνει ο αρχαιολογικός χώρος, είναι η τέλεια ώρα να κατευθυνθείς για τις βουτιές σου προς τις παραλίες του Ωρωπού, και εν συνεχεία να πιάσεις ένα από τα τραπεζάκια που απλώνουν τα ξακουστά ουζερί του πλάι στο κύμα.

Το Αγκίστρι είναι το νησί της διπλανής πόρτας

«Ωραία όλα αυτά» σκέφτεσαι, «αλλά εγώ αν δε δω νησί καλοκαίρι δεν καταλαβαίνω», και εντάξει, άδικο δεν έχεις. Βάλε, λοιπόν, το ξυπνητήρι νωρίς –αν σκοπεύεις να το κάνεις μονοήμερη− και φύγαμε για Αγκίστρι, στις 7.50 αναχωρεί το πρώτο flying dolphin από τον Πειραιά (13€ one way) και στις 9.00 το πρώτο ferry (11,50€ επίσης one way). Εδώ οι οικογένειες με πιτσιρίκια θα απλώσουν τα κουβαδάκια τους στην αμμουδιά της Σκάλας με τα ρηχά νερά, αλλά η πραγματική αποκάλυψη είναι η παραλία της Χαλικιάδας, ένα 20λεπτο με τα πόδια από το λιμάνι (και λίγη απότομη κατάβαση στα βράχια της) με τα μεγάλα της βότσαλα, τα φανταστικά νερά και την ατμόσφαιρα που έχει κάτι από Ικαρία –λίγοι γυμνιστές, λίγοι σκηνίτες, πολύ από άρωμα καλοκαιρινής ελευθερίας.

Πηγή: in2life.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 + 19 =