αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜια εταιρία από την Κρήτη «ρίχνει» 420 εκατ. ευρώ στην ενέργεια

Μια εταιρία από την Κρήτη «ρίχνει» 420 εκατ. ευρώ στην ενέργεια

Μπορεί να αποτελεί μία από τις πλέον «διακριτικές» εισηγμένες εταιρείες, λόγω των χαμηλών ημερήσιων συναλλαγών στη μετοχή της, όμως η εικόνα που αποτυπώνεται στο «ταμπλό» δεν έχει καμία σχέση με την έντονη δραστηριότητά της. Η κρητική εταιρεία Καράτζης, στα 45 χρόνια δραστηριότητά της, αφού κατέκτησε την κορυφή διεθνώς στον τομέα παραγωγής διχτυών συσκευασίας, επεκτείνεται πλέον έντονα στο χώρο της ενέργειας επιχειρώντας μάλιστα ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο άνω των 420 εκατ. ευρώ.

Το ξεκίνημα της εταιρείας τοποθετείται το 1974 όταν ο Μιλτιάδης Καράτζης, δημιουργεί την πρώτη βιομηχανική μονάδα στο Μελιδοχώρι για την παραγωγή διχτυών για τη συσκευασία κρέατος και πουλερικών. Δέκα χρόνια μετά σχεδιάζεται και ξεκινά να υλοποιείται η επέκταση της εταιρείας στον ξενοδοχειακό κλάδο ενώ το 2010 εισέρχεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για να ολοκληρωθεί η επέκταση με την είσοδο στον τομέα των εμπορίας και προμήθειας ενέργειας.

Βιομηχανία

Η βιομηχανική παραγωγή αποτελεί την κύρια δραστηριότητα της εταιρείας ξεκινώντας  το 1974 με την κατασκευή υλικών διχτυών, κυριαρχώντας στην Ελληνική αγορά, κατέχοντας πλέον μία από τις κορυφαίες θέσεις στην παγκόσμια αγορά με το σύνολο της δραστηριότητάς της να έχει εξαγωγικό χαρακτήρα. Ο όμιλος διαθέτει τρία εργοστάσια στην Ελλάδα (Μελιδοχώρι, ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, Λάρισα) και ένα στη Γερμανία (Kusey) με συνολική ετήσια δυναμικότητα παραγωγής μεγαλύτερη των 25.000 τόνων, ενώ έχει παρουσία με θυγατρικές και σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπως η Ισπανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία. Στις μονάδες που διαθέτει ο όμιλος Καράτζη παράγει σακιά, προϊόντα χορτοδεσίας, σωληνωτά δίχτυα, δίχτυα παλετοποίησης, δίχτυα χριστουγεννιάτικων δέντρων, display bags, ελαστικά δίχτυα συσκευασίας κρέατος, δίχτυα σκίασης, καθώς και δίχτυα για τον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα αλλά και τον κλάδο των κατασκευών, καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα αναγκών.

Σήμερα, με παρουσία σε περίπου 65 χώρες, έχει καταφέρει να είναι πρώτος στον κόσμο στην παραγωγή σακιών σε ρολό για αυτόματο πακετάρισμα οπωροκηπευτικών, δεύτερος παγκοσμίως προμηθευτής διχτυών αχύρων διεθνώς, πρώτος στον κόσμο στην παραγωγή ελαστικών διχτυών συσκευασίας κρεάτων, πρώτος στην Ευρώπη στην παραγωγή διχτυών σκίασης για τον έλεγχο του μικροκλίματος σε κήπους και θερμοκήπια και πρώτος στην παραγωγή διχτυών για χριστουγεννιάτικα δέντρα, με περισσότερα από 80.000.000 συσκευασμένα δέντρα ετησίως. Το 90% της παραγωγής εξάγεται.

Τουρισμός

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο του τουρισμού από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Το 1985 εγκαινίασε το ιδιόκτητο All-inclusive ξενοδοχείο 5 αστέρων, NANA BEACH, δυναμικότητας 1.400 κλινών που βρίσκεται στη Χερσόνησο Κρήτης. Το ξενοδοχείο διαθέτει 500 δωμάτια, μπανγκαλόου και σουίτες. Η εταιρεία συνεργάζεται με μεγάλα τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού και προσφέρει υπηρεσίες φιλοξενίας υψηλής ποιότητας σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Τον Ιούνιο του 2018 άρχισε η δραστηριότητα στο δεύτερο ιδιόκτητο ξενοδοχείο 5 αστέρων της εταιρείας, NANA PRINCESS, το οποίο επίσης βρίσκεται στη Χερσόνησο Ηρακλείου και διαθέτει 112 πολυτελή δωμάτια και σουίτες. Η συνολική επένδυση έχει υπερβεί τα 25 εκατ. ευρώ.

Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας

Ο όμιλος άρχισε να δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2010 με την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων σε Κατερίνη, Λάρισα, Βοιωτία, Κεφαλονιά και Ηράκλειο τα οποία έχουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ 15 MW. Η ηλεκτρική ενέργεια η οποία παράγεται, στη συνέχεια πωλείται σε Διαχειριστές Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας προς διασυνδεδεμένες περιοχές (ΛΑΓΗΕ) και μη διασυνδεδεμένα νησιά (ΔΕΔΔΗΕ)

Προμήθεια Ηλεκτρικής Ενέργειας

Με την ίδρυση της θυγατρικής εταιρείας του ομίλου ΚΕΝ Α.Ε., η Καράτζης πρόσθεσε έναν επιπλέον κλάδο στο χαρτοφυλάκιο της, διακρίνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης που εμφανίζει ο συγκεκριμένος κλάδος. Η εταιρεία συστάθηκε τον Ιούλιο του 2016 και ξεκίνησε τη δραστηριότητα της το Μάρτιο του 2017, με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης. Μέσα στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας η ΚΕΝ έχει καταφέρει να ισχυροποιήσει την θέση της στον κλάδο της ενέργειας με το σύνολο των πελατών της, ιδιωτών και επιχειρήσεων, να αυξάνεται συνεχώς. Η εταιρεία διαθέτει ισχυρή παρουσία σε όλη την Ελλάδα, με πάνω από 300 σημεία πώλησης σε όλη τη χώρα. Ο συνολικός κύκλος εργασιών της εταιρείας υπερέβη το 2018 τα 102 εκατ. ευρώ και σήμερα διαθέτει πάνω από 60.000 ενεργές συνδέσεις. Επιπρόσθετα η εταιρεία διαθέτει άδεια διάθεσης φυσικού αερίου.

Πορεία 2018

Οι ενοποιημένες πωλήσεις της Καράτζης ανήλθαν πέρυσι σε 182.606 χιλ. ευρώ έναντι 100.483 χιλ. ευρώ το 2017  καταγράφοντας αύξηση 81,7%, η οποία αποδίδεται κυρίως  στον τομέα της ενέργειας, όπου καταγράφεται αύξηση  83.435 χιλ. ευρώ.  Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) υποχώρησαν  στα 18.459 χιλ. ευρώ έναντι 21.284 χιλ. ευρώ λόγω της αύξησης των δαπανών διάθεσης, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν στα 9.904 χιλ. ευρώ έναντι 24.139 χιλ. ευρώ, εξέλιξη που  οφείλεται κυρίως στα επενδυτικά αποτελέσματα (κέρδη) από τη διάθεση της θυγατρικής ΣΤΕΛΛΑ ΠΟΛΑΡΙΣ ΚΡΕΤΑ Α.Ε. που αύξησε σημαντικά τα κέρδη του 2017. Τα συνολικά κέρδη μετά από φόρους την 31.12.2018 μειώθηκαν στα  7.370 χιλ. ευρώ έναντι 16.644 χιλ. ευρώ.

Πηγή: Economistas.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × two =