αρχικηVIRALΜια πλατεία που θυμίζει… Μόντε Κάρλο δημιουργήθηκε στα νότια προάστια της Αθήνας (ΦΩΤΟ)

Μια πλατεία που θυμίζει… Μόντε Κάρλο δημιουργήθηκε στα νότια προάστια της Αθήνας (ΦΩΤΟ)

Ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, το 2017, στο πλαίσιο της ανάπτυξης του, ξεκίνησε τις διαδικασίες αναβάθμισης της πλατείας Νυμφών, ώστε με την ανάπλασή της να μεταμορφωθεί σε έναν νέο, καινοτόμο, υπαίθριο χώρο κοινωνικής συνάθροισης. Κατά τη διάρκεια των χρόνων που μεσολάβησαν, έγιναν αρκετές τροποποιήσεις στην αρχιτεκτονική μελέτη έως ότου τελικά εγκρίθηκε ομόφωνα το 2018 με το αποτέλεσμα να δικαιώνει όλους. Εδώ και λίγους μήνες, η νέα Πλατεία Νυμφών έχει παραδοθεί και εντυπωσιάζει.

Όπως σημειώνει το iefimerida.gr, βρίσκεται στο πιο εμπορικό σημείο της Βουλιαγμένης, ένα σημείο που σφύζει από ζωή με τη νέα όψη της πλατείας – πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως το Μόντε Κάρλο της Αθήνας – να αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα κοινωνικής διάδρασης, δίνοντας ταυτόχρονα μια νέα ταυτότητα στο γύρω αστικό τοπίο.

Η ιδιαίτερη κατασκευή με το hashtag #vouliagmeni, τα πολλά και ποικιλόμορφα δέντρα όπως πλατάνια, πεύκα και ελιές, οι θάμνοι σε συνδυασμό με τα λουλούδια και το γκαζόν, τα γήινα υλικά, οι άνετες καθιστικές ζώνες και ο εντυπωσιακός αρχιτεκτονικός φωτισμός τις νυχτερινές ώρες, όλα καθιστούν την Πλατεία Νυμφών έναν ειδυλλιακό τόπο περιπάτου και αναψυχής.

«Κυρίαρχος στόχος της αρχιτεκτονικής μελέτης ήταν να δημιουργήσει μια εκσυγχρονισμένη ελκυστική πλατεία με απολύτως ενδυναμωμένο το δημόσιο και “πράσινο” χαρακτήρα της. Ένα ζωντανό σημείο αναφοράς για όλη την Βουλιαγμένη με επίκεντρο τον άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η πλατεία Νυμφών χωρικά δεν είναι το παράδειγμα της πλατείας που ορίζεται από το κτισμένο περιβάλλον περιμετρικά της αλλά στον αντίποδα πρόκειται για ένα περισσότερο αυτοαναφορικό δημόσιο χώρο με μόνη ίσως ενδιαφέρουσα οπτική φυγή αυτή προς τη θάλασσα» περιγράφει ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Αυλωνίτης που μαζί με την Αγγελική Αναγνωστοπούλου υπογράφουν τη μελέτη.

«Η αρχιτεκτονική μελέτη βασίστηκε σε δυο βασικούς άξονες σχεδιασμού, τα υφιστάμενα δέντρα και την ανάδειξη τους και τις ροές των κινήσεων σε όλο το ζωτικό χώρο της πλατείας», συμπληρώνει ο ίδιος.

Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος

H νέα Πλατεία Νυμφών
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 + sixteen =