αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜια 26χρονη εξηγεί: Βγάζω 13.000 δολάρια τον μήνα μέσω του Fiverr- Πως ξεκίνησα και βρήκα τους πρώτους πελάτες μου

Μια 26χρονη εξηγεί: Βγάζω 13.000 δολάρια τον μήνα μέσω του Fiverr- Πως ξεκίνησα και βρήκα τους πρώτους πελάτες μου

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στο freelancing έτσι ώστε να αυξήσουν το εισόδημα τους ενώ παράλληλα θα είναι αφεντικό του εαυτού τους. Μία τέτοια περίπτωση είναι η Alexa Nizam. Η 26χρονη μίλησε στο Business Insider και εξήγησε πως παραιτήθηκε από την πρωινή δουλειά της και έγινε freelance copywriter χρησιμοποιώντας την γνωστή πλατφόρμα Fiverr.

«Γράφω κάθε λογής πράγματα ανάλογα με τον πελάτη. Πολλοί άνθρωποι ή brands με μεγάλη λίστα email θα μου ζητήσουν να γράψω ένα προωθητικό email. Θα μου πουν ένα προϊόν που κυκλοφορεί και θα δώσουν μερικές παραμέτρους για το τι να γράψω. Μερικές φορές θα είναι ένα newsletter» εξηγεί.

Marketing emails, blog posts και professional ή brand bios είναι οι πιο δημοφιλείς δουλειές που αναλαμβάνει. Με την ίδια να έχει φτάσει πλέον να βγάζει περισσότερα από 13.000 δολάρια τον μήνα. Καθόλου άσχημα.

«Δοκίμασα για πρώτη φορά freelancing στο Fiverr τον Απρίλιο του 2020 ενώ εργαζόμουν full time ως κειμενογράφος για μια εταιρεία παραγωγής βίντεο

Είδα άλλους κειμενογράφους να έχουν επιτυχία εκεί και σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να το δοκιμάσω. Αν όχι, σκέφτηκα, απλά θα έχανα την ώρα που χρειάζεται για να το σετάρω» εξηγεί.

Η αρχή δεν ήταν εύκολη. «Όταν έφτιαξα το προφίλ μου, για λίγο δεν κινούνταν τίποτα. Πέρασαν μήνες και δεν έγινε τίποτα. Δούλευα κυρίως για φίλους και συγγενείς… Όποιος χρειαζόταν copywriting ερχόταν σε εμένα και αναλάμβανα μικρά έργα κάθε δύο μήνες. Αυτό με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι μου άρεσε να κάνω αυτή τη δουλειά παράλληλα», λέει.

«Μετά είδα το TikTok από μια άλλη πωλήτρια Fiverr, την Alexandra Fasulo. Εξηγούσε πώς να βελτιστοποιήσετε το προφίλ σας.

Το πιο σημαντικό πράγμα που δεν είχα κάνει πριν ήταν να χρησιμοποιήσω τη φωτογραφία μου σε όλες τα gig images. Αυτό βλέπουν οι χρήστες ή οι αγοραστές όταν κάνουν scroll στις επιλογές και κοιτούν ποιον να επιλέξουν. Εάν η φωτογραφία σας είναι εκεί, τους τραβάτε περισσότερο και είναι πιθανό να κάνουν κλικ στο προφίλ σας.

Μια άλλη συμβουλή ήταν να χρησιμοποιήσετε όλο τον διαθέσιμο χώρο στις περιγραφές των δουλειών και ολόκληρο τον χώρο στο βιογραφικό σας για να μιλήσετε για τον εαυτό σας και να εξηγήσετε τι προσφέρετε» εξηγεί.

«Για να αποκτήσω πελάτες και καλές κριτικές, ξεκίνησα από μικρά έργα, έβαλα τις τιμές μου χαμηλά και έπαιρνα οποιαδήποτε δουλειά στην αρχή» τονίζει η 26χρονη.

Οι ίδια δίνει τις συμβουλές της: «Το πρώτο μου πακέτο ήταν ένα blog post 500 λέξεων με τιμή 10 $. Τώρα έχω την τιμή στα 175$. Αλλά αυτή η χαμηλή τιμή στην αρχή έδωσε στους ανθρώπους ένα κίνητρο να με δοκιμάσουν και να δουν αν λειτούργησε.

Η προσέγγισή μου ήταν να πάρω οποιαδήποτε παραγγελία πίστευα ότι μπορούσα να κάνω καλά, ακόμα κι αν δεν ήταν το ιδανικό περιεχόμενο ή πελάτης. Για τους πρώτους 10 πελάτες, κάντε ό,τι πρέπει για να τους κάνετε ευτυχισμένους, ώστε να αφήσουν μια καλή κριτική, ακόμα κι αν δεν είναι αυτό που σκοπεύετε να κάνετε για κάθε πελάτη στην πορεία. Δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά μια κακή κριτική στην αρχή.

Είμαι πολύ πιο επιλεκτική τώρα για τα έργα που θα κάνω, αφού δεν χρειάζεται να τα πάρω όλα πια».

Τώρα είναι μόνο freelancer. «Η εργάσιμη μέρα μου είναι πιο ευέλικτη από ό,τι στον ρόλο που είχα full time. Θα δουλέψω μερικές ώρες πρώτα το πρωί, θα κάνω ένα διάλειμμα και μετά θα δουλέψω μερικές ακόμη ώρες το απόγευμα. Αν χρειαστεί, θα κάνω περισσότερα το βράδυ. Είναι πιο αποτελεσματικό για μένα να είμαι πραγματικά συγκεντρωμένη για μερικές ώρες και μετά να απομακρύνομαι» εξηγεί.

«Προσπάθησα να βάλω όρια. Προσπαθώ να μην δουλεύω τις Κυριακές, αν και σπάω πολύ αυτόν τον κανόνα. Αυτό που είναι πραγματικά χρήσιμο είναι να καταλάβω ότι μόλις καταφέρω αυτό που είχα σκοπό να ολοκληρώσω μέσα στν ημέρα, τελείωσα» καταλλήγει.

Φυσικά πλέον υπάρχουν και πολλοί Έλληνες και Ελληνίδες που βγάζουν χρήματα μέσα από τέτοιες πλατφόρμες, ως freelancers. Θυμήσου και στην συνέντευξη: «Πως να βγάλεις 438 ευρώ μέσα στον πρώτο μήνα, από το Fiverr»: Εξηγεί ο Νώντας Καραβίας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 − 7 =