αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜπάσιμο της Παγκρήτιας Τράπεζας για την Praxia Bank

Μπάσιμο της Παγκρήτιας Τράπεζας για την Praxia Bank

Την υποβολή από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα μη δεσμευτικής προσφοράς για την Praxia Bank και την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών, ανακοίνωσε χθες η Παγκρήτια. Η έναρξη συζητήσεων των δύο μερών γίνεται στο πλαίσιο της ανάγκης κεφαλαιακής ενίσχυσης της Praxia Bank μετά την απόφαση του βασικού μετόχου της τράπεζας Μπομπ Ντάιμοντ να συρρικνώσει τη δραστηριότητα της Praxia Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, στο νέο σχήμα που θα προκύψει από τη συνένωση εξετάζεται και η συμμετοχή τρίτου επενδυτή, ενώ ο σημερινός μέτοχος της Praxia Μπομπ Ντάιμοντ, που μέσω του Atlas Merchant Capital ελέγχει το 100% της τράπεζας, θα περιοριστεί σε ένα πολύ μικρό ποσοστό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μειωμένο θα είναι στη νέα τράπεζα, όταν η συναλλαγή ολοκληρωθεί, και το ποσοστό της Lyktos Participation, που σήμερα ελέγχει το 20% της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής. Η συναλλαγή, εφόσον υλοποιηθεί, αναμένεται να κλείσει στις αρχές του επόμενου χρόνου, αφού προηγηθεί η αποτίμηση (due diligence) της Praxia Bank, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020. Τα δύο μέρη δεν έχουν δημοσιοποιήσει άλλες λεπτομέρειες της συναλλαγής, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής «οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις καλύπτονται από ρήτρα εμπιστευτικότητας που έχουν υπογράψει μεταξύ τους οι δύο πλευρές».

Χθες πάντως η διοίκηση της Praxia Bank προχώρησε στην καταγγελία των συμβάσεων των 180 εργαζομένων από τους 230 υπαλλήλους που απασχολεί συνολικά, υλοποιώντας την πολιτική συρρίκνωσης της δραστηριότητάς της που αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας την περασμένη Παρασκευή. Η τράπεζα θα λειτουργήσει για το επόμενο τρίμηνο με προσωπικό περίπου 50 εργαζομένων, που θα κληθούν να υπηρετήσουν τη μετάβαση της τράπεζας στη νέα μορφή που θα προκύψει, ανάλογα και με την εξέλιξη των συζητήσεων με την Παγκρήτια Συνεταιριστική.

Τη διαδικασία παρακολουθεί η ΤτΕ, η οποία είχε θέσει διορία έως τα τέλη του χρόνου για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά 30 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υποστηρίξει το αναπτυξιακό της πλάνο. Η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της Praxia αλλάζει προφανώς τα δεδομένα, καθώς σταματάει πλέον να «καίει» κεφάλαια. Αντίθετα, με τη συγχώνευση εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τα κεφάλαια της Παγκρήτιας.

Η κρητική συνεταιριστική, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις του εννεαμήνου του 2019, έχει συνολικό δείκτη κεφαλαίων «13,145% καλύπτοντας πλήρως τις σχετικές απαιτήσεις, που διαμορφώνονται στο 12,6%». Εντούτοις τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στα 943,8 εκατ. ευρώ σε σύνολο χορηγήσεων 1,5 δισ. ευρώ και ο αντίστοιχος δείκτης NPEs φθάνει το υψηλό επίπεδο του 46%, ενώ ο δείκτης κάλυψης περιορίζεται στο 36%.

Πέραν αυτού, η Παγκρήτια Τράπεζα θα αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνολογική υποδομή που έχει αναπτύξει η Praxia Bank και η οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση της τελευταίας, έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας ψηφιακής τράπεζας, τόσο στο front-end (e-banking & mobile app) αλλά και σε όλα τα back-office συστήματα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × five =