αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΜια πλατφόρμα ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη και θέλει να γίνει το «Airbnb των αθλητικών χώρων»

Μια πλατφόρμα ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη και θέλει να γίνει το «Airbnb των αθλητικών χώρων»

Στο Airbnb καταχωρείς το κατάλυμα σου και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δει τις διαθέσιμες ημέρες και ώρες και να το μισθώσει. Πως θα σου φαινόταν να μπορούσες να κάνεις κάτι αντίστοιχο με αθλητικούς χώρους; Αυτό κάνει η Ελληνική πλατφόρμα AnyGym. Η συνιδρύτρια του project, Δήμητρα Συμεωνίδου, μιλά στο It’s Possible για το πως ακριβώς λειτουργεί η πλατφόρμα που έχουν δημιουργήσει, περιγράφει τι όγκος δουλειάς υπάρχει πίσω από αυτή, ενώ μιλά και για το πως βιώνουν οι αθλητικοί χώροι όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας.

Εσείς με τι ασχολούσασταν επαγγελματικά πριν, και πως φτάσατε ως την ιδέα για το project σας;

Αρχικά σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω για το project AnyGym.

Oι σπουδές μου στη γυμναστική ακαδημία, η συμμετοχή στην επιτροπή τμημάτων γυμναζομένων της ΧΑΝΘ καθώς και η πολυετής ενασχόληση μου με τον χώρο των επιχειρήσεων, συντέλεσαν στη σύλληψη της ιδέας της AnyGym. Όλα ξεκίνησαν με την αντίληψη του προβλήματος που υπήρχε για εύκολη εύρεση και online κράτηση χώρων άθλησης σε κάθε περιοχή. Η πανδημία δημιούργησε την ανάγκη για ανέπαφες συναλλαγές και εδραίωσε την τεχνολογία στη ζωή μας.  Η λύση που δόθηκε είναι βασισμένη στο μοντέλο του sharing economy και λέγεται AnyGym.

Με απλά λόγια, πως λειτουργεί η πλατφόρμα σας;

Το μοντέλο λειτουργίας θυμίζει αυτό της Airbnb. Ο κάθε διαχειριστής χώρου μπορεί να καταχωρήσει τον χώρο του η την δραστηριότητα που θέλει με απλά βήματα, συνδεόμενος στην πλατφόρμα μόνος του ή με τη βοήθειά μας. Από εκεί και πέρα, μπορεί να σημειώνει στο ημερολόγιο τις κρατήσεις του και το πρόγραμμά του και ότι «περισσεύει» να μένει διαθέσιμο προς ενοικίαση από κάθε ενδιαφερόμενο. Έτσι, αποκτά ένα δωρεάν ένα ηλεκτρονικό σύστημα booking που τους προσφέρει προβολή και περισσότερα κέρδη.

Μπορεί δηλαδή ο κάθε ένας από εμάς να επιλέγει με βάση το άθλημα η τη δραστηριότητα της αρεσκείας του , την περιοχή, την διαθέσιμη ώρα, την τιμή, τα επιτρεπόμενα άτομα (λόγω πανδημίας υπήρχαν αυτοί οι περιορισμοί) και να κάνει την κράτηση και την πληρωμή του online αλλά και ο κάθε γυμναστής μπορεί να έχει χώρο να ασκήσει το επάγγελμά του νοικιάζοντας αίθουσα η γήπεδο μέσα από την AnyGym.

Η Δήμητρα Συμεωνίδου

Θα μπορούσαμε να πούμε, τηρουμένων των αναλογιών, ότι είναι κάτι σαν «Airbnb των αθλητικών χώρων»; Έχετε μελετήσει τα παραδείγματα τέτοιων μεγάλων εταιριών;

Έχουμε παρακολουθήσει πως λειτουργούν μεγάλες πλατφόρμες όπως της Airbnb και παίρνουμε τα θετικά τους στοιχεία, όμως παράλληλα προσθέτουμε τις δικές μας πινελιές σύμφωνα με το όραμα μας, τις αξίες μας και την καλύτερη δυνατή προσαρμογή προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των χρηστών μας. Σε μια startup όλα είναι πιθανά. Μπορεί να αντιγραφεί η ιδέα από κάποιον «μεγαλύτερο» και να σβήσει όμως μπορεί και με την κατάλληλη στήριξη να γιγαντωθεί.  Εμείς είμαστε αισιόδοξοι και δουλεύουμε για το καλύτερο.  

Εμείς βλέπουμε μια πλατφόρμα από έξω. Αλλά τι όγκος δουλειάς υπάρχει πίσω από αυτή και πως έχει αλλάξει η καθημερινότητα σας από την στιγμή που ξεκινήσατε την προσπάθεια σας;

Η πλατφόρμα της AnyGym, όπως και κάθε άλλη πλατφόρμα είναι κάτι δυναμικό, κάτι εξελισσόμενο. Ξεκίνησε ως MVP τον Σεπτέμβριο του 2020 και πολύ γρήγορα «χτυπήθηκε» ο κλάδος από lockdown. Δε το βάλαμε κάτω, συνεχίσαμε να χτίζουμε την πλατφόρμα εσωτερικά και εξωτερικά, να επικοινωνούμε με συνεργάτες που έχουν πληγεί σημαντικά από την κατάσταση και να ελπίζουμε. Συνεχίσαμε να χτίζουμε λειτουργίες, να βελτιώνουμε τις υπάρχουσες, να ανακαλύπτουμε και να μαθαίνουμε καλύτερα το project μέσω της συμμετοχής σε επιχειρηματικούς διαγωνισμούς, με ατελείωτες ώρες μαθημάτων, coaching, mentoring και networking. Θα τολμήσω να την παρομοιάσω με ένα μωρό που γεννήθηκε και παρέμεινε στην θερμοκοιτίδα για μήνες. Όμως όταν ήρθαν τα πρώτα έσοδα και οι προκρίσεις σε επιχειρηματικούς διαγωνισμούς, ήταν σαν να ξαναζωντάνεψε και τώρα αυτό το «μωρό» όπως το παρομοίασα πριν, είναι έτοιμο να δεχθεί νέες συνεργασίες που θα το κρατήσουν από το χέρι ώστε να κάνει τα πρώτα του βήματα , και γιατί όχι, άλματα!

Με βάση την εικόνα που έχετε, πως βιώσανε τα γυμναστήρια και οι αθλητικοί χώροι όλη αυτή την περίοδο των lockdowns και ποια είναι η εικόνα αυτή τη στιγμή;

Όλη η περίοδος της πανδημίας με τα lockdowns αλλά και το φόβο για ανθρώπινες συναναστροφές είναι μια  μεγάλη δοκιμασία για τον αθλητικό κλάδο. Πολλά γυμναστήρια δεν άντεξαν, και ακόμη περισσότερα κρατιούνται με δυσκολία. Οι αλλαγές είναι μεγάλες ,πλέον τα γυμναστήρια και οι γυμναστές, είναι στις τηλεοράσεις μας και στα κινητά μας. Όσοι κινήθηκαν γρήγορα και  χρησιμοποίησαν τις δυνατότητες της τεχνολογίας είναι σε σαφώς πλεονεκτική θέση. Ενώ δημιουργήθηκαν αμέτρητες πλατφόρμες online μαθημάτων και εύρεσης γυμναστών, χαίρομαι που η AnyGym είναι πρωτοποριακή και μοναδική σε αυτό που προσφέρει. Ελπίζουμε να βοηθήσουμε τον κλάδο δημιουργώντας περισσότερα έσοδα στους χώρους άθλησης και κάνοντας τη πρόσβαση στον αθλητισμό ευκολότερη για όλους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 2 =