αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΜην κατεβάσεις ένα app στο κινητό σου αν δεις αυτά τα 5 σημάδια

Μην κατεβάσεις ένα app στο κινητό σου αν δεις αυτά τα 5 σημάδια

Οι fake εφαρμογές εξαπατούν τους χρήστες με συνδρομητικές υπηρεσίες, malware apps διψούν για προσωπικά δεδομένα, ενώ ορισμένοι developers κλέβουν τον πηγαίο κώδικα μιας εφαρμογής και δημιουργούν κλώνους οι οποίοι δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα πέρα από διαφημίσεις.

Τι μπορείς να κάνεις; Εδώ είναι 5 σημάδια που δείχνουν ότι μία εφαρμογή είναι (ίσως) fake. Όπως τα παραθέτει το slashgear.com.

Μη απαραίτητες άδειες

Μια σαφέστατη ένδειξη ότι μια εφαρμογή είναι fake είναι ο μεγάλος αριθμός αδειών πρόσβασης που ζητούν για παράδειγμα, άδεια πρόσβασης στο ιστορικό κλήσεων, στο μικρόφωνο, στο ημερολόγιο, στη κάμερα κ.α. Το Android προσφέρει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης της πρόσβασης που έχουν οι εφαρμογές σε μέρη του λειτουργικού. Περιόρισε τι μπορεί να κάνουν οι εφαρμογές που θεωρείς ύποπτες, ή στην τελική απεγκατέστησέ τες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι εφαρμογές είναι απομονωμένες από το υπόλοιπο λειτουργικό σύστημα, μέχρι ο χρήστης να δώσει τις άδειες που απαιτούνται. Αν έχεις εγκαταστήσει ένα fake app, θα ζητήσει όσες περισσότερες άδειες είναι εφικτό, κάτι που αποτελεί μια σαφέστατη ένδειξη. Από την άλλη βέβαια, πολλές εφαρμογές απαιτούν για τη σωστή λειτουργία τους να έχουν δοθεί οι απαραίτητες άδειες Τέλος, ρίξε μια ματιά στο Play Store τι άδειες ζητά η εφαρμογή.

Προσοχή σε downloads εκτός Play Store

Όχι ότι το Play Store είναι ασφαλές, αλλά ο κίνδυνος εγκατάστασης fake εφαρμογών, αυξάνεται δραματικά εκτός Play Store. Ειδικά τρίτα apk stores επιτρέπουν σε developers να δημοσιεύουν επιβλαβείς εκδόσεις δημοφιλών εφαρμογών, κλώνους εφαρμογών με τους ελέγχους να είναι ελλιπέστατοι. Για να περιορίσεις την εγκατάσταση εφαρμογών από πηγές εκτός του Play Store στις ρυθμίσεις του Android μην επιλέξεις τη σχετική ρύθμιση της εγκατάστασης εφαρμογών από άγνωστες πηγές.

Αξιολογήσεις

Πριν πατήσεις το πλήκτρο της εγκατάστασης, δες τις αξιολογήσεις των εφαρμογών και τα σχόλια των χρηστών, αν και αυτές δεν είναι πάντα αξιόπιστες. Σύμφωνα με το Androidauthority, υπάρχει μια ολόκληρη μαύρη αγορά fake αξιολογήσεων και αύξησης του αριθμού των downloads. Ο αλγόριθμος της Google πιστεύει ότι τα downloads είναι legit και ανεβάζει το rank της εφαρμογής, κάνοντάς την να καταλήξει στα top charts του Google Play Store. Βρες τις αξιολογήσεις με 1 αστέρι και δες τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος με την εν λόγω εφαρμογή.

Διάβασε την περιγραφή

Ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να σε βάλει σε υποψίες είναι η περιγραφή. Ο τίτλος ή το όνομα της εφαρμογής μπορεί να είναι μη ακριβής, να αποτελεί κλώνο μιας άλλης, ή να χρησιμοποιείς μέρος του ονόματος μιας πραγματικής εφαρμογής για να σε κάνει να την κατεβάσεις.

Google Play Protect

Το Google Play Protect είναι ένα έξτρα επίπεδο ασφαλείας στις σύγχρονες Android συσκευές που προσπαθεί να σε προφυλάξει από εφαρμογές που έχουν malware, spyware ή από εφαρμογές που ζητάν αυξημένα δικαιώματα , ενώ σε προστατεύει από πιθανόν ανεπιθύμητες εφαρμογές, τα γνωστά fake apps. Και το καλύτερο, δεν χρειάζεται να εγκαταστήσεις, ενεργοποιήσεις ή να ρυθμίσεις το Play Protect λειτουργεί μόνο του στο background. Και ελέγχει τόσο τις εφαρμογές που εγκαθίστανται από το Play Store όσο από άλλες πηγές. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ελέγξεις για ειδοποιήσεις που θα σου εμφανίσει όταν ανιχνεύσει κάτι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − 4 =