αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΜια πλατφόρμα που βρίσκει δουλειά στους Douleutarades. Ο ιδρυτής της μιλά στο It’s Possible

Μια πλατφόρμα που βρίσκει δουλειά στους Douleutarades. Ο ιδρυτής της μιλά στο It’s Possible

Σε περίοδο μια που η εύρεση εργασίας είναι δύσκολη υπόθεση, μια ελληνική πλατφόρμα προσπαθεί να δώσει λύση σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Είναι το Douleutaras.gr. Και δεν βρίσκει μόνο εργασία στους ενδιαφερόμενους, αλλά επιπλέον «φιλτράρει» όσους επαγγελματίες βάζουν αγγελία στην πλατφόρμα, με προσωπικές συνεντεύξεις (πόσο χρόνο παίρνει άραγε αυτό;). Έτσι ώστε να υπάρχει ένα πιο οργανωμένο αποτέλεσμα.

Στις αρχές του 2016, το Douleutaras έλαβε σημαντική χρηματοδότηση ύψους 350.000 ευρώ. Και βρίσκεται σε συνεχή ανοδική τροχιά, φτάνοντας τις 150.000 επισκέψεις το μήνα. Πως όμως ήρθε η επιτυχία; Αλλά και τι χρειάζεται, τελικά, μια καινοτόμος επιχείρηση για να φτάσει στην πολυπόθητη χρηματοδότηση; Ο ιδρυτής του Douleuataras, Ανδρέας Γραμμάτης, μιλά στο It’s Possible και δίνει τις δικές του απαντήσεις.

Ιδρύσατε την επιχείρηση σας μέσα στο 2014, στην Ελλάδα της κρίσης. Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε μέχρι σήμερα;

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις αφορούσαν και εξακολουθούν να αφορούν σε μεγάλο βαθμό τον εξορθολογισμό της αγοράς επαγγελματικών υπηρεσιών. Πρόκειται για μία αγορά με σειρά προβλημάτων όπως ο προσδιορισμός της ανάγκης την οποία έχει κάθε πελάτης που επιθυμεί μία υπηρεσία, η εκτίμηση τους κόστους κάθε υπηρεσίας και η αξιοπιστία των επαγγελματιών που εκτελούν αυτές τις υπηρεσίες. Αυτές είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις οι οποίες και είναι ανεξάρτητες με την κρίση.

Πως προέκυψε η ιδέα του Douleutaras.com;

Η ιδέα του Douleutaras.gr γεννήθηκε στις αρχές του 2012, όταν η ανεργία στην Ελλάδα έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα του 20%. Ήταν βέβαιο ότι ο κόσμος θα στρεφόταν, αναπόφευκτα, στη λύση του ελεύθερου επαγγέλματος, αφού οι επαγγελματικές ευκαιρίες στο πλαίσιο μιας εταιρίας, ήταν πλέον εξαιρετικά περιορισμένες. Το Douleutaras.gr ξεκίνησε ουσιαστικά από μία παρέα φίλων, διασκορπισμένων σε διαφορετικά σημεία του εξωτερικού.

Είχαμε αποφασίσει ότι παρά τις δυσκολίες θα εργαζόμασταν σκληρά ώστε να πετύχουμε τους στόχους και τα όνειρα μας.

Θελήσαμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο που αφενός θα έδινε λύσεις στο πρόβλημα της ανεργίας και αφετέρου θα έκανε τη διαδικασία εύρεσης ενός ελεύθερου επαγγελματία πολύ πιο εύκολη, γρήγορη και αξιόπιστη. Έτσι το Φεβρουάριο του 2013 βγήκε στον αέρα το πρώτο μοντέλο του Douleutaras.gr, το οποίο ανέλαβε να φέρει σε επαφή ανθρώπους με διαφορετικές δεξιότητες για την εκπλήρωση προσωπικών και επαγγελματικών project. Σύντομα η ομάδα μεγάλωσε, οι ανάγκες αυξήθηκαν και το μοντέλο της πλατφόρμας εξελίχθηκε για να λάβει τη σημερινή του μορφή.

Ο Ανδρέας Γραμμάτης

Ο Ανδρέας Γραμμάτης

Μπορείτε να μας εξηγήσετε με απλά λόγια πως ακριβώς λειτουργεί η πλατφόρμα;

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η πλατφόρμα είναι εξαιρετικά απλός. Ο χρήστης επισκέπτεται την ιστοσελίδα μας για να καταχωρήσει την εργασία του. Αφού επιλέξει την κατηγορία της εργασίας για την οποία έχει ανάγκη εξυπηρέτησης συμπληρώνει μια σύντομη φόρμα, περιγράφοντας τις προδιαγραφές της εργασίας που θέλει να ολοκληρώσει. Μέσα σε λίγα λεπτά λαμβάνει προσφορές από τους αξιολογημένους επαγγελματίες της πλατφόρμας μας. Τότε, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί τα προφίλ τους, να δει παλαιότερες εργασίες που έχουν εξυπηρετήσει και να συμβουλευθεί τις αξιολογήσεις προηγούμενων πελατών, που έχει εξυπηρετήσει κάθε επαγγελματίας. Στη συνέχεια επιλέγει τον επαγγελματία και την προσφορά που ικανοποιεί καλύτερα τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Αφού ολοκληρωθεί η εργασία ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει τον επαγγελματία και την ποιότητα της υπηρεσίας που έλαβε, παρέχοντας τόσο στους υπόλοιπους χρήστες όσο και σε εμάς πολύτιμη ανατροφοδότηση.

Στόχος μας είναι να παρέχουμε την υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών στην Ελλάδα και φυσικά να διευκολύνουμε τη διαδικασία εύρεσης ενός αξιόπιστου επαγγελματία.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο προσφέρουμε λύση αφενός στον πελάτη αλλά ταυτόχρονα και σε κάθε ταλαντούχο επαγγελματία ή μικρή επιχείρηση που επιθυμεί να διακριθεί στον τομέα της και να αυξήσει τον όγκο των εργασιών που εξυπηρετεί.

Σε παλαιότερη συνέντευξη σας, έχετε δηλώσει ότι οι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες μέσω της ιστοσελίδας σας, «φιλτράρονται» από την εταιρεία με προσωπική συνέντευξη. Πόσο δύσκολο και πόσο χρονοβόρο είναι αυτό στην πράξη;

Το “φιλτράρισμα” των επαγγελματιών δεν είναι μια διόλου εύκολη υπόθεση. Απαραίτητη βάση για να μπορέσει να παρέχει ένας επαγγελματίας τις υπηρεσίες του μέσω του Douleutaras.gr είναι να τηρεί αφενός τις νόμιμες και αφετέρου τις καθορισμένες ποιοτικές προϋποθέσεις. Αυτό γίνεται, όπως είπατε, με μια προσωπική συνέντευξη γνωριμίας και ενημέρωσης του επαγγελματία. Η διαδικασία αυτή, όμως, δεν ολοκληρώνεται με την είσοδο του στην πλατφόρμα, αλλά συνεχίζεται καθ όλη τη πορεία της συνεργασίας μας. Προσπαθούμε να δημιουργούμε ουσιαστικές σχέσεις με κάθε επαγγελματία για να εξασφαλίσουμε ταυτόχρονα και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη. Φυσικά αυτή η διαδικασία καταλαμβάνει αρκετό χρόνο, αλλά είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση του άριστου επιπέδου υπηρεσιών.

platform-photo

Με βάση την εικόνα που έχετε, ποιες είναι οι ειδικότητες επαγγελματιών που ζητάει περισσότερο το κοινό;

Στη κορυφή των προτιμήσεων του κοινού σίγουρα βρίσκεται το “Σπίτι”. Από μεγάλες εργασίες, όπως είναι μια ανακαίνιση μπάνιου, έως και μικρότερες, όπως είναι λόγω χάρη ο καθαρισμός του σπιτιού ή μια απλή επισκευή, οι πελάτες μας συνεχώς αναζητούν τρόπους για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Επίσης επισκευές κινητών τηλεφώνων, μετακομίσεις και τεχνικές εργασίες, όπως είναι το βάψιμο ενός δωματίου, η τοποθέτηση κουφωμάτων και οι μονώσεις είναι κατηγορίες, που συναντάμε και εξυπηρετούμε καθημερινά. Όσον αφορά το γυναικείο κοινό, όλα δείχνουν ότι έχει αγαπήσει πολύ τις υπηρεσίες ομορφιάς και ιδιαίτερα την περιποίηση νυχιών.

Στις αρχές του 2016, πήρατε μια σημαντική χρηματοδότηση ύψους 350.000 ευρώ. Τελικά, τι χρειάζεται να κάνει μια ελληνική startup έτσι ώστε να φτάσει στην πολυπόθητη χρηματοδότηση;

Καταρχήν χρειάζεται μία ισχυρή ομάδα που αποτελείται από μέλη με συμπληρωματικές ικανότητες. Η ομάδα αυτή πρέπει να διαθέτει μία συγκεκριμένη πρόταση, η οποία να λύνει ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει μεγάλο τμήμα ενός πληθυσμού. Από εκεί και πέρα θα πρότεινα σε κάθε founder να αναζητήσει χρηματοδότηση αφού έχει επιβεβαιώσει πως υπάρχει ζήτηση για το προϊόν του και κυρίως πως ο πελάτης του είναι διατεθειμένος να πληρώσει για το προϊόν. Θεωρώ πως η χρηματοδότηση δεν είναι το σημαντικότερο “εμπόδιο” στη διαδικασία ανάπτυξης μίας startup, στα αρχικά τουλάχιστον βήματα της. Τα σημαντικότερα είναι η ομάδα, το προϊόν και το traction.

Εσείς έχετε ήδη δημιουργήσει μια ομάδα που εργάζεται για το Douleutaras. Μπορούν κατά τη γνώμη σας οι καινοτόμες επιχειρήσεις στην χώρα μας, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας;

Η καινοτομία γενικότερα είναι αυτή που δημιουργεί την ανάπτυξη και άρα και νέες θέσεις εργασίας. Συνεπώς, οι καινοτόμες επιχειρήσεις είναι ένας βασικός συντελεστής προς τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και χαίρομαι που αυτές συνεχώς αυξάνονται. Ο στόχος πλέον είναι, εκτός από καινοτόμες οι περισσότερες να εξασφαλίσουν και μία μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Ποια είναι τα σχέδια σας, σε σχέση με το Douleutaras, για το προσεχές μέλλον;

Μετά τη λήψη του πρώτου γύρου χρηματοδότησης κεντρικός μας στόχος έγινε η συνεχής αύξηση και η βελτίωση των παρεχόμενων επαγγελματικών υπηρεσιών αλλά και η επέκταση σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχουμε “ανοίξει” ήδη περισσότερες από 250 νέες επαγγελματικές κατηγορίες ενώ τον Ιούνιο κάναμε το πρώτο μας “επεκτατικό” βήμα, στο νομό της Θεσσαλονίκης. Με όπλα μας την καινοτομία, τη ποιότητα και κυρίως την εμπιστοσύνη του κοινού θέλουμε να επεκταθούμε και εκτός των ελληνικών συνόρων τους πρώτους μήνες του 2017.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − 15 =