αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΜπελάδες για το Facebook στις ΗΠΑ για μονοπωλιακή ισχύ

Μπελάδες για το Facebook στις ΗΠΑ για μονοπωλιακή ισχύ

Το Facebook έγινε στόχος μιας μεγάλης αγωγής για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που υποβλήθηκε την Τετάρτη, και στην οποία αναφέρεται με λεπτομέρειες η επιθετική συμπεριφορά της εταιρείας που τσάκισε τον ανταγωνισμό.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και 46 πολιτείες των ΗΠΑ λένε ότι εδώ και χρόνια η εταιρεία έχει υιοθετήσει συμπεριφορές που εναντιώνονται στον ανταγωνισμό για να εξασφαλίσει μονοπωλιακή ισχύ. Σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, το Facebook προσπάθησε να εξουδετερώσει πιθανές μελλοντικές απειλές όταν εξαγόρασε το Instagram και το WhatsApp, ενώ απέτυχε να εξαγοράσει το Twitter και το Snapchat.

Η εταιρεία απάντησε ότι δεν έχει παραβιάσει τη νομοθεσία.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνεται να ληφθούν στην αγωγή, περιλαμβάνεται και η διάσπαση του Facebook.  Αν και οι αναλυτές πιστεύουν ότι τα πάντα είναι πιθανά, εκτιμούν ότι η εταιρεία θα αναγκαστεί να αλλάξει κάποιες από τις συμπεριφορές της και όχι να διαχωρίσει το Instagram και το WhatsApp.

Ο Ron Josey, αναλυτής στην εταιρεία επενδυτικής τραπεζικής JMP Securities, λέει ότι μια υποχρεωτική διάσπαση του Facebook θα αποτελέσει «ενδιαφέρον» δεδικασμένο για άλλες μεγάλες εταιρείες του Big Tech. Και ο Brent Thill, αναλυτής στην Jefferies, αποκάλεσε την αγωγή «κυνήγι μαγισσών» και εκτίμησε ότι «το παιχνίδι θα συνεχιστεί και τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει».

Ας υποθέσουμε ότι οι εποπτικές αρχές πετύχουν τη διάσπαση της εταιρείας. Πώς θα μοιάζει το Facebook χωρίς το Instagram και το WhatsApp;

«Θα μείνει μια επιχειρηματική δραστηριότητα με 2,7 δισεκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες και 1,8 δισεκατομμύρια ημερήσιους ενεργούς χρήστες» είπε ο Josey. «Δεν είναι καθόλου μικρό το μέγεθος».

Αλλά η απώλεια του Instagram θα σημαίνει την απώλεια της «ατμομηχανής» που τροφοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφατης ανάπτυξης του Facebook τόσο σε χρήστες όσο και σε έσοδα. Η εταιρεία έρευνας ψηφιακού μάρκετινγκ eMarketer προβλέπει ότι το Instagram θα δημιουργήσει έσοδα 22,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020 – μια αύξηση 38% σε ετήσια βάση. Συγκριτικά, η βασική εφαρμογή του Facebook θα αυξηθεί κατά 22%, στα 33,4 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Instagram είναι μια τεράστια πηγή ώθησης» για την εταιρεία, σημειώνει ο Thill.

Η απώλεια του WhatsApp είναι μια μικρότερη πηγή ανησυχίας για το Facebook, είπε ο Josey, καθώς η υπηρεσία προσπαθεί ακόμα να βρει τρόπο να βγάζει χρήματα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πλατφόρμα αντιπροσωπεύει άλλο ένα τεράστιο σύνολο χρηστών – πάνω από 2 δισεκατομμύρια παγκοσμίως.

Πηγή: Fortune Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 4 =