αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜοιράζονται 571 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις, μέσω ΕΣΠΑ που τρέχουν αυτό το διάστημα (Λίστα)

Μοιράζονται 571 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις, μέσω ΕΣΠΑ που τρέχουν αυτό το διάστημα (Λίστα)

Κεφάλαιο κίνησης, σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν αιφνίδια έλλειψη ρευστότητας λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, “μοιράζουν” το διάστημα αυτό διάφορες Περιφέρειες της χώρας. Η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση δίνεται υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων για κεφάλαια κίνησης ως ποσοστό των δαπανών τις οποίες οι δικαιούχοι πραγματοποίησαν το 2019. Μέχρι στιγμής οι Περιφέρειες που “τρέχουν” αντίστοιχα προγράμματα “μοιράζουν” 504 εκατ. ευρώ. Συνολικά μέσω του ΕΣΠΑ “τρέχουν” το διάστημα αυτό δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 571,75 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής δράσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας “τρέχουν” οι εξής Περιφέρειες:

25 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 25 εκατ. ευρώ και καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019 με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000€ και μέγιστο τα 50.000€. 

Αποδεκτές είναι μόνο οι αιτήσεις των επιχειρήσεων που:

-έχουν υποβάλλει την δήλωση φορολογίας εισοδήματος για την χρήση του 2019 έως την ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης 

-θα συμπληρώσουν τα ποσά των προαναφερθέντων πεδίων με τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (φορολογικό έντυπο Ε3 χρήσης 2019) που έχει υποβληθεί έως την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης.

Η συγκεκριμένη δράση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 2 Νοεμβρίου. 

10 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Ανοικτή, έως τις 3 Νοεμβρίου, για την υποβολή αιτήσεων θα παραμείνει η αντίστοιχη δράση που “τρέχει” η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν ως κεφάλαιο κίνησης ως ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 4.000€ και μέγιστο τα 40.000€. 

30 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι ύψους 30 εκατ. ευρώ, χωρίζεται σύμφωνα με τις οριζόμενες κατηγορίες δικαιούχων ως εξής:

– Δικαιούχοι κατηγορίας Α’ Δευτερογενής Τομέας και Χονδρικό Εμπόριο: 10% του συνολικού προϋπολογισμού δημόσια δαπάνης

– Δικαιούχοι κατηγορίας Β’ Τριτογενής Τομέας  – Τουρισμός – Υπηρεσίες – Εστίαση: 40% του συνολικού προϋπολογισμού δημόσια δαπάνης

– Δικαιούχοι κατηγορίας Γ’ Τριτογενής Τομέας – Εμπόριο: 50% του συνολικού προϋπολογισμού δημόσια δαπάνης. 

Εφόσον για μία κατηγορία δικαιούχων δεν εξαντληθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός, το υπόλοιπο θα κατανεμηθεί αναλογικά στις υπόλοιπες κατηγορίες δικαιούχων. Η δράση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 23 Νοεμβρίου. 

45 εκατ. ευρώ από την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Η αντίστοιχη δράση στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ αναμένεται να “ανοίξει” στις 4 Νοεμβρίου. Η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση κεφαλαίου κίνησης σε κάθε επιχείρηση κυμαίνεται από 2.000€ έως 15.000€ ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων της επιχείρησης στις 19 Μαρτίου του 2020. Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα υπερδέσμευσης σε ποσοστό έως 100% με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σημειώνεται επίσης ότι επιχειρήσεις με τόπο εγκατάστασης στην ΠΕ Ξάνθης λαμβάνουν αυξημένη κατά 20% ενίσχυση λόγω της έντασης της πανδημίας στην περιοχή.  

30 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Ηπείρου

Έως τις 4 Νοεμβρίου έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ένταξης οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Ηπείρου. Η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση που καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 2.000€ και μέγιστο τα 15.000€. 

30 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Το ελάχιστο ποσό επιχορήγησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ορίζεται στα 5.000€ και μέγιστο τα 50.000€. Η Δράση “κλείνει” στις 30 Οκτωβρίου και ο προϋπολογισμός της είναι 30 εκατ. ευρώ.

200 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής

Και στην Περιφέρεια Αττικής η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019 με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000€ και μέγιστο τα 50.000€. Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί το ακριβές ποσό επιχορήγησης προκύπτουν από το άθροισμα: των αγορών εμπορευμάτων χρήσης, των αγορών πρώτων υλών και υλικών χρήσης, του συνόλου των δαπανών για παροχή υπηρεσιών, του συνόλου των ενοικίων που καταβλήθηκαν στην χρήση από την επιχείρηση, του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους (πλην αυτών που απασχολήθηκαν σε αγροτικές βιολογικές δραστηριότητες) και διάφορα λειτουργικά έξοδα. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 200 εκατ. ευρώ και η περίοδος υποβολής 20 Νοεμβρίου. 

14 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων 

Έως τις 29 Οκτωβρίου, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν μη επιστρεπτέα επιχορήγηση από την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχτεαι σε 14 εκατ. ευρώ και η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση καλύπτει Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019 με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 3.000€ και μέγιστο τα 30.000€.

10 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 

Στα 10 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός της δράσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην οποία αίτηση μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις έως τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου. Η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000€ και μέγιστο τα 50.000€. 

50 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης

Έως τις 2 Νοεμβρίου θα παραμείνει ανοικτή η δράση της Περιφέρειας Κρήτης προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ. Το ελάχιστο ποσό επιχορήγησης έχει οριστεί στα 3.000€ και το μέγιστο στα 40.000€. 

30 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου 

Στα 30 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός της αντίστοιχης δράσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου που θα παραμείνει ανοικτή έως τις 3 Νοεμβρίου.  Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019 με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000€ και μέγιστο τα 40.000€. 

30 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  

Έως τις 4 Νοεμβρίου, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν μη επιστρεπτέα επιχορήγηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ και η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση που καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000€ και μέγιστο τα 50.000€. 

Ποια άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ “τρέχουν” αυτό το διάστημα

Εκτός από τις δράσεις που “τρέχουν” διάφορες περιφέρειες της χώρας ως μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, μέσω ΕΣΠΑ είναι ανοικτά και άλλα προγράμματα για τη στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα: 

4,5 εκατ. για τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας

Έως τις 31 Δεκεμβρίου θα είναι ανοικτή η δράση ενίσχυσης των εξωστρεφών επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας. Η συγκεκριμένη δράση του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης, των κατασκευών, του εμπορίου και επιλεγμένων υπηρεσιών, έχουν συσταθεί πριν την 1/1/2018, διαθέτουν δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις. 

3,75 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό εταιρειών μέσω της χρήσης ΤΠΕ

Κονδύλια 3,75 εκατ. ευρώ “μοιράζει” η Περιφέρεια Πελοποννήσου στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις για τον εκσυγχρονισμό τους μέσω της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) καθώς και συστημάτων αυτοματισμού. Οι επενδυτικές ενισχύσεις που θα επιχορηγηθούν αφορούν σε ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικού όπως: προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων αυτοματισμού, εξοπλισμό Τεχνολογιών Πληροφορικής (hardware), λογισμικά και υπηρεσίες λογισμικού (software), δημιουργία ή αναβάθμιση ιστοσελίδας, δημιουργία ή αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) και κάλυψη μισθολογικού κόστους νέου προσωπικού. Η δράση η οποία “τρέχει” από τις 23 Ιουλίου και θα παραμείνει ανοικτή έως τις 15 Ιανουαρίου του 2021 απευθύνεται σε υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις. 

40 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων

Επιδότηση έως και 55% επί του επενδυτικού σχεδίου που θα καταθέσουν θα μπορούν να λάβουν όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στη δράση για την ενίσχυση εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ. 

Η δράση απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (Β’ κατηγορίας) ή διπλογραφικά βιβλία (Γ’ κατηγορίας), οι οποίες μέχρι 31/12/2019 έχουν δύο ή περισσότερες κλεισμένες πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις. Και σε νέες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (Β’ κατηγορίας) ή διπλογραφικά βιβλία (Γ’ κατηγορίας), οι οποίες δεν εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία και έχουν συσταθεί πριν την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας Δράσης.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 6 Νοεμβρίου. 

10 εκατ. ευρώ για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις

Παροχή κινήτρων και 10 εκατ. ευρώ για την στήριξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, δίνει η Περιφέρεια Δυτική Ελλάδα, μέσω της συγκεκριμένης δράσης που περιλαμβάνει τρεις διακριτές επιλογές:

-Μεταποιητική διαφοροποίηση – παραγωγικός μετασχηματισμός: Αφορά στον μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης προς νέα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς επίσης και την εισαγωγή καινοτομίας στην διαδικασία παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων. Στα κριτήρια αξιολόγησης δίδεται έμφαση στον καινοτομικό και οικολογικό χαρακτήρα καθώς και στον εξωστρεφή προσανατολισμό.

-Ψηφιακή Βιομηχανία: Αφορά την ανταπόκριση στις ευρωπαϊκές και διεθνείς απαιτήσεις για την ανάπτυξη και στήριξη ευέλικτων γραμμών παραγωγής, σχεδιασμού και διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών. Αναμένεται επίσης να έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση στην διεθνή παρουσία των επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας.

-Ενεργειακή αποτελεσματικότητα: Αφορά τη στήριξη των επιχειρήσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης και την

-προετοιμασία για την εφαρμογή μελλοντικών ενεργειακών κοινοτικών προτύπων σε θέματα κατανάλωσης ενέργειας των διεργασιών παραγωγής αλλά και των προϊόντων τους.

Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 27 Νοεμβρίου ενώ ο προϋπολογισμός κατανέμεται κατά 70% στις υφιστάμενες επιχειρήσεις και 30% στις νέες ή υπό σύσταση επιχειρήσεις. 

9,5 εκατ. ευρώ για την ίδρυση, εκσυγχρονισμό και R&D 

Στα 9,5 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός της δράσης “Ενίσχυση της ίδρυσης / εκσυγχρονισμού ΜμΕ επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με έμφαση στην καινοτομία και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών”. Οι επενδυτικές ενισχύσεις που θα επιχορηγηθούν αφορούν σε:

-Δαπάνες για επενδύσεις σε στοιχεία ενεργητικού o δημιουργία νέας επιχειρηματικής εγκατάστασης o επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας υφιστάμενης επιχειρηματικής εγκατάστασης o διαφοροποίηση δραστηριότητας υφιστάμενης επιχειρηματικής εγκατάστασης o πιστοποίηση συστημάτων, σχεδιασμού, τυποποίησης o απόκτηση δικαιωμάτων τεχνογνωσίας για την αποτελεσματικότερη παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών

-Συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενισχύσεις καινοτομίας, δαπάνες προσωπικού (μισθολογικό κόστος νέου προσωπικού).

Η δράση η οποία θα παραμείνει ανοικτή έως τις 11 Δεκεμβρίου, απευθύνεται σε υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 + ten =