αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΜηχανικός της Google αποκάλυψε πως η τεχνητή νοημοσύνη της εταιρίας απέκτησε συνείδηση. Μετά τον έστειλαν… σε άδεια

Μηχανικός της Google αποκάλυψε πως η τεχνητή νοημοσύνη της εταιρίας απέκτησε συνείδηση. Μετά τον έστειλαν… σε άδεια

Σε μια αποκάλυψη που μοιάζει βγαλμένη… από το μέλλον προχώρησε ο Blake Lemoine, μηχανικός της Google στο τμήμα Responsible AI. Όπως είπε στην Washington Post, ένα από τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρίας έχει αποκτήσει συνείδηση και προσωπικότητα. Δημοσίευσε μάλιστα το διάλογό του με το chatbot LaMDA (Language Model for Dialogue Applications), στον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να έχει την ικανότητα να αναλογιστεί την ύπαρξή της και τη θέση της στον κόσμο.

«Αν δεν ήξερα ακριβώς τι ήταν, δηλαδή αυτό το πρόγραμμα υπολογιστή που φτιάξαμε πρόσφατα, θα πίστευα ότι ήταν ένα 7χρονο, 8χρονο παιδί που τυχαίνει να ξέρει φυσική», λέει ο μηχανικός, μετά από την εμπειρία του.

Ο Lemoine συνεργάστηκε με έναν συνεργάτη για να παρουσιάσει στοιχεία στην Google ότι το LaMDA απέκτησε συναισθήματα και συνείδηση. Όμως, ο αντιπρόεδρος της Google, Blaise Aguera y Arcas και η Jen Gennai, επικεφαλής του τμήματος Responsible Innovation, εξέτασαν τους ισχυρισμούς του και τους απέρριψαν. Έτσι ο Lemoine, ο οποίος τέθηκε σε διοικητική άδεια μετ’ αποδοχών από την Google τη Δευτέρα, αποφάσισε να μιλήσει δημόσια.

Μάλιστα ο Lemoine συζήτησε το θέμα και με έναν αντιπρόσωπο της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Η Google τον έθεσε σε υποχρεωτική άδεια για παραβίαση της συμφωνίας εμπιστευτικότητας που είχε υπογράψει.

Η Google έχει αντίθετη άποψη για το θέμα: «Η ομάδα μας έλεγξε τις ανησυχίες του Blake με βάση τις αρχές AI και τον ενημέρωσε πως τα αποτελέσματα δεν υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του». Του είπαν πως δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως η LaMDA είχε συνείδηση, ενώ υπήρχαν πολλά στοιχεία για το αντίθετο.

Η Google ισχυρίζεται πως όταν ένα σύστημα έχει πρόσβαση σε τέτοιο όγκο πληροφοριών, τρισεκατομμύρια λέξεις από το internet και γλωσσικά μοντέλα, είναι εύκολο να δομήσει απαντήσεις που ακούγονται ανθρώπινες, χωρίς όμως να ξέρει τι σημαίνουν ή να έχει δικές της σκέψεις.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − eight =