αρχικηVIRALΜια πολυκατοικία φτιαγμένη από «κύβους» στο Παγκράτι

Μια πολυκατοικία φτιαγμένη από «κύβους» στο Παγκράτι

Mέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’80, η Αθήνα είχε μια συγκεκριμένη τυπολογία πολυκατοικίας: Πανομοιότυποι όροφοι με ένα μικρό μπαλκόνι να διασχίζει οριζοντίως διαφορετικά διαμερίσματα και δύο με τρία ρετιρέ που υποχωρούσαν σε σχέση με το βασικό όγκο.

Το Παγκράτι είναι μια αθηναϊκή συνοικία πυκνοδομημένη. Τοποθετημένη σε λόφους, χτίστηκε κατά κύριο λόγο με το σύστημα της αντιπαροχής. Σε αυτή την περιοχή άρχισε να χτίζεται το 2009 ένα κυβιστικό κτίριο που διέφερε από τις τριγύρω κοντινές του κατοικίες.

Το Urban Cubes χτίστηκε σε μια περιοχή που σώζονται πολλές τριώροφες κατασκευές και συνήθως κατοικούνται από μία ή δύο οικογένειες. Η ασυνέχεια στα ύψη των κατοικιών -που οφείλεται και στην αλλαγή των διατάξεων του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού- δημιουργούν ένα μωσαϊκό τυπολογιών και κατασκευών στην περιοχή.

Κατά την ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου KLab, η σημερινή αστικότητα έχει διαφορετικές ανάγκες από αυτές που καλύπτουν τα σπίτια περασμένων δεκαετιών. Μιλώντας για το έργο -η μελέτη του άρχισε το 2008 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2011- εξηγούν ότι τους ενδιέφερε να αναζητήσουν μια νέα τυπολογία που θα παρέπεμπε στις νέες αξίες και στο νέο βιοτικό επίπεδο.

Οι αρχιτέκτονες ήθελαν να συνδυάσουν την πρόσβαση σε θέα με την ιδιωτικότητα, να δημιουργήσουν διαμερίσματα ευέλικτα που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ένοικου.

Πηγή: popaganda.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × three =