αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Μπορείς να ξεκινήσεις από οπουδήποτε»: Αυτός ο 26χρονος είναι ο νεότερος ιδρυτής σε billion-dollar startup στην Ευρώπη

«Μπορείς να ξεκινήσεις από οπουδήποτε»: Αυτός ο 26χρονος είναι ο νεότερος ιδρυτής σε billion-dollar startup στην Ευρώπη

Υπάρχει μια φράση που λέει: Ξεκίνα όπου είσαι, χρησιμοποίησε ο,τι έχεις, κάνε ότι μπορείς. Κάπως έτσι φαίνεται ότι κινήθηκε ο Markus Villig. Σήμερα είναι μόλις 26 χρονών. Και είναι ο νεότερος ιδρυτής σε billion-dollar startup στην Ευρώπη.

Στα 19 του παράτησε το πανεπιστήμιο. Μετά από μόλις ένα 6μηνο σπουδών. Έφτιαξε την εφαρμογή Taxify (τώρα γνωστή ως Bolt). Και ήρθε η «εκτόξευση».

Η εφαρμογή είναι πλέον διαθέσιμη σε 100 πόλεις σε 30 χώρες, με 25 εκατομμύρια χρήστες και 500.000 οδηγούς. Και ουσιαστικά λειτουργεί με ένα παρόμοιο μοντέλο σαν αυτό της Uber.

Ο Villig ξεκίνησε την επιχείρηση με δάνειο 5.000 ευρώ από την οικογένειά του για να κατασκευάσει ένα prototype της εφαρμογής, το καλοκαίρι μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο. Πήρε έμπνευση από το Skype, το οποίο ιδρύθηκε στην πατρίδα του την Εσθονία το 2004, δείχνοντας ότι μια τεχνολογική επιχείρηση «θα μπορούσε να ξεκινήσει από οπουδήποτε».

«Συνειδητοποίησα ότι το πεδίο της τεχνολογίας, είναι μία από εκείνες τις βιομηχανίες όπου μπορείς να έχεις τεράστια δύναμη, αφού μπορείς να πετύχεις μεγάλα πράγματα με μια πολύ μικρή ομάδα», λέει ο νεαρός επιχειρηματίας στο CNBC.

Όσο η εφαρμογή του άρχισε να ανεβαίνει, ο Villig δήλωσε ότι παρέμεινε «σφιχτός» σε ότι αφορά το μπάτζετ, αποφεύγοντας την πρόσληψη πολλών ανθρώπων ή τα μεγάλα μάρκετινγκ πλάνα.

Στην πραγματικότητα, ο Villig έβγαλε στους δρόμους… τον εαυτό του, στην πρωτεύουσα της Εσθονίας το Ταλίν, για να πείσει τους οδηγούς ταξί να μπουν στην πλατφόρμα του. Σε μια «άγνωστη» τότε πλατφόρμα. Φυσικά προσέφερε και κίνητρα, αφού η Bolt κρατά μικρότερες προμήθειες σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές πλατφόρμες.

Όσο για το «μυστικό» για να φτάσει μια startup στην επιτυχία; Ο Villing λέει ότι αυτό είναι η εστίαση. «Ως επιχειρηματίας, έχετε μερικές φορές χιλιάδες ιδέες που φαίνονται υπέροχες. Και θέλετε να τα κάνετε όλα. Αλλά τελικά μπορείς να κάνεις μόνο λίγα πράγματα πολύ καλά», τονίζει. Σημειώνοντας ότι η Bolt εστίασε αποκλειστικά στο ride-hailing, κατά τα 5 πρώτα χρόνια της λειτουργίας της.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 + 13 =