αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜια ψυχοθεραπεύτρια παραθέτει 3 τρικ που μπορείς να χρησιμοποιείς κάθε μέρα για να «σταματήσεις να ανησυχείς για το μέλλον»

Μια ψυχοθεραπεύτρια παραθέτει 3 τρικ που μπορείς να χρησιμοποιείς κάθε μέρα για να «σταματήσεις να ανησυχείς για το μέλλον»

Το άγχος είναι μια φυσική αντίδραση στην αβεβαιότητα και είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε για μελλοντικά γεγονότα κάθε τόσο. Αλλά όλο αυτό δεν βοηθά- και μπορεί να κάνει τα πράγματα μόνο χειρότερα.

Το υπερβολικό άγχος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο, πονοκεφάλους, χρόνιο πόνο και κατάθλιψη.

Και τι μπορείς να κάνεις; Η ψυχοθεραπεύτρια, Jenny Maenpaa, σε άρθρο της στο CNBC παραθέτει 3 απλές μεθόδους που μπορείς να χρησιμοποιείς κάθε μέρα για να «σταματήσεις να ανησυχείς για το μέλλον». Και να μειώσεις το άγχος.

1# Απάντησε στο «What if…»

«Όταν ο εγκέφαλός μου αρχίζει να κινείται προς τα χειρότερα σενάρια, το πρώτο μου ένστικτο είναι να κλείσω αμέσως την πόρτα στις σκέψεις μου επειδή φαίνονται πολύ τρομακτικές » εξηγεί η ίδια. Και τονίζει: «Αλλά αυτό δίνει σε αυτές τις τρομακτικές σκέψεις περισσότερη δύναμη πάνω μου. Φέρτε στο φως τις τρομακτικές σκέψεις σας κάνοντας ερωτήσεις στον εαυτό σας σχετικά με αυτές. Για παράδειγμα, αντί να σκέφτομαι: Τα έκανα θάλασσα στη δουλειά. Το αφεντικό μου είναι έξαλλο. Κι αν χάσω τη δουλειά μου; — στη συνέχεια, σταματώντας εκεί και απλώς με το να κάθεστε πανικόβλητοι, ενθαρρύνετε τον εαυτό σας να συνεχίσει. Είναι καλύτερο να συνεχισετε την διαδικασία σκέψης σας κάπως έτσι: Λοιπόν, τι θα συμβεί αν χάσω τη δουλειά μου; Τι θα γίνει μετά; Είμαι χαρούμενος με τον τρέχοντα ρόλο μου; Πρέπει να αφιερώσω λίγο χρόνο για να καταλάβω τι θέλω να κάνω στη συνέχεια; Θέλω να δουλέψω κάπου που θα με απέλυαν για ένα λάθος; Ποια βήματα μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή για να προσπαθήσω να είμαι ένα βήμα μπροστά;».

Απαντήστε σε αυτές τις ερωτήσεις ρεαλιστικά. Η πραγματικότητα είναι σχεδόν πάντα λιγότερο τρομακτική από μια δυσοίωνη, άνοιχτη σκέψη που κάθεται σε μια σκοτεινή γωνία του μυαλού σας. Επιπλέον, μπορεί να εκπλαγείτε με τις δυνατότητες που έχετε.

2# Εστίασε σε αυτό που μπορείς να ελέγξεις

Μέσα στην εποχή που ζούμε, μπορεί να παρασυρθείς. «Στην αρχή της πανδημίας, για παράδειγμα, βρέθηκα να κάνω σκέψεις για τον ιό σε παγκόσμια κλίμακα, να ανησυχώ για την πρόοδο του εμβολίου ή να ελέγχω συνεχώς τις ειδήσεις για να προσπαθώ να προβλέψω τι θα συμβεί στη συνέχεια», λέει η Jenny.

Και παραθέτει μία λύση: «Αλλά αυτό δεν με έκανε παραγωγική. Μόνο όταν άλλαξα την οπτική μου, για να επικεντρωθώ σε αυτό που ήταν στον άμεσο έλεγχό μου, μπόρεσα να αισθάνομαι λιγότερο ανήσυχη και να σκεφτώ πιο καθαρά. Άρχισα να επικεντρώνομαι σε πράγματα όπως το πλύσιμο των χεριών μου, η διατήρηση απόστασης μεταξύ εμένα και των άλλων, έκανα στρατηγικό χρονοδιάγραμμα των επισκέψεων μου στο σούπερ μάρκετ και δημιουργική προετοιμασία γευμάτων για την ελαχιστοποίηση των διαδρομών για ψώνια. Όταν οι σκέψεις σας πάνε στον επόμενο μήνα ή τον επόμενο χρόνο, επιστρέψτε ενεργά στο παρόν και εστιάστε σε αυτό που μπορείτε να κάνετε σήμερα, αύριο ή μόνο αυτήν την εβδομάδα».

3# Ψάξε για αποδείξεις

«Πίστευα ότι οι σκέψεις μου ήταν γεγονότα. Για παράδειγμα, αν ένιωθα ότι κάποιος ήταν θυμωμένος μαζί μου, τότε θα σταματούσα να προσπαθώ να επικοινωνήσω μαζί του. Θα πίστευα ότι δεν ήμασταν πια φίλοι. Αλλά τελικά, έμαθα να εξετάζω εναλλακτικές και να χρησιμοποιώ στοιχεία για να ενισχύσω ή να διαψεύσω την εσωτερική μου αφήγηση. Τώρα, όταν νομίζω ότι κάποιος είναι νευριασμένος μαζί μου, ψάχνω για στοιχεία: Ποιες είναι μερικές από τις συμπεριφορές του που υποστηρίζουν το πώς νιώθω; Έχει αλλάξει κάτι πρόσφατα στον τρόπο που αλληλεπιδρά ο άλλος μαζί μου; Είναι δυνατόν να ασχολείται απλώς με άλλα πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με εμένα; Πώς του πάει η δουλειά; Πώς είναι η οικογένειά του;» λέει η ψυχοθεραπεύτρια.

Η ιδέα δεν είναι να γράψετε μια νέα αφήγηση ή να κάνετε υποθέσεις. Αντίθετα, πρέπει να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι συχνά δεν έχουμε την πλήρη εικόνα για μια κατάσταση και ότι η εμμονή σε οτιδήποτε χωρίς γεγονότα ή στοιχεία μπορεί να μας κάνει να βγάλουμε λανθασμένα συμπεράσματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μαρία Αρχοντάκη σε βοηθά να διαχειριστείς το στρες, μέσω της γιόγκα

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven − 1 =