αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜια startup θέλει να μας κάνει να μυρίζουμε ο,τι βλέπουμε στην τηλεόραση

Μια startup θέλει να μας κάνει να μυρίζουμε ο,τι βλέπουμε στην τηλεόραση

Αρκετοί το έχουμε σκεφτεί: Μέσα από την τηλεόραση μπορούμε να δούμε και να ακούσουμε, αλλά πως θα ήταν άραγε αν θα μπορούσαμε να μυρίσουμε ο,τι βλέπουμε στον δέκτη μας;

Η startup Scentronix θέλει να κάνει ακριβώς αυτό. Τι θα πρέπει να κάνει ο χρήστης; Να φορά ένα ειδικό κολιέ το οποίο θα έχει πάνω του έναν μικρό κύβο. Μέσα στο κυβάκι θα υπάρχει μια μπαταρία και σύστημα αρωματισμού σχεδιασμένο να προσφέρει ένα «συννεφάκι» αρώματος κατά παραγγελία.

Ο Ολλανδός επιχειρηματίας και συνιδρυτής της startup, Frederik Duerinck, ήδη λειτουργεί μια μηχανή «εκτύπωσης αρωμάτων». Η συσκευή χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να δημιουργήσει ένα άρωμα κατά παραγγελία βασισμένο στις απαντήσεις ενός πελάτη σε ερωτηματολόγιο.

Αλλά τώρα ο Duerinck θέλει να αναπτύξει την ίδια τεχνολογία σε μικρογραφία, ώστε το ψηφιακό άρωμα να είναι φορητό.

Αν φορέσετε ένα κολιέ στις ταινίες, για παράδειγμα, και θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή στο τηλέφωνό σας για να προγραμματίσετε να παίξει, απελευθερώνοντας διακριτικά αρώματα σε κομβικές στιγμές- ανάλογα με τις εξέλιξη της ταινίας.

Η συσκευή δεν είναι έτοιμη, αναγνωρίζει ο Duerinck. Το τρέχον μέγεθος και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι εμπόδια, όπως και η ποιότητα του αρώματος και η προβολή. Ωστόσο παραμένει αισιόδοξος.

«Έχουμε απόδειξη της ιδέας με το πρωτότυπό μας και δεν υπάρχει τίποτα προς το παρόν που να λειτουργεί έτσι, οπότε υποβάλλουμε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας» λέει. Το επόμενο βήμα, ελπίζει, «είναι να το τελειοποιήσουμε αρκετά για να κερδίσουμε τους επενδυτές και να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για περαιτέρω ανάπτυξη σε μια έκδοση, που θα μπορεί να φοριέται».

Ο Duerinck, φυσικά, δεν είναι ο πρώτος που θέλησε να παραδώσει αρώματα κατά παραγγελία. Γνωρίζει καλά ότι είναι ένα όνειρο που κέρδισε πολλούς επιχειρηματίες πριν από αυτόν.

Ακόμα και σήμερα, όμως, που ο κόσμος της ψυχαγωγίας έχει γίνει πιο high-tech και καθηλωτικός με συσκευές εικονικής πραγματικότητας, η μυρωδιά παραμένει το μοναδικό στοιχείο που σχεδόν αδύνατο να αναπαραχθεί.

Αλλά ο Duerinck είναι αποφασισμένος να τα καταφέρει, αν και πρέπει να υπερνικήσει τις μεγάλες προκλήσεις, με βασικότερη την κατανόηση της ίδιας της αίσθησης της όσφρησης, που βασίζεται σε περίπου 1.000 διαφορετικά γονίδια.  

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 3 =