αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Μη μένεις σε μια λάθος δουλειά»:3+1 συμβουλές για να είσαι ευτυχισμένος

«Μη μένεις σε μια λάθος δουλειά»:3+1 συμβουλές για να είσαι ευτυχισμένος

Τι είναι η ευτυχία και με τι σχετίζεται; Για άλλους ταυτίζεται με την οικογένεια, για άλλους με την επαγγελματική καταξίωση και για άλλους με την οικονομική τους κατάσταση. Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο scientific journal Nature, υποστηρίζει ότι υπάρχουν 2 είδη ευτυχίας: εκείνη που ταυτίζεται με την ηδονή και εκείνη που ταυτίζεται με την ευδαιμονία. Ας δούμε τι είναι το κάθε ένα από αυτά:

Τα δύο είδη ευτυχίας

Το πρώτο είδος ευτυχίας που ταυτίζεται με την ηδονή έχει να κάνει με την καθημερινή ευτυχία και το τι μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο. Από την άλλη, η ευτυχία που ταυτίζεται με την ευδαιμονία, έχει να κάνει με την ευεξία και την ολοκλήρωση που αισθάνεσαι όταν αξιοποιείς στο έπακρο τις δυνατότητές σου. Το δεύτερο είδος ευτυχίας έχει λοιπόν ξεκάθαρα ένα βαθύτερο νόημα.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι τα δύο αυτά είδη ευτυχίας είναι αλληλένδετα και επηρεάζονται από την ικανοποίηση που αισθάνεσαι σε κάθε τομέα της ζωής σου. Είτε λοιπόν αναζητάς καθημερινά την ευτυχία, είτε αναζητάς το βαθύτερο νόημά της, τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν τι μπορείς να κάνεις για να βιώσεις και τα δύο είδη, χωρίς να σπαταλάς άσκοπα ενέργεια.

Τα 4 μυστικά της ευτυχίας

1.Δεν χρειάζεται να παραμένεις σε μία δουλειά που δεν σε γεμίζει

Θα πρέπει η δουλειά σου να σε γεμίζει. Είτε αυτό σημαίνει οικονομικές απολαβές, είτε επαγγελματική αναγνώριση και καταξίωση, είτε αρμονική συνεργασία με τους συναδέλφους σου. Αν όμως δεν είσαι ικανοποιημένος με τη δουλειά σου, ίσως πρέπει να σκεφτείς ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσεις. Η επαγγελματική ικανοποίηση συνδέεται και με τα δύο είδη ευτυχίας. Το περιβάλλον εργασίας και η δουλειά που κάνεις έχουν μεγάλο αντίκτυπο και στα συναισθήματα που νιώθεις καθημερινά, ενώ παράλληλα σου δίνουν ένα βαθύτερο νόημα. Αν λοιπόν αισθάνεσαι ότι η δουλειά σου δεν σε γεμίζει, ίσως πρέπει να σκεφτείς το επόμενό σου βήμα.

2. Αφιέρωσε στους φίλους και την οικογένειά σου τον χρόνο που χρειάζονται

Το γεμάτο σου πρόγραμμα και όλα όσα πρέπει καθημερινά να κάνεις, σε εμποδίζουν κάποιες φορές να αφιερώσεις τον απαιτούμενο χρόνο στους φίλους και την οικογένειά σου. Είναι όμως επιτακτική ανάγκη να περνάς χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάς. Γιατί έτσι πηγαίνεις ένα βήμα πιο κοντά στα δύο είδη ευτυχίας.

3. Φρόντισε το σώμα σου

Καλή η δουλειά, καλός και ο χρόνος με τους δικούς σου ανθρώπους. Τι κάνεις όμως για εσένα, την υγεία και την ευεξία σου; Ξέρεις ότι όλα αυτά έχουν άμεση σχέση με την ευτυχία; Γιατί λοιπόν συνεχίζεις να την υπονομεύεις; Δεν είσαι σε φόρμα, δεν αθλείσαι καθημερινά, δεν κοιμάσαι αρκετά και δεν τρως υγιεινά. Ίσως η δουλειά σου δεν σου επιτρέπει να ασχολείσαι ούτε με τον εαυτό σου, ούτε με τους φίλους σου. Γιατί λοιπόν δεν βρίσκεις έναν τρόπο να συνδυάσεις και τα δύο; Κάνε κάτι μαζί με έναν φίλο σου. Δοκιμάστε για παράδειγμα να κάνετε μαζί γυμναστική ή να μαγειρέψετε κάτι υγιεινό. Θα διαπιστώσεις πόσο καλύτερα θα αισθάνεσαι μετά από κάτι τέτοιο.

4. Μην κάνεις τα χρήματα μοναδικό σκοπό της ζωής σου

Όσο κλισέ και αν ακούγεται, τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία και δεν θα στην προσφέρουν σε καθημερινή βάση, ούτε φυσικά θα σε κάνουν να νιώθεις γεμάτος αν οι υπόλοιποι σημαντικοί τομείς της ζωής σου είναι ελλιπείς. Αυτό το τελευταίο “μυστικό” μας ξαναγυρνάει στο θέμα της δουλειάς και της απόφασης που ίσως να πρέπει σχετικά με το επαγγελματικό σου μέλλον. Σκέψου λοιπόν: Αν είσαι σε μια δουλειά που δεν σε γεμίζει και παραμένεις εκεί μόνο και μόνο για τις οικονομικές απολαβές που σου εξασφαλίζει η θέση, ίσως είναι καλύτερα να αναζητήσεις μία νέα δουλειά ακόμα και με μικρότερες απολαβές που θα σε κάνει όμως περισσότερο ευτυχισμένο.

Πηγή: Thrive Global Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 − two =