αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜισθώνεις ακίνητο μέσω Airbnb; Εδώ είναι οι δύο «φορό-ενέδρες» που πρέπει να αποφύγεις

Μισθώνεις ακίνητο μέσω Airbnb; Εδώ είναι οι δύο «φορό-ενέδρες» που πρέπει να αποφύγεις

Διπλό μπλόκο σε όσους αποκτούν εισόδημα από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση κατοικιών τους μέσω των διαδικτυακών πλατφορμών διαμοιρασμού, όπως για παράδειγμα την AirBnB, έχει στήσει το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για ηλεκτρονικές παγίδες αλλά και στοχευμένους ελέγχους από ελεγκτές της ΑΑΔΕ προκειμένου να πιαστούν στα δίχτυα οι φορολογούμενοι που δεν εκπληρώνουν τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία υποχρεώσεις τους.

Ειδικότερα:

-Σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ ορισμένες πλατφόρμες ηλεκτρονικού διαμοιρασμού ζητούν από τους ιδιοκτήτες που αναρτούν στις σχετικές ιστοσελίδες τα προσφερόμενα για βραχυχρόνια εκμίσθωση ακίνητά τους τον ειδικό κωδικό που λαμβάνουν όταν εγγράφονται οι ίδιοι στο ειδικό μητρώο. Με τον τρόπο αυτόν δημιουργείται ένα ουσιαστικό μέσο πίεσης σε όσους εκμισθώνουν ακίνητα μέσω AirBnΒ προκειμένου να εγγραφούν στο σχετικό μητρώο και να δηλώνουν το εισόδημα που αποκτούν. Για παράδειγμα, σε όσα ακίνητα δεν εμφανίζεται κωδικός μητρώου θα μπορεί να κινηθεί διαδικασία ελέγχου για εντοπισμό του ακινήτου και του ιδιοκτήτη που το μισθώνει.

-Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει συστήσει ειδικές ελεγκτικές διαδικασίες προκειμένου να εντοπίζει φορολογούμενους που δεν δηλώνουν το εισόδημά τους από βραχυχρόνιες εκμισθώσεις. Συγκεκριμένα, εντοπίζουν μέσω των διαδικτυακών πλατφορμών τα προσφερόμενα για ενοικίαση ακίνητα και τους ιδιοκτήτες τους μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής ακινήτων Ε9. Στη συνέχεια ανατρέχουν στις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών τους και διαπιστώνουν αν έχει δηλωθεί εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων. Αν δεν έχει δηλωθεί τότε ενημερώνουν τον ιδιοκτήτη και τον καλούν να υποβάλει τροποποιητική δήλωση εισοδήματος. Η τεχνική αυτή ελέγχου έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική καθώς οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες που ειδοποιούνται προχωρούν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα από μισθώσεις AirBnB είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν στο ειδικό μητρώο και να δηλώνουν ηλεκτρονικά κάθε μίσθωση. Εφόσον δεν εκπληρώσουν τις σχετικές υποχρεώσεις προβλέπονται πρόστιμα που ανέρχονται ακόμη και στα 5.000 ευρώ.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + 9 =